發新話題

蘇格蘭摺耳和直耳貓

妹豬唔會直上直落的,無櫈仔,佢上唔到沙化同床的。自從病發,有櫈仔,佢都唔自己走上沙化同床。

希望有一天可以重見到自己行上沙化看街的情景。

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-3-20 13:54 發表
妹豬唔會直上直落的,無櫈仔,佢上唔到沙化同床的。自從病發,有櫈仔,佢都唔自己走上沙化同床。

希望有一天可以重見到自己行上沙化看街的情景。
疑問 : 咁係因為佢地覺得痛  or  因關節彊硬跳唔到  or both c~~34~~

Sabu lee 兩日如果想由梳化落地 , 佢會'烏' 身向地 , 想近啲個地才落地 , 但基本上佢跳個時咪又要坐直番先才落到地 ... c~~43~~

希望妹豬早日可以自己行上沙化瞓覺覺豬啦 .

妹豬由細到大都唔係好識跳,如果要到窗台看風景,一般貓跳兩下的路程,佢要行好多步。首先,要由地跳上櫈仔...再由櫈仔跳上沙化...再由沙化跳到櫈化背....再由沙化背行去窗台。

細個時,雖然條路係複雜左D....但佢都可以行到...但...病發後,無再見過佢咁行啦!

唔知妹豬係唔係知媽媽周圍同人講佢唔會跳這個瘀事,c~~19~~ 剛剛佢威俾媽媽看,當媽媽放佢係沙化時,她終於可以由沙化跳到沙化背...再行去窗台看風景!c~~33~~ 阿囡!好叻叻呀!你要繼續努力!

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-3-20 17:57 發表
妹豬由細到大都唔係好識跳,如果要到窗台看風景,一般貓跳兩下的路程,佢要行好多步。首先,要由地跳上櫈仔...再由櫈仔跳上沙化...再由沙化跳到櫈化背....再由沙化背行去窗台。

細個時,雖然條 ...
噢 ... 佢細細個已經係咁喇 ? 但貓點都係八八卦卦 , 雖然要走幾步 , 都要去窗台望下街街 ... c~~33~~

希望妹豬食咗啲 supplement 會郁番多啲啦 .  妹豬食緊邊隻 supplement 呢 c~~34~~

妹豬食緊VET開的萄葡胺同病友會特賣場的青口素,我地係團購亦定左有萄葡胺的小食俾妹豬!

上次看VET...佢話自己對草本無乜認識,所以無俾意見俾我地,而且佢話一次俾咁多貓貓都不是好事,所以我地想看下妹豬食左D SUPPLEMENT有無反應先才再決定會否買埋D草本俾佢。

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-3-20 19:34 發表
妹豬食緊VET開的萄葡胺同病友會特賣場的青口素,我地係團購亦定左有萄葡胺的小食俾妹豬!

上次看VET...佢話自己對草本無乜認識,所以無俾意見俾我地,而且佢話一次俾咁多貓貓都不是好事,所以我地想看下妹豬食左D ...
妹豬唔需要食任何止痛藥就好好多 c~~34~~

Sabu 要食止痛藥 + 萄葡糖胺 250mg .... 但 lee 隻止痛藥 Meloxicam is bad to kidney 唔可以長期食 ... 我都在團購訂咗 supplement 比佢試, 希望有幫助啦 !

VET有開止痛藥俾佢以防萬一...但不是最後關頭,我地都唔想俾佢食...因為對個腎都唔好。希望遲些食左有MSM的SUPPLEMENT,可以幫到佢消炎止痛。

TOUCH WOOD,妹豬係唔識跳,SO FAR,佢行路都OK....食左葡萄胺後,隻左後腳比以前無咁 "罩" 下 "罩" 下。這陣子,她久不久都會跑下,咁樣我地公婆都好安慰了。

4月2日,妹豬又要去打每月的骨針了,今次要同VET講,佢上次打完針,嘔嘔呀!要問下佢意見!

希望大家的寶貝一天比一天健康!c~~64~~

引用:
VET有開止痛藥俾佢以防萬一...但不是最後關頭,我地都唔想俾佢食...因為對個腎都唔好。希望遲些食左有MSM的SUPPLEMENT,可以幫到佢消炎止痛。

TOUCH WOOD,妹豬係唔識跳,SO FAR,佢行路都OK....食左葡萄胺後,隻左後腳比以前無咁 "罩" 下 "罩" 下。這陣子,她久不久都會跑下,咁樣我地公婆都好安慰了。

4月2日,妹豬又要去打每月的骨針了,今次要同VET講,佢上次打完針,嘔嘔呀!要問下佢意見!

希望大家的寶貝一天比一天健康!
妹豬每月都要打骨針 ... 可憐豬 ... 打針會快啲好都無辦法啦 ! 妹豬 ... 加油呀 ! 你都要加油呀 !

大家咁話 .... 希望大家的寶貝一天比一天健康!

回復 13# 的帖子

同貓貓按摩有用ga咩?

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-20 21:28 發表

妹豬每月都要打骨針 ... 可憐豬 ... 打針會快啲好都無辦法啦 ! 妹豬 ... 加油呀 ! 你都要加油呀 !

聽倒咁多摺耳貓貓有事都覺得好心痛, 諗返之前隻英短因為有FIP走咗, 病發期間睇見佢呼吸困難, 有時又行唔倒, 真係心痛到死~c~~21~~
各位貓爸貓媽同喵喵要努力呀~c~~45~~

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-20 21:28 發表

波子都係每個月要返VET 度打骨膠原針架, 只要對佢好既, 辛苦啲都冇所謂啦係咪??
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-21 19:07 發表
同貓貓按摩有用ga咩?
我諗有用架 .... 好似人一樣 , 按摩會鬆啲 , 舒服啲 .

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-21 19:15 發表

聽倒咁多摺耳貓貓有事都覺得好心痛, 諗返之前隻英短因為有FIP走咗, 病發期間睇見佢呼吸困難, 有時又行唔倒, 真係心痛到死~c~~21~~
各位貓爸貓媽同喵喵要努力呀~c~~45~~
大家都努力 ~ 加油啦 ~

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-21 23:57 發表

波子都係每個月要返VET 度打骨膠原針架, 只要對佢好既, 辛苦啲都冇所謂啦係咪??
係呀 ! 只要貓咪舒服啲 , 減輕痛楚 .... 我地辛苦啲都冇所謂了 ...

Sabu 停咗食三日止痛藥 , 今日又瞓咗成日 , 唔願郁 ... 起身行又拐拐下 c~~44~~  今晚又比佢食番止痛藥 .... 跟住就肯走動下和同 Garlic 玩下 ... c~~37~~

Garlic 今日打第二枝針, vet 話一切正常, 但話佢又細膽又巴巴渣渣.  weight is 1.78kgs  c~~62~~

發新話題