43 123
發新話題

新手一問

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-8-28 17:29 發表
轉糧慢慢o黎啦, 都唔急於一時.. 但佢係sofa便便呢個問題真係要解決, 佢係o米而家仲日日係sofa度大呀.. ? 佢有冇用沙盤呀? 唔可以做成個習慣呢..
應該都可以話係日日係sofa大便 -____-
但我覺得, 係d 藥令佢勁痾d蟲蟲出黎, 因為一日成 4 - 5 次大便呀,
可能佢真係急, 沙dull又已經有一兩舊, 就在沙發,
有三日係停左藥, 果然佢一日, 只得一至兩次便便, 仲乖乖地在沙dull 添
而家我廳一個廁一個沙dull, 佢夠膽死三度都去 (第三度係sofa).
今朝仲衰, 7點俾佢叫醒左餵食早飯, 清理左沙發兩大,
入去hub一hub, then 大半小時後佢食飯, 竟然又快快趣趣在沙發大便 (我冇舖膠添架, 因為剛剛先執完屎嘛)
-____- 俾佢玩死我.
所以食埋今日同聽日藥, 就會停藥, 情況應該好番d, 我就忍埋佢哩兩日! :p

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-8-29 00:18 發表
唉.. 有時食啲藥真係食到貓貓散晒.. 希望佢食埋呢2日會好啦.. 你辛苦埋呢2 日啦.. 加油呀. 至於轉糧, 等貓貓穩定落嚟, 再話你知點啲糧好, 再慢慢試啦, 溝糧餵真係好啲既, 不過就真係要試啦. ...
係呀, 就黎食左一個月藥啦. 真係好慘, 餵親藥佢都眼濕濕架.
琴晚成晚竟然只有兩次小便, 一次大都冇, sofa冇事,
but 佢今朝一食飽早餐, 俾我見到佢準備在sofa扎馬 -____-
跟住我好嚴厲咁話佢, 叫佢番去沙dull度去, 佢真係在沙dull度繞左兩三個圈, 就行左入去囉, hahaha
當然完事後, 我勁讚佢啦!
加油呀, d藥食埋今晚咋! (但 d 便便仍然係好淋, 在沙上吸收左, 唔知佢痾果陣有冇水 ..)

七豬今日停藥, vet 話帶d便便再去驗下仲有冇果兩隻蟲,
但我想留意多佢哩幾日 d 便便先, 睇下咩情況, 見今日 d 便便都唔係過份希,
同埋隻病貓糧我已經減少左份量, 混多左隻天然糧份量落去, 慢慢減少隻 i/d,
睇下佢食番多少少隻乾糧, d 便便會唔會硬番d .
仲有呢, 因為想攪掂左佢肚痾問題, 基本上佢既皮膚問題, 我冇乜點理佢,
只係每次見到佢 r, 都喝住佢唔好 r, 間唔中睇下有冇發大甩毛,
似乎佢唔係有皮膚病, 只係佢耳仔痕 (因佢超勁多耳 s)
而 r 甩哂耳下, 眼角 d 毛, 因為中間停藥果幾日, 我先幫佢洗耳仔 (食緊藥已經慘, 唔夾迫佢洗耳)
而家甩左毛果幾tak地方呢, 好似有毛毛生番 c~~36~~
已經食左一個月藥, 我諗我唔會再帶佢去睇第三個 vet 住,
等佢抖下, 觀察下佢d便便, 同埋係咪仲咁活潑, 又食得玩得訓得先~

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-8-31 23:57 發表
希望佢快啲好返晒啦.
多謝!
希望佢快d好番哂!!

引用:
原帖由 feifei 於 2008-9-2 21:46 發表
點呀貓貓?
我都懷疑我隻仔,重有蟲係個肚裡面,
不過醫生話先醫好佢D腸胃,唔好成日痾.
佢話肚痾大鑊過生蟲.
食完藥了, d 便便都仍然係軟, 不過硬過以前了,
我估計, 應該佢肚入面仍然仲有蟲未殺得死,
vet 話有時佢身體好心情好, 自己抵抗佢喎,
隻勁藥好傷身, 唔可以長食去殺蟲,
因為咁, 我諗緊好唔好比錢幫佢再驗便便.
而家七豬都不知幾好胃口又有精力, 又見佢d便便好過以前,
我唔想佢又去vet度驚一輪, 又要食藥又辛苦.

