標題: 有問題請教 [打印本頁]

作者: buffa    時間: 2011-4-7 15:53     標題: 有問題請教

我o係年半前養左隻摺耳貓仔 (Buffa), 但發現佢健康無我另外兩隻英短咁好, 特別係佢唔可以跳得太高, 淨係可以跳到上坐椅

o係 forum 到 check 過個 post :“  我的摺耳貓是不是有骨骼遺傳病?” 又唔覺佢有明顯徵狀...

但呢個月開始有以下 2 個徵狀:
- 無故把手抬起 – 唔算係太 frequent, 每次抬起手約 10 - 20秒到...
- 開始吃飯後4 -5 分後, 手腳都會震

佢已經1歲半, 但體重只有 2.8kg, 近呢2個星期開始改吃 barf (Dr. B), 都算有好轉...

想問問:

1. 我就黎會帶 Buffa 去絕育, 我係咪應該叫醫生幫佢做一次 x-ray 檢查下, 睇下佢係咪有骨骼遺傳病?
2. 如果幫貓貓做 x-ray 會唔會有副作用? or 對身體有幾大傷害?
3. 我見有 d post 話可以自己制 d 野食比貓貓補充骨膠源, e.g. 魚油, 雞腳, 花膠等等...  雞腳可以點整比貓貓食架?  如果 buffa 係吃 barf, 可以生食雞腳?
4. 有 d 咩 supplement 可以比 buffa 吃, 等佢 d 骨骼可以好 d? 同埋可以o係邊到買丫?

謝謝貓友!c~~36~~

作者: doriswong    時間: 2011-4-7 16:02

我想你最好在絶育時同Buffa 照吓XRAY 好啲, 你講既吊手仔, 手震都係其中有骨骼遺傳病既病徵嚟既... 照XRAY 冇大問題既, 亦都好安全, 咁當然唔好成日照啦..
但以你貓貓咁既年紀唔應該咁輕喎, 你同佢CHECK 真吓好啲, 佢體型大唔大架? 係咪好細隻呢??
雞腳一定要整熟, 剪咗啲肉出嚟, 因為雞腳含有好豐富既膠質.. 當然唔好俾生雞腳佢食啦. 一定要整熟.  
至於SUPPLEMENT 方面, 你最好同佢CHECK咗先, 睇下佢有咩問題, VET 建議俾咩佢食先。 因為若然真的是有病, 都要看佢既病情去決定俾乜嘢SUPPLEMENT 同埋俾幾多份量, 這點一定要先徵詢VET既意見先。 
作者: buffa    時間: 2011-4-7 17:32

謝謝你回覆丫,我會試下炆雞腳同三文魚比 BUFFA試下
其實佢算係偏細粒架,同埋修長D
等佢肥返少少,絕育時會再叫醫生幫佢做一個詳細D既檢查。
係呢,你有無邊個醫生推介呀?
謝謝!!
作者: doriswong    時間: 2011-4-8 10:41

引用:
原帖由 buffa 於 2011-4-7 17:32 發表
謝謝你回覆丫,我會試下炆雞腳同三文魚比 BUFFA試下
其實佢算係偏細粒架,同埋修長D
等佢肥返少少,絕育時會再叫醫生幫佢做一個詳細D既檢查。
係呢,你有無邊個醫生推介呀?
謝謝!!
炆? 整俾貓食既嘢唔好落調味, 蒸就好喇... 乜都唔洗加.
唔.. 若然對摺耳貓既遺傳病呢, 九龍城既DR BETTY, 天后寵物醫院既DR GRACE 都好.
作者: buffa    時間: 2011-4-8 14:05

知道知道~~無落調味~~~ 琴晚already 整咗雞腳...希望Buffa 既情況唔好惡化啦!! Thank you!! 仲有無一D天然食療推介呢?

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0