33 123
發新話題

蘇格蘭摺耳和直耳貓

蘇格蘭摺耳和直耳貓

朋友送咗隻蘇格蘭直耳貓b比我, Garlic 而家9星期大, 剛 body check 和 打第一枝針. 但他的爸爸是直耳而媽媽是摺耳貓, 咁我需唔需要咁早比定 glucosamine 佢食呢 ?

佢係 Garlic 仔 :

glucosamine 有咩用?

你睇下以下條 link, 內裡有介紹各 supplements 的用途, Glucosamine 是 (葡萄糖胺).

http://forum.hksfsickcats.com/thread-625-1-1.html

我另一隻 蘇格蘭摺耳 Sabu 前幾日發現拐下拐下行,  vet 話需要食 Glucosamine. 而家隻直耳 Garlic 因有摺耳基因, 所以想問下有無需要早日做預防囉 .... c~~34~~

Garlic 咁細, 唔需要食supplement 住, 其實你可以在考慮在佢做絶育手術時順便做檢查, 看看有冇有遺傳病的問題. 當然若在之前你發現貓貓有任何病徵出現, 要盡早帶佢去睇啦.. 但未必每隻都會病發既.. 我個人意見, 貓貓若然健康沒問題, 沒必要給預藥物/supplement. 而且貓貓咁細, 更不適宜隨便吃呢.
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-6 23:28 發表
Garlic 咁細, 唔需要食supplement 住, 其實你可以在考慮在佢做絶育手術時順便做檢查, 看看有冇有遺傳病的問題. 當然若在之前你發現貓貓有任何病徵出現, 要盡早帶佢去睇啦.. 但未必每隻都會病發既.. 我個人意見 ...
謝 ! 我明白 .... 但

因 Sabu 4個半初到 and 6個月做絕育手術時已做檢查, vet 話只需比多種類貓糧佢食, 不要只食一類便可, 當時都覺佢條尾已不能好自然彎曲 ... 到而家開始拐下拐下腳才食 supplement, 係唔係會太遲 ? 擔心 .... 所以我先問 ...

Doris, 多謝你的分析, 我會等 Garlic 做絕育手術時問清楚 Vet 先 .... thanks !

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-8 12:02 發表

謝 ! 我明白 .... 但

因 Sabu 4個半初到 and 6個月做絕育手術時已做檢查, vet 話只需比多種類貓糧佢食, 不要只食一類便可, 當時都覺佢條尾已不能好自然彎曲 ... 到而家開始拐下拐下腳才食 supplement, 係唔 ...
見你係團購都訂咗ALFAFA同埋GLYCO FLEX. 其實都應該啱SABU 食架啦. 暫時唔好俾太多其他既SUPPLEMENT 住. 開始食都唔算遲既. 其實若然佢哋冇病冇痛既, 又真係唔需要食定囉. 你試咗呢2 隻食咗後既反應, 若然有改善咁就可以KEEP 住食都OK架啦. GLYCO都包含咗葡萄糖胺, 青口素, 軟骨素, MSM消炎止痛等成份, 都好全面呢.
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-8 12:25 發表

見你係團購都訂咗ALFAFA同埋GLYCO FLEX. 其實都應該啱SABU 食架啦. 暫時唔好俾太多其他既SUPPLEMENT 住. 開始食都唔算遲既. 其實若然佢哋冇病冇痛既, 又真係唔需要食定囉. 你試咗呢2 隻 ...
Doris, 我知道了 ! 我會比 Sabu 試咗呢2 隻 and 睇下啲反應先. 謝 !

心而家定啲喇 ! 因在這裡有人明白我的憂慮和解答我的問題, 非常感激 c~~62~~

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-8 12:40 發表

Doris, 我知道了 ! 我會比 Sabu 試咗呢2 隻 and 睇下啲反應先. 謝 !

心而家定啲喇 ! 因在這裡有人明白我的憂慮和解答我的問題, 非常感激 c~~62~~
或者你講座嗰日同我哋相認, 再詳細傾吓啦. :loveliness:

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-8 14:07 發表

或者你講座嗰日同我哋相認, 再詳細傾吓啦. :loveliness:
好呀 ~ 到時見 c~~10~~

我隻貓貓7個月, 我都覺得佢條尾巴有d 硬, 日日都留意住佢d動作, 希望佢唔會有事啦~

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-15 17:55 發表
我隻貓貓7個月, 我都覺得佢條尾巴有d 硬, 日日都留意住佢d動作, 希望佢唔會有事啦~
我隻摺耳 sabu 返來時條尾唔似其他貓咁可以彎起圍住自己, 只有尾段一半可以柔軟些 ... 而直耳 Garlic 條尾就好柔軟了.

希望你隻貓貓唔會有事啦 ... 但真係要多啲留意呀 !

佢可以圍住自己, 不過同我以前隻英短同埋朋友嘅異短比較, 佢條尾巴就硬好多喇!
我都希望你貓貓健康快樂~ c~~36~~

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-17 17:39 發表
佢可以圍住自己, 不過同我以前隻英短同埋朋友嘅異短比較, 佢條尾巴就硬好多喇!
我都希望你貓貓健康快樂~ c~~36~~
我而家會常幫 Sabu 按摩啲關節同條尾, 佢就係度呼嚕呼嚕咁覺覺豬 ....
但見佢藥力過咗瞓醒後落地都係有拐下拐下 ... 見到都心酸 ! 佢新年時仍暴走緊玩到顛晒 ... 踏入三月就變到行都唔願行 ... :(

希望大家的貓貓都健康快樂 !

天氣潮濕係對佢哋既關節有影响架. 同埋佢哋瞓醒時的確啲關節係會差啲, 要鬆吓先會行得順啲架.

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-19 10:33 發表
天氣潮濕係對佢哋既關節有影响架. 同埋佢哋瞓醒時的確啲關節係會差啲, 要鬆吓先會行得順啲架.
知道 , 我家 keep 住 24小時開抽濕機了 , 對人和貓都好 .

vet 開啲止痛藥已食完第二個療程(兩星期)了 , 剛停咗兩日觀察緊 , 假如佢又拐行多咗 ... 咁我係唔係再比止痛藥佢食呢 (還有剩餘止痛藥) ? Sabu 的確是瞓醒時關節差啲拐下拐下 , 落地個下慢動作 , 衡量咗一陣先落地 , 拐一陣 (要鬆吓) 先會行得順啲 .

我已經四處放上矮櫈(椅子)比佢上落 , 但佢都係選擇直上直落 , 咁是否佢唔係痛呢 ?

33 123
發新話題