發新話題

虎虎抗病小戰士 — FIP

好唔明點解D醫生成日都話開刀拎去化驗,點解唔照清楚係咪CANCER先呢? 如果懷疑係FIP就梗加吾會比貓貓開刀啦! 開刀梗加會加速貓貓惡化。 之前我家貓貓都試過肝有問題, 好多人都提議我去睇MAGGIE, 但我睇過MAGGIE睇其他肝病個案, 又係要開刀化驗, 最後我選擇吾去睇MAGGIE, 因唔想係唔係都話開刀, 開刀真係對身體好傷, 現在我家貓貓已康復多時。

講真,如果係CANCER係咪應該照清楚先開刀拎去化驗是否惡性? 如果懷疑係FIP就吾需要開刀啦! 只要開葯就得。 明知FIP係無得醫,做乜重要隻貓捱一刀, FIP係抽血驗冠狀病毒加臨床病徵去判斷, 唔係開刀拎組織去化驗。 真係好痛心香港好O既獸醫都向錢看。

引用:
原帖由 Plandy 於 2009-11-2 12:02 發表 其實我都唔係第一次聽到貓醫院將患FIP既貓貓開刀羅組織! 之前聽到有3個幾月既貓b, Dr Maggie都確診話係FIP, 但都話要開刀羅組織, 咁細既貓B點承受開刀手術? 患FIP已經好弱, 再開埋刀咪叫隻貓B快d走! 唉~~~~結果主人 ...
係囉!之前有一隻貓因為食物敏感,本來已好番,但主人疏忽貓貓又番發,maggie又係話懷疑fip叫開刀拎組織化驗, 最後証實左唔係fip,隻貓真無辜捱左一刀,好彩最後都無事。 貓貓本身已有病在身同唔食野,身體已好虛弱,重提議開刀? 所以我之前唔揀maggie睇我家貓係正確,吾係出名o既醫生就一定好囉!

引用:
原帖由 喵…嗚 於 2009-11-4 18:56 發表 講真… 事情到了現在… 我真係有點後悔聽dr. maggie講開刀! 因為事前見太多人讚佢係好醫生,好有愛心… 但經歷完我真係有保留… 而且回想第一次開刀,及睇返之前影的相片,我覺得第1次手術她們是有出錯的! 因為回家第 ...
無錯...事到如今已無得回頭。 你要餵,佢唔食你就一定要餵貓貓食,之前我貓貓都係唔食,我用針筒餵佢,一日最少要餵一罐, 都餵左成大半個月加埋食開胃葯,好彩最後貓貓自己都肯食番野,而家重好肥大添。

引用:
原帖由 Plandy 於 2009-11-5 10:18 發表 好瘦應該食a/d, 唔係recovery喎
A/D同RECOVERY其實係一樣,只係唔同牌子所以個名唔同。 驚濁到貓貓就慢慢餵,由口側邊唧入去,唔好打直唧入去,咁會無咁易濁到, 同針筒餵水同餵糧都要好小心,因為太急好危險, 一入左肺就好大獲。

引用:
原帖由 喵…嗚 於 2009-11-5 23:54 發表 多謝大家! 不過暫時我想停餵a/d罐罐… 因為虎仔食完好似有肚屙現象… 可能蛋白質過高… 因為虎仔肝臟麻麻地… 宜家暫時覺得他鍾意食雞雞,所以比雞雞他食住先! 不過有時我都會比魚魚虎仔食! 因為聽聞只食雞肉會容 ...
最緊要貓貓肯食,身體就會好轉,如果肝有問題係要食k/d,唔可以食a/d,會加重佢肝臟負擔呢!

引用:
原帖由 喵…嗚 於 2009-11-6 19:22 發表 %#@&^&… 問貓醫院時,她們都沒講清楚!!! 只說︰ "宜家食咩都冇所謂啦!" 衰人!!! 我唔知a/d罐唔可以比虎仔食… 想問k/d係for甚麼貓貓食???
sorry!肝有問題應該係食l/d,腎有問題先食k/d, 2隻都係同a/d一樣係hill's特別糧, 都係要係獸醫診所買。

引用:
原帖由 喵…嗚 於 2009-11-6 19:25 發表 想問魚甚麼都不加時,煮熟後會否很鯹??? 蝦我怕太彈牙,虎仔沒牙力去咬… 同怕有毒令傷口發炎…
貓貓唔會覺得好腥,要夠腥先可以吸引到佢地食慾。

發新話題