標題: beebee食豆腐貓砂呀..... [打印本頁]

作者: BeeBee    時間: 2010-3-21 22:17     標題: beebee食豆腐貓砂呀.....

請問有咩方法可以令beebee唔食呀...佢以為係食物....又唔肯去廁所....點算呀???
作者: doriswong    時間: 2010-3-21 23:49

係轉用新砂呀? 不如你轉第二啲貓砂啦. 真係好難控佢哋唔食架噃.
作者: BeeBee    時間: 2010-3-22 09:41

我今日會出去買返佢之前用開個隻架喇....多口用句丫 .……你地又用開邊隻貓砂呢?……最吸尿尿同僻味又係邊隻呢?
作者: Subaru    時間: 2010-3-22 11:08

我想問下你係咪一次過換晒全盤舊砂呵? 我換新砂(牌子or質地)r時係先將新砂置底再鋪番舊砂(係砂兜用緊的砂)係面, 等佢地慢慢接受新砂個味就唔會吃的了. 之後果次就可以整盤換晒新砂.
我之前用青蘋果味豆腐砂, 後來用無味的豆腐砂, 依家用通心豆腐砂. 最吸味係第1只因為它有蘋果味, 我唔知係咪心理作用, 貓尿尿後我居然聞到豆香味.. 第2只的就一般. 依家用緊既通心豆腐砂都ok. 總括來講都好吸水及吸味. 因為前兩只加價加到飛起, 先換通心砂, 暫時我覺得通心砂最"come"用.
老實講, 前個兩只係好d, 因為砂身大粒d又重d, 貓咪上完廁所唔會帶砂出來的... 通心豆腐砂輕身又細粒d, 好多時都帶左砂出來. 我就要成日清潔下囉...
作者: doriswong    時間: 2010-3-22 12:09

我就用開BLUNO紙砂.
作者: 叮叮妹    時間: 2010-3-22 17:57

我都係用豆腐砂, 分別兩個品牌, 其中一個品牌有隻貓會食, 但只係食少少, 有時佢去完廁所出來帶左幾粒出來, 佢就會食果一兩粒, 但另一品牌既豆腐砂就有貓食。所以你可以試下其他品牌既豆腐砂。通心粉之前都用過, 但我不太喜歡它好碎, 成個底都係粉!

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0