發新話題

大家好我是新丁Lim Lim

大家好我是新丁Lim Lim

Hello 各位姨姨叔叔, 我叫Lim Lim呀. 係1歲9個月嘅蘇格蘭摺耳貓男生. 我家還有一隻短毛家貓, 是妹妹叫Wet 妹.

我都係大頭仔, 好"擦"得咖!

俾你地睇吓我細個嘅貓樣吖. 2個月大, 媽媽剛我接回家

請多多指教!c~~55~~ c~~55~~

多謝大家. 大家的貓貓都好靚呀!   我最初都想養淨色or 雙色or 3色貓, 好似 天天, 波子 果種. 當時寵物店無乜選擇, 只有lim lim 兩兄弟, 最後take 咗lim lim 呢啲虎紋. 之後在SPCA 領養Wet Mui, 又係虎紋!   下次就post 細妹啲相大家睇. Lim Lim 係怕醜仔,      :$   我都想佢認識吓你地嘅貓貓呀.

引用:
原帖由 cocoka 於 2010-4-19 23:37 發表
hello lim lim ! u're a handsome boy ! c~~42~~
thank you cocoka! Are u a lady c~~36~~ ? or guyc~~15~~ ? Seems You've got long hair....beautiful

回復 12# 的帖子

Cocoka, would u mind posting ur photos here? I'd love to see it...:P

回復 15# 的帖子

啲姨姨好鬼熱情.. 滴汗呀c~~44~~

Hi 妹豬, 你好!   Lim LIm 其實得個頭大, 個身係少少fit 咖. 本來都算肥仔, 但3月中desex 前瘦咗一個圈, 佢係冇肚腩ge.  keep 住到而家(樣靚身材正!:lol ) Haaa....有相為証....

同Wet Mui打架

相反Wet Mui 就要減肥:Q ...失禮晒

回復 13# 的帖子

Creamy, 你都係cream 色, Hello~~~

引用:
原帖由 Addie 於 2010-4-21 17:25 發表
Lim Lim 好高大喎 .... 有幾重呢 c~~34~~
可能係淺色+企起身, 睇黎好巨形, 擺佢上磅, 得9磅多啲la. 佢個身脂肪好少嫁. 可能比Sabu呀, Doris 的芝麻輕 絕育前唔知點解瘦起黎. 係唔係同發情有關?  佢1歲多啦先絕育, 之前時時擒住Wet Mui. (Wet Mui 係女仔, 一早絕咗育) 呢個問題或者應該在聊天室討論吓? c~~34~~ 佢近來佻皮咗, 重常常在個Mon前左頭左細, 用隻手拍個Mon, c~~14~~ 你地貓貓有冇咁呀?

Subaru 是蝴蝶紋?

都是黃色虎紋貓貓, 很像呢. Subaru 是蝴蝶紋, 對嗎?  Classic.
如果令你想起不開心的事. 對不起!  請不要難過, 老虎仔, Tamako 都好可愛呢!

引用:
原帖由 Subaru 於 2010-4-22 21:53 發表
妳咁講起, Subaru是蝴蝶紋, Lim Lim 是不是豹紋啊? 我一直只介紹他是忌廉色摺耳貓仔咋, 沒有特別說是咩野紋架... 別誤會, 我沒有不開心! 係呀, 老虎仔同Tamako都好Q 好調皮的...
Subaru 係唔係類似呢啲紋呢? 啲貓書叫呢啲做"標準虎斑" Lim Lim 則是'魚骨狀虎斑' (參考"貓咪圖鑑"). 一般人都唔分嘅, 我鍾意睇貓書瞭解吓啫.  Subaru n Tamako, 星星subaru 同 玉子? 日文名嚟咖?

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-4-23 09:15 發表

啲貓發情期係會影响情緒, 食慾架, 好多時都會瘦起嚟, 所以絕育對貓貓係有絶對既好處架.. 放心啦, 大部份貓貓絕育後會慢慢變肥架, 開始肥都要留意佢哋飲食, 唔好肥過頭呢.. 哈. 睇 ...
哦, 我都覺得絕育對亞Lim 有好處,起碼佢活潑咗, 玩多咗,做多咗運動, 比起去年真係青春咗添! 以前似個亞伯唔多郁咖. Thank you for your advice!

引用:
原帖由 Subaru 於 2010-4-24 10:51 發表
我唔肯定Subaru係咩紋啦.. 你睇下照片啦... 係Subaru 同 Tamako小時候的相.. Tamako肯定係蝴蝶紋..
Subaru同Tamako都係日文名來的. Subaru是一個 ...
哈...上網貓, 有冇gum 住隻mouse 掃吓掃吓咁呀? 貓咪真係好奇心好強咖, 壓住啲文件又唔願定走,重一枱都係毛. 哈哈.

發新話題