標題: 慘!我隻貓咪........... [打印本頁]

作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-13 11:07     標題: 慘!我隻貓咪...........

慘!我隻貓咪半夜一點叫唔停,出去徘佢一陣,再去訓,五點幾又叫!為有徘佢係廳訓!c~~44~~
作者: bettycandy    時間: 2010-11-13 17:19

佢唔舒服定“叫春”呀?
作者: ppesther    時間: 2010-11-13 18:34

我曾都有甘既情況, 請問你隻貓是否曾是流浪貓? 你是收養的? 因我當時就係剛收養隻流浪貓, 到牠熟落左間屋之後,同你既情況一樣, 一到半夜, 就不停叫, 我一落床陪牠, 仲要係我是開眼的, 開埋燈, 甘就好好多/不叫, 之後先知原來牠悶(因當時得牠一隻), 且掛住之前d朋友, 甘因機緣下我之後都有收養多2隻貓, 牠就沒有叫啦

如你想再收養/養多一隻, 最好你找一隻明顯地細過之前一隻, 如你果隻是成貓的話更是, 大貓咪鍾照顧細咪呀

另外, 你隻貓絕左育未呀? 叫春像BB cry的聲音的, 如你真的不知, 你可錄俾診所d人, 寵物店或其他貓友幫你分析下

以上是我本人的經驗之談

作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-14 16:47     標題: 回復 2# 的帖子

佢5個半月大,唔知係唔係呢?
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-14 17:07     標題: 回復 3# 的帖子

佢係摺耳,人地送
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-14 17:10     標題: 回復 3# 的帖子

佢係摺耳,人地送
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-14 17:19     標題: 回復 3# 的帖子

未做絕育,人地話6個月後做好
作者: ppesther    時間: 2010-11-14 17:39

我有朋友隻貓咪女是"美國捲耳", 5個月時已去做絕育了, 你多問幾間?

我就是俾人老點話要10個月先做得, 現已同另一貓女生左隻BB 出來了, 唉!

作者: bettycandy    時間: 2010-11-14 18:30

如果佢五個半月大未做絕育,可能真係“叫春”喎!
佢係男仔定女仔?如果係女仔,“叫春”期唔可以去做絕育住,好似話生殖器子宮會興奮充血,要“叫春”後先可以做。
Lok Lok第一次“叫春”嚇死我,鬼叫咁大聲 ... 仲肚貼地兩腳向後爬爬下c~~24~~

作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-14 19:48     標題: 回復 9# 的帖子

作者: doriswong    時間: 2010-11-15 09:24

若然你家中只有一只貓, 我都贊成你大點才帶佢去做絶育.. 對發育好一點.. 但若然你家有2隻或以上, 而又有男有女既, 就真係六個月左右就要考慮做喇..
作者: floratam    時間: 2010-11-15 17:36

你係咪無俾佢入房瞓呢?
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-15 20:14     標題: 回復 12# 的帖子

我無俾佢入房架,因為驚佢抓爛的衫!所以成日『柵』門佢成日會係門口叫.......
作者: floratam    時間: 2010-11-16 00:20

咁就係問題所在喇, 佢想入房同你地一齊呀
其實點解你會覺得貓貓會抓爛衫呢? 佢試過抓爛衫?
作者: ppesther    時間: 2010-11-19 19:00

點解貓咪要同主人一齊訓才不叫?
作者: DAU_B    時間: 2010-11-21 13:43

點解5比佢入房><  我2隻寶貝日日都同我攬住一齊訓GA   就係相處得好  佢就明你心意  佢從來都5會爪我D野   我屋企D家私......^^有時佢見自己D毛毛甩左係我D3 到....仲會幫我黏反干淨TIM^^
作者: DAU_B    時間: 2010-11-21 13:47

而且我覺得你5可以當佢係寵物...要當佢係你GE寶貝...你GE朋友

你放佢係廳  你5掛住佢咩......我係屋企每行一步   2隻野都會一左一右跟住我  

什至我沖涼  佢地都會入黎廁所陪我GA.......

我仔仔先5個月....女女6個月  

仔仔只有聽到洗碟聲  知有野食先喵   同R行好SOFT就喵^^

女女只有想出街OR  我出左房但閂左房門佢未有得跟住我先會喵

平時一D都5會嘈GA......c~~24~~
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-22 06:37

我都有俾佢入房,但係佢
作者: doriswong    時間: 2010-11-22 10:04

小朋友鐘意你先想跟你瞓, 可以望到你嘛.. 呢個係佢親你既表現嚟. 查實佢哋同小朋友一樣, 鐘意親爸媽, 所以你關埋門咪唔開心囉.
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-23 02:11     標題: 回復 19# 的帖子

oic thx all
作者: DAU_B    時間: 2010-11-23 02:28

要鍚佢牙.....因為我平時5比佢出廳訓....地下都5比ga.....我會抱反佢上床訓.....比佢覺得係我地ge一份子
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-23 15:21

作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-23 15:21

作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-23 15:24

作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-23 15:24

?
作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-23 15:26

引用:
原帖由 DAU_B 於 2010-11-23 02:28 發表
要鍚佢牙.....因為我平時5比佢出廳訓....地下都5比ga.....我會抱反佢上床訓.....比佢覺得係我地ge一份子

作者: peterpan_2004    時間: 2010-11-23 15:27

引用:
原帖由 peterpan_2004 於 2010-11-23 15:26 發表

how go to toilet?
作者: floratam    時間: 2010-11-23 16:29

可能你個電腦唔support某啲廣東話字, 如果出唔到你要避開用廣東話字即係"啲, 嘅, 囉"....等等

go to toilet? 你地係咪閂房門瞓ga? 如果貓貓半夜要去toilet, 你可以考慮打開少少房門俾佢出入或者係房門整一隻貓門囉
作者: DAU_B    時間: 2010-12-3 01:10     標題: 回復 27# 的帖子

我會放埋個toilet係房-.-長期都放房

因為佢一便便我就汁...隔幾日就換一次

用豆腐沙可以沖落toilet ga

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0