39 123
發新話題

[求救]請教各位隻貓仔係唔係有事

[求救]請教各位隻貓仔係唔係有事

想請教各位, thx

近日發覺貓仔條尾有點問題
好想請教各位, 會唔會係DNA問題, 太太已經因這件事傷心了幾日, 怕養唔大
點算好, 好傷心ing....

佢條尾好短, 條尾骨係成條硬及粗的, 條尾本身唔識轉灣c~~39~~

引用:
原帖由 fishbone 於 2009-3-4 01:39 發表
想請教各位, thx

近日發覺貓仔條尾有點問題
好想請教各位, 會唔會係DNA問題, 太太已經因這件事傷心了幾日, 怕養唔大
點算好, 好傷心ing....

佢條尾好短, 條尾骨係成條硬及粗的, 條尾本身唔識轉灣c~~39~~
...
似係摺耳貓骨骼遺傳病,不如你帶佢去睇醫生check清楚啦,同埋佢身體有無其他唔舒服呀?

可唔可以post 多張後腿相, 佢條尾同我家亞嬌一樣c~~56~~

尾巴短, 粗且硬係骨骼遺傳病既病徵..佢行路有沒有問題? 我建議你帶貓貓到有經驗的獸醫處做個檢查.. , 看看病情如何?
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 doriswong 於 2009-3-4 09:30 發表
尾巴短, 粗且硬係骨骼遺傳病既病徵..佢行路有沒有問題? 我建議你帶貓貓到有經驗的獸醫處做個檢查.. , 看看病情如何?
yes 我地只可以話比你知特徵
最重要都係要vet 確診

仲係貓b, 行動上可能冇問題, 但將來長大後會病發遺傳病機會好高。

依家貓b幾大? 因為仲係發育時期, 好難判斷將來病情嚴唔嚴重.....不過最好睇o左vet同醫生商量一下比較好

to:各位C兄/姐

現在得兩個月多月大, 行動及各方面都冇問題, 識jump識企係度, 好活潑, 好貪玩, 係條尾就好硬
想問問, 現在得兩個多月大, 去搵醫生同佢檢查, 會唔會check到長大後有冇問題的?

好怕貓仔有事........

長大後既問題好難去預計.. 同埋貓貓正處於發育時期, 如果有適當既治療或者supplement , 可能會幫助到佢發育得好d.. 可以減輕病情.. 但呢方面就要同vet商量.
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 fishbone 於 2009-3-4 13:24 發表
to:各位C兄/姐

現在得兩個月多月大, 行動及各方面都冇問題, 識jump識企係度, 好活潑, 好貪玩, 係條尾就好硬
想問問, 現在得兩個多月大, 去搵醫生同佢檢查, 會唔會check到長大後有冇問題的?

好怕貓仔有事.. ...
依家真係好難講, 因為實在太細個, 發育仲會有好大變數, 就數依家照x光都可能睇唔出有o羊問題, 亦都估唔到幾時會病發, 又或者會有幾嚴重, 又可能大個o左冇事, 真係好難講, 睇下貓b好唔好彩...

目前你地可以帶貓b去打針時順便問一問獸醫意見

thx 各位, 想問下各位有冇見過摺耳貓天生條尾係又短又硬, 但大個了骨骼上係冇事的?

引用:
原帖由 fishbone 於 2009-3-4 15:34 發表
thx 各位, 想問下各位有冇見過摺耳貓天生條尾係又短又硬, 但大個了骨骼上係冇事的?
請別再估計貓貓長大了會否發病, 但尾巴有病徵已代表是問題出現了, 而且骨骼遺傳病的變化可以很大,  我想你最好還是帶貓貓到有經驗的獸醫做個詳細的檢查最為實際.. 盡早醫治對貓貓往後骨骼的發育會有好處..

我就冇見過, 通常我識得ge都有唔妥, 爭在係大唔妥定少唔妥 -_-

引用:
原帖由 doriswong 於 2009-3-4 15:55 發表

請別再估計貓貓長大了會否發病, 但尾巴有病徵已代表是問題出現了, 而且骨骼遺傳病的變化可以很大,  我想你最好還是帶貓貓到有經驗的獸醫做個詳細的檢查最為實際.. 盡早醫治對貓貓往後骨骼的發育會有好處..
事原係咁的, 09年1月時在一間店睇中了隻貓, 即係相中的貓仔, 太太好中意, 之後差不多每兩星期都會去睇佢
期待貓仔夠兩個月大可以帶佢回家, 後來自己去買書, 發覺摺耳貓條尾的長短影響係好大, 咁我羅依個point同貓店講
貓店事頭婆都認為有機會有事, 叫我第一次養貓, 唔好要la, 可以退回訂金 or 選過一隻

問題來了, 因太太同隻貓仔已經產生了感情, 我尚試去叫太太放棄, 選第二隻, 但佢好傷心, 仲發惡夢, 哭足幾日
我好心痛, 後來搵到貴網, 所以好想想教大家

到依一刻我應該放棄隻貓仔, 去選過第二隻, 定係把她養大, 我唔介意貓仔的外表, 條尾長or短, 但我好怕活不到兩年
到時太太傷心死

比係大家,會去點處理? thx

引用:
原帖由 fishbone 於 2009-3-4 16:36 發表

事原係咁的, 09年1月時在一間店睇中了隻貓, 即係相中的貓仔, 太太好中意, 之後差不多每兩星期都會去睇佢
期待貓仔夠兩個月大可以帶佢回家, 後來自己去買書, 發覺摺耳貓條尾的長短影響係好大, 咁我羅依個point同 ...
咁知唔知果間寵物店點對果隻貓仔?仲係擺出黎等人黎買?定係會遺棄佢?如果佢諗住遺棄貓仔,而你太太又咁鍾意,咁問下可唔可以領養左佢?不過你預左將來貓貓可能要keep住睇醫生(每次覆診最少幾百元),仲可能每日要餵藥.同埋要承諾以後永遠唔可以遺棄佢囉.呢樣要諗得好清楚好清楚,如果承諾唔到,咁你叫你太太忘記佢啦.

引用:
原帖由 叻叻&心心 於 2009-3-4 16:49 發表

咁知唔知果間寵物店點對果隻貓仔?仲係擺出黎等人黎買?定係會遺棄佢?如果佢諗住遺棄貓仔,而你太太又咁鍾意,咁問下可唔可以領養左佢?不過你預左將來貓貓可能要keep住睇醫生(每次覆診最少幾百元),仲可能每 ...
佢地話左唔會賣比第二個, 留係身邊, 第日大左萬一真係有病, 會用來試藥........
仲叫我同太太可除時去搵隻貓玩

39 123
發新話題