39 123
發新話題

[求救]請教各位隻貓仔係唔係有事

thx大家的意見
其實我自己都好相信緣份, 我都好想去照顧貓仔一生一世, 都預算一筆開支, 但我要先解決一d重要問題
我係澳門的,查詢過澳門的貓醫生, 對醫摺耳貓的經驗唔夠, 我好怕....當貓仔出問題時
冇人醫到佢, 人病了可以去hk醫, 貓就唔得
如果我睇住佢一日一日咁痛苦, 等死, 對我及太太係一件好傷心的事
so現在諗先要解決日後貓貓的醫療方面, 不過直至現在我依然好傻咁希望隻貓係冇事, 只係比正常貓條尾短d

分享一下: 由第一次見到貓仔直到上星期為止的一些相片, 我幫佢改左個名叫"摺摺"

http://333.fotoc.com/fishbone/v/other/mycat/

引用:
原帖由 fishbone 於 2009-3-5 16:36 發表
thx大家的意見
其實我自己都好相信緣份, 我都好想去照顧貓仔一生一世, 都預算一筆開支, 但我要先解決一d重要問題
我係澳門的,查詢過澳門的貓醫生, 對醫摺耳貓的經驗唔夠, 我好怕....當貓仔出問題時
冇人醫到佢, 人 ...
其實又未必隻隻摺耳貓都有遺傳病,我個fd個隻就無事,都有成4-5年啦,
但吾怕一萬至怕萬一,所以都要搵清楚d資料再決定!!

ps,
貓貓好得意吖~

引用:
原帖由 fishbone 於 2009-3-5 16:36 發表
thx大家的意見
咁又唔好諗到太悲觀,好多病發ge摺耳貓貓都可以生活得好耐,生命係唔在乎長短,只在乎你是否令貓貓生活得開心囉.

引用:
thx大家的意見
其實早前有北京ge貓友佢ge摺耳都有遺傳病, 國內ge資源仲差, 貓友好努力ge上網搜尋有關資料, 亦都嘗試自己訂購supplement俾貓貓食。貓仔生於澳門係有d無奈, 但你地都可以盡力幫到佢, o甘起碼比起係petshop試葯好o丫

你咁即極去諗對貓貓都係一件好事o黎. 當然最好係貓咪長大後沒有其他的問題出現, 但這真是一個變數o黎, 冇人知.. 隻貓咪好可愛.. 我都相信緣份. 正如當日我波子同boyboy回家, 都是緣份呢..
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 floratps 於 2009-3-5 17:43 發表

其實早前有北京ge貓友佢ge摺耳都有遺傳病, 國內ge資源仲差, 貓友好努力ge上網搜尋有關資料, 亦都嘗試自己訂購supplement俾貓貓食。貓仔生於澳門係有d無奈, 但你地都可以盡力幫到佢, o甘起碼比起係petshop試葯好o ...
thx各位對小弟的支持, 我想問下"亦都嘗試自己訂購supplement俾貓貓食" <---係咩來?

可講我知嗎?, thx

supplement係啲幫助貓貓關節骨骼既補給品.. 你可以到我哋團購區參考一下. 因為貓貓有呢個病, 佢既關節軟骨會骨質化, 給與supplement 可以幫助貓咪既軟骨生長..
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 doriswong 於 2009-3-6 00:40 發表
supplement係啲幫助貓貓關節骨骼既補給品.. 你可以到我哋團購區參考一下. 因為貓貓有呢個病, 佢既關節軟骨會骨質化, 給與supplement 可以幫助貓咪既軟骨生長..
thx

摺摺is realli a very lovely kitten, that's why you and yr wife love her so
i feel happy to see you do a lots of research for 摺摺, this shows that you care yr wife and care 摺摺 so much
i know you are a responsible Dad, hope 摺摺 can live with a family as yrs happily and healthy
my bobo has this illness too, but i will support her and love her, no matter how long she can live..it isn't the matter of time, it is the matter of happy and love
work hard togather

39 123
發新話題