29 12
發新話題

金錢癬

金錢癬

喵喵有金錢癬, 睇咗醫生食緊藥但好似仲多咗位置出現d癬, 我可唔可以同佢剃毛? 會唔會易d好返?!
有咩嘢食咗可以令佢強壯d抵抗力好d, 唔好咁易有皮膚病?

冇用呀, 醫生好鬼求其, 我話佢知邊個位有, 佢就用燈照嗰個位, 之後話只係得嗰個位有, 都冇成隻喵喵照c~~32~~
之後就開咗一隻癬藥丸, 一隻抗生素, 一隻唔知係咩藥, 加一支消毒藥水...
請問呢支嘢係咪好易買ga?
佢依家只係得食飯時間先可以除個頸罩, 好慘呀c~~41~~

咁好啦, 我去搵吓~ 唔該晒你!

我怕佢成日lam毛會將d菌帶去第二個位, 醫生話可能係之前落咁耐雨潮濕所致, 如果剃毛毛一來可以唔洗佢lam濕晒, 二來我易d睇倒佢邊個位仲有, 不過又怕佢唔開心~
依家佢成日都lam個頭罩....

今日買倒支沖涼液喇, 同佢洗完白白佢好攰, 唔知因為攰定係沖完冇咁痕, lam少咗喎!
問咗pet shop有皮膚問題都可以同佢剃毛, 我睇吓洗多一次白白之後佢係咪仲係好痕, 先至決定剃唔剃晒d毛毛, 因為我個仔好小器, 我怕佢會好唔開心又發我脾氣!
佢之前又lam又咬, 咬到有血 c~~39~~

佢唔怕風筒ga, 不過我同我男友2個輪流同佢吹都覺得好攰~
聽日又要同佢沖涼喇, 一星期沖2次唔知要維持幾耐先會好呢~
如果沖多幾次佢都仲好似好痕呢, 就剃晒佢d毛, 因為我都怕吹得唔夠乾!

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-7-14 00:29 發表
金錢癬係冇咁快好架, 嗰時豆豆同芝蔴都2個幾月先好, 嗰時佢哋出癬既地方我都幫佢哋剷短咗啲毛, 方便塗藥膏, 嗰時我係沖涼加藥膏雙管齊下架. 冇辦法. 同佢洗完身記得 ...
明白晒~ 咁我都真係要諗諗同唔同佢剃晒d毛毛, 不過又怕佢唔開心! 依家我返咗工得佢一個喺屋企, 已經覺得佢好慘, 唔想佢又多一樣嘢唔開心~
擒晚又同佢沖多一次涼喇, 佢好少lam少咗d!
我想問, 咁係咪佢d玩具都要洗乾淨呀? 幾耐洗一次?

咁點樣令佢抵抗力高d呀? 我買咗支營養水畀佢, 佢食完肚痾c~~40~~

引用:
原帖由 floratps 於 2010-7-20 01:07 發表

吓? 肚痾? 咩牌子呀? 不過都有可能貓地身體接受唔到, 咁要換第二隻囉
你有無俾魚油貓地食呀, 魚油都幾好GA
冇畀過我, 我喵喵好易痾ga, 食咩糧都痾, 只係食DR. B唔痾, 不過唔知做咩, 依家食DR. B會嘔!
有冇話邊隻魚油好? 佢咁易痾, 食油會唔會痾得仲勁ga?
呢2日畀咗一隻 Fish4Cats Salmon Mousse佢食, 竟然冇痾~

我買左魚油畀佢食喇, 佢冇痾呀^^
不過, 早前日發現佢腳又有一大片冇咗毛, 佢戴咗頭罩都可以"lam"到手同腳, 咁點算呀??
我已經帶咗佢去剃毛, 剃完發現另一邊腳又起咗少少, 手又有少少...
之後pet shop叫我買咗一罐膏畀佢搽, 但係搽咗2日, 好似又大片咗~
請問有冇好醫生介紹畀我?? 唔該晒~

我住沙田ga~

我買咗bmuimui介紹嘅沖涼液同佢沖涼, 一星期洗2次, 佢第一個出事地方好返, 但腳仔又出, 唔知係咪我同佢吹得唁夠乾, 依家剃晒d毛毛, 希望易d吹乾啦! Pet shop叫我買咗ONEX畀佢搽, 呢隻嘢得唔得ga?
佢腳仔好似有d"焦", 係咪即係好緊, 結焦呀?

哦~ 我以為好似人咁, 好返會結焦tim!
我個仔好慘呀, 佢戴住個頭罩都"lam"倒自己, 所以我喺個罩前面加多一層膠, 將個口封細d, 依家我唔喺屋企, 佢係食唔倒嘢ga~c~~56~~
我買咗ONEX同佢搽, 搽咗一個星期喇, 傷口好似係細d, 不過大腿個位好多"焦"但仲係甩毛毛~

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-7-30 11:37 發表

咁不如你試吓睇馬鞍山既DR CHOI吖, 佢好好架. 不過癬真係好麻煩, 我嗰時2隻貓都2個幾月先好到呀. 又要日日藥水洗身又搽藥膏..
DORIS,

想請問有冇DR. CHOI個地址同電話呀?
THX!!!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 Susa 於 2010-8-28 16:15 發表

西沙路動物醫院 > 馬鞍山獸醫診所
地扯:馬鞍山新港城廣場地下7號鋪
電話: 2630 5980
診症時間:
星期一至五 10:00 - 13:00 及 15:00 - 20:00
星期六及日 15:00 - 19:00
公眾假期 12:00 - 17:00

...
thx susa,
請問知唔知DR. CHOI係咪日日都應診ga?

29 12
發新話題