標題: 貓糧問題 [打印本頁]

作者: BeeBee    時間: 2010-3-19 09:35     標題: 貓糧問題

我依家俾緊NV三文魚味既天然糧beebee食架....唔知你地又俾咩牌子既糧貓地食呢???
作者: floratam    時間: 2010-3-19 10:13

NV? 全名係o羊呀?
我家妹妹要食rc處方糧, 要他2隻貓就食now同artemis
作者: doriswong    時間: 2010-3-19 10:25

我自己一向都會溝糧嚟餵貓既, 始終單餵一個牌