發新話題

[求救]請教各位隻貓仔係唔係有事

[求救]請教各位隻貓仔係唔係有事

想請教各位, thx

近日發覺貓仔條尾有點問題
好想請教各位, 會唔會係DNA問題, 太太已經因這件事傷心了幾日, 怕養唔大
點算好, 好傷心ing....

佢條尾好短, 條尾骨係成條硬及粗的, 條尾本身唔識轉灣c~~39~~

to:各位C兄/姐

現在得兩個月多月大, 行動及各方面都冇問題, 識jump識企係度, 好活潑, 好貪玩, 係條尾就好硬
想問問, 現在得兩個多月大, 去搵醫生同佢檢查, 會唔會check到長大後有冇問題的?

好怕貓仔有事........

thx 各位, 想問下各位有冇見過摺耳貓天生條尾係又短又硬, 但大個了骨骼上係冇事的?

引用:
原帖由 doriswong 於 2009-3-4 15:55 發表

請別再估計貓貓長大了會否發病, 但尾巴有病徵已代表是問題出現了, 而且骨骼遺傳病的變化可以很大,  我想你最好還是帶貓貓到有經驗的獸醫做個詳細的檢查最為實際.. 盡早醫治對貓貓往後骨骼的發育會有好處..
事原係咁的, 09年1月時在一間店睇中了隻貓, 即係相中的貓仔, 太太好中意, 之後差不多每兩星期都會去睇佢
期待貓仔夠兩個月大可以帶佢回家, 後來自己去買書, 發覺摺耳貓條尾的長短影響係好大, 咁我羅依個point同貓店講
貓店事頭婆都認為有機會有事, 叫我第一次養貓, 唔好要la, 可以退回訂金 or 選過一隻

問題來了, 因太太同隻貓仔已經產生了感情, 我尚試去叫太太放棄, 選第二隻, 但佢好傷心, 仲發惡夢, 哭足幾日
我好心痛, 後來搵到貴網, 所以好想想教大家

到依一刻我應該放棄隻貓仔, 去選過第二隻, 定係把她養大, 我唔介意貓仔的外表, 條尾長or短, 但我好怕活不到兩年
到時太太傷心死

比係大家,會去點處理? thx

引用:
原帖由 叻叻&心心 於 2009-3-4 16:49 發表

咁知唔知果間寵物店點對果隻貓仔?仲係擺出黎等人黎買?定係會遺棄佢?如果佢諗住遺棄貓仔,而你太太又咁鍾意,咁問下可唔可以領養左佢?不過你預左將來貓貓可能要keep住睇醫生(每次覆診最少幾百元),仲可能每 ...
佢地話左唔會賣比第二個, 留係身邊, 第日大左萬一真係有病, 會用來試藥........
仲叫我同太太可除時去搵隻貓玩

引用:
原帖由 floratps 於 2009-3-4 17:10 發表

俾petshop試葯?????? 千其唔好, 你覺得petshop ge 環境好唔好得過有個家, 有爸爸媽媽?

若果你地覺得同貓仔有緣份ge話, 就養大佢la, 只要早d睇vet食葯, 一樣可以養到好大, 我妹妹都就o黎7歲la...生命有時唔在乎 ...
生命有時唔在乎長定短, 只要貓仔過得幸福, 有人愛, o甘佢o黎到e個世界都係值得 <--我同太太都係咁想, 我都好想去照顧隻貓,已經覺得佢就係我地bb, 但我最驚係太太第日會比今天強迫佢放棄隻貓更唔開心

想問下, 你隻貓都有依個問題?, 會唔會連行都行唔到?, 日日見佢好痛好辛苦咁的樣?

引用:
原帖由 floratps 於 2009-3-4 17:13 發表
仲有係邊間petshop o甘衰, 明知貓b有問題都入貨...開名la, 等其他人唔好中招都好o丫
不在hk, 我係澳門人

引用:
原帖由 floratps 於 2009-3-4 17:18 發表
sorry, 頭先冇睇清楚, 以為你已經買o左貓仔返屋企tim

咁你地真係要考慮清楚係咪可以承擔照顧貓仔ge一生, 因為所花ge時間同金錢都同養一隻正常健康ge貓有分別ga
咁你地真係要考慮清楚係咪可以承擔照顧貓仔ge一生<----我自問好有愛心的人, 我已經有心理準備去承擔照顧貓仔的問題

但我更想了解多一點第日貓仔大個後會點, 因我要顧及第日太太的感受

thx

引用:
原帖由 叻叻&心心 於 2009-3-5 09:05 發表

但係澳門唔知有無獸醫識得醫,香港都唔係好多醫生識醫架.
澳門好多獸醫不太了解"摺耳貓".......

引用:
原帖由 叻叻&心心 於 2009-3-5 13:33 發表

咁你太太仲係唔係堅持要養果隻貓貓呢?聽你咁講,果間寵物店都唔會對貓貓好,如果你地肯養佢,貓貓一定幸福過o係寵物店囉.c~~36~~
佢一路都好想養, 事實次次隻貓仔都好乖, 好肯同佢玩, 可能我地係首次養貓, 隻貓仔已經先入為主
家下同太太去睇其他貓仔, 佢都唔中意, 因其他貓仔係佢心目中只係一隻代替品 ....

thx大家的意見
其實我自己都好相信緣份, 我都好想去照顧貓仔一生一世, 都預算一筆開支, 但我要先解決一d重要問題
我係澳門的,查詢過澳門的貓醫生, 對醫摺耳貓的經驗唔夠, 我好怕....當貓仔出問題時
冇人醫到佢, 人病了可以去hk醫, 貓就唔得
如果我睇住佢一日一日咁痛苦, 等死, 對我及太太係一件好傷心的事
so現在諗先要解決日後貓貓的醫療方面, 不過直至現在我依然好傻咁希望隻貓係冇事, 只係比正常貓條尾短d

分享一下: 由第一次見到貓仔直到上星期為止的一些相片, 我幫佢改左個名叫"摺摺"

http://333.fotoc.com/fishbone/v/other/mycat/

引用:
原帖由 floratps 於 2009-3-5 17:43 發表

其實早前有北京ge貓友佢ge摺耳都有遺傳病, 國內ge資源仲差, 貓友好努力ge上網搜尋有關資料, 亦都嘗試自己訂購supplement俾貓貓食。貓仔生於澳門係有d無奈, 但你地都可以盡力幫到佢, o甘起碼比起係petshop試葯好o ...
thx各位對小弟的支持, 我想問下"亦都嘗試自己訂購supplement俾貓貓食" <---係咩來?

可講我知嗎?, thx

引用:
原帖由 doriswong 於 2009-3-6 00:40 發表
supplement係啲幫助貓貓關節骨骼既補給品.. 你可以到我哋團購區參考一下. 因為貓貓有呢個病, 佢既關節軟骨會骨質化, 給與supplement 可以幫助貓咪既軟骨生長..
thx

發新話題