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-9-5 12:04 發表
只要佢抵抗力好既, 應該冇乜問題既.. 有d蟲真係好難殺, 係咁食藥都唔係辦法.. 
所以我諗, 都唔side $300 去驗喇, 除非去第二個vet睇.
但眼見佢一切正常, 咁就等佢開開心心咁玩,
過多一排, 我想帶佢去絕育.
其實絕唔絕育, 對佢身體有咩影響呢?
另外, 若果佢身體仲仍然有果兩種蟲,
咁平時你地定期幫貓貓杜蟲哩個動作, 我又駛唔駛做呢?
果d普通杜蟲藥, 都係kill普通蟲, 定期係指每年兩次/三次?
打預防針呢, 咁又幾時打好呢?
我想好快d幫七豬做哩d野, 但又唔想咁快又帶佢出街睇vet
都只係停左藥幾日咋..

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-9-7 23:35 發表
絶育對貓貓身體好架, 唔係到佢發情時好辛苦呢.. 另外, 杜蟲藥都要定時餵, 你可以去VET度配, 係根據貓貓體重而定藥既份量, 詳情你可以問姑娘..
預防針好多VET都話一年一支, 但最近有研究顥示, 預防針唔需要一 ...
thx!!  遲下打去vet 度問先.
另外隻衰貓, 已經成個星期唔駛食藥, d 便便次數都唔多,
佢都仲係o係沙發度大便, 激死我 -_-!!
廳個沙dull又唔用, 廁所果個有時只係一次尿, 都唔肯再用, 要在沙發..
我都唔知點教佢, 之前就話食緊藥, 要去好多次, 忍佢.
係咪冇計?

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-9-8 11:36 發表
佢係你o地唔係家時先咁, 定你o地係企都係咁.. ??
我地o係廳, 佢就乖乖地去沙dull, 係廁所果個,
當夜晚我地入房訓, 或者日頭冇人, 佢就有時會在沙發.
廳明明仲有一個沙dull, 在沙發隔離, 咁都唔去 -_-

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-9-8 14:24 發表
佢可能係投訴或者想你o地關心佢多o的..  你o地在家佢會去廁所,  佢而家係咪夜晚唔俾入房呀?
其實都似, 想我地注意佢多d,
朝早差唔多七點, 佢就會叫我地起身, 在門口勁叫,
應該就係果時, 見我地叫極都唔出黎, 佢就去沙發大便 -_-
我老公話七豬心聲 : 我去沙發大便呀, 叫左你地啦, 又唔應我 ...
我地仲未俾佢入房架, 因為入面全部都係木.

引用:
原帖由 七豬 於 2008-9-8 15:13 發表

其實都似, 想我地注意佢多d,
朝早差唔多七點, 佢就會叫我地起身, 在門口勁叫,
應該就係果時, 見我地叫極都唔出黎, 佢就去沙發大便 -_-
我老公話七豬心聲 : 我去沙發大便呀, 叫左你地啦, 又唔應我 ...
我地仲 ...
隻衰七, 琴晚放工, 佢仍然在sofa大便, 沙dull只有一次尿,
已經勁tum佢, 琴晚又勁同佢玩,
今朝, 七點佢叫我開門, 我即刻出去睇下佢,
以為佢好乖, 今朝冇在sofa大便, 點知七點幾放早飯, 我八點再出番廳,
丫!!!!! 新鮮的屎屎已在沙發上 -______-
激 S 人

引用:
原帖由 floratps 於 2008-9-9 14:29 發表
得佢一隻貓...佢可能真係好悶呢....
日頭咁多時間都係得佢一個, 又係悶d既, 但冇辦法bor /_\

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-9-9 14:29 發表
七豬仲想要乜呢.. ? 真係要搵出個原因先得..
係啦, 佢想點呢, 鬧又唔係, tum又唔係, 打又唔係..
sofa 下, 其實係有個沙dull的, 但佢唔去囉

引用:
原帖由 feifei 於 2008-9-13 20:43 發表
幾日冇上黎;
我唔知有冇睇漏左妳的留言?
妳有冇試過留翻便便係沙dull度?唔好清潔住!
等佢認清楚廁所位置!
Sofa可以加Sofa套.等佢唔好再亂認廁所
thx ar~ 哩排乖左好多喇,
不過反而廳個沙dull, 佢去得多d,
廁所果個就冇咁密, 唔知點解呢.
都好似好多日冇再在sofa 大大喇!~
留便呢, 冇做哩個動作呀, 因為廳果個係頂open, 好大味呢
所以間屋一有人, 就會清潔左佢先,
而且, 試過係, 若果沙dull有野, 隻七七有時會覺得唔乾淨唔去架

43 123
發新話題