標題: 下痢 [打印本頁]

作者: Mia    時間: 2010-3-21 22:44     標題: 下痢

Tapas 今天下痢 (疴爛屎).... 食慾沒有減退...
Wai Ka Kitty's Can Food 讓牠過敏.....   c~~59~~
作者: 小小小特警    時間: 2010-3-21 23:33

疴爛屎?要好小心護理,有一排妹豬都肚痾,去完厠所腳仔HI 到CC,搞到成房都係!小寶貝入親厠所都要看住佢!
作者: doriswong    時間: 2010-3-21 23:48

大家選攞貓罐時, 最好買天然罐.. 很多罐頭的調味很重, 鹽份高, 這些對貓貓既腎都唔好架, 所以最好都係揀天然罐, 咁最好當然係媽媽自家出品既住家餐啦..
作者: Mia    時間: 2010-3-22 10:38

佢地一向食開蒸雞肉
朋友介紹Wai Ka好.... 一食 瀉到頭暈 c~~29~~ 好彩 Wario 死都唔食,,,
佢仲係有嚴重潔僻.....琴曰仲自我隔離,, 唔同 wario 玩...... 有時仲躲係櫃底...仲唔肯入房瞓...自己瞓廳

今日会帶佢睇醫生,, CAU. 帶埋食緊D藥同便便比醫生睇.

作者: doriswong    時間: 2010-3-22 12:12

你俾淨雞肉佢食唔夠糧營架噃..若然自家整呢, 就要有唔同款既肉, 唔可以食一種架. 如魚肉呀, 牛肉, 蝦, 都可以俾佢哋食架, 亦可以加少許南瓜粒, 西蘭花等..
作者: Subaru    時間: 2010-3-22 12:28

Hi Doris, 可唔可以建議邊d係天然罐頭啊? 我兩只貓大人係吃緊 Fussie Cat 同 Whiskas Supreme. 我自己整的大眼/紅衫魚+瘦肉湯只係老虎仔比面飲湯同食肉咋... Tamako好奄尖 (有新野-佢聞下就走, 成碟連乾糧都唔掂的).. 可以佢知自己腸胃吧.
作者: doriswong    時間: 2010-3-22 15:27

我自己就餵開APPLAWS 既天然罐. 我啲貓都好鐘意食架. 特別係OCEAN FISH 味.
作者: Addie    時間: 2010-3-22 17:34

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-22 15:27 發表
我自己就餵開APPLAWS 既天然罐. 我啲貓都好鐘意食架. 特別係OCEAN FISH 味.
我啲貓咪食罐罐都係食 applaws 和 almo nature c~~65~~
作者: Addie    時間: 2010-3-22 17:41

引用:
原帖由 Mia 於 2010-3-22 10:38 發表
佢地一向食開蒸雞肉
朋友介紹Wai Ka好.... 一食 瀉到頭暈 c~~29~~ 好彩 Wario 死都唔食,,,
佢仲係有嚴重潔僻.....琴曰仲自我隔離,, 唔同 wario 玩...... 有時仲躲係櫃底...仲唔肯入房瞓...自己瞓廳

...
Tapas 睇完醫生而家情況點呢 c~~34~~
作者: Mia    時間: 2010-3-23 10:08

多謝 Doris 意見, 会試下唔同款既肉, 加少許南瓜粒, 西蘭花等 ^ ^     佢地食開ROYAL CANIN乾糧 , 会試試APPLAWS 天然罐**** OCEAN FISH

Addie : 食完平時D藥, 睇過CAU陳醫生, 再加止瀉藥同藥水,  琴晚嘔到成地水 > <... 食到冇曬胃口 ,人o甘食都死la ....
希望快D止到瀉, 上吐下瀉真係惨
唉c~~29~~

作者: doriswong    時間: 2010-3-23 10:57

引用:
原帖由 Mia 於 2010-3-23 10:08 發表
多謝 Doris 意見, 会試下唔同款既肉, 加少許南瓜粒, 西蘭花等 ^ ^     佢地食開ROYAL CANIN乾糧 , 会試試APPLAWS 天然罐**** OCEAN FISH

Addie : 食完平時D藥, 睇過CAU陳醫生, 再加止瀉藥同藥水,  琴 ...
醫生有冇開益生菌佢食呀. 對腸胃好好架. 尤其屙呀.
作者: BeeBee    時間: 2010-3-23 11:59

Doris....頭先你講個d自家出品既...係咪整熟佢...咩調味料都唔落就ok架喇?.....
作者: doriswong    時間: 2010-3-23 14:13

引用:
原帖由 BeeBee 於 2010-3-23 11:59 發表
Doris....頭先你講個d自家出品既...係咪整熟佢...咩調味料都唔落就ok架喇?.....
當然要蒸熟佢啦. 若加南瓜, 西蘭花呢好少得架啦,切到好細粒咁. 一齊蒸就得. 乜嘢調味都唔需要落.
作者: floratam    時間: 2010-3-23 14:23

自家製食物唔可以落油同鹽, 蒸到剛剛熟就夠, 唔好太熟, 否則營養就會流失。唔好俾豬肉貓食, 因為豬肉容易有虫。
作者: Mia    時間: 2010-3-23 23:09

Doris Dr 有開益生菌 ~
作者: Fishball    時間: 2010-3-24 00:29

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-23 10:57 發表

醫生有冇開益生菌佢食呀. 對腸胃好好架. 尤其屙呀.
請問益生菌喺出面有冇得賣? 我貓貓嚟咗我屋企一個月多dd, 就痾咗咁耐, 睇咗醫生好咗少少, 但痾一次正常之後又痾一次軟便, 間中又痾得好稀!
作者: doriswong    時間: 2010-3-24 09:31

順帶一提, 煲魚湯既朋友, 煲既時候唔好煲太多水呀, 太淡唔好味架.. 俾大家參考吓我既份量.. 2條紅衫 或 2條大眼雞 或 1 斤紅壇 + $10瘦肉, 約8碗水, 煲埋約5碗左右.. 我自己係每晚開餐時會加約2-3 湯匙俾貓哋既溝糧一齊食, 我共有7隻貓.. 呢個份量可以夠4 天份量.
作者: Mia    時間: 2010-3-24 10:29

煲魚湯~~~~~~正~  thanks for sharing` ~
作者: Mia    時間: 2010-3-25 13:50

Tapas 琴晚終於止瀉, 變返軟便~

But Wario 就瀉左一次 (疴爛屎).

仔亞仔, 你地快D好返 la!!!!!!!!
作者: Mia    時間: 2010-3-28 16:40

亞仔好返 la c~~18~~
作者: doriswong    時間: 2010-3-29 00:11

咁就好囉. 你都可以放心晒啦.

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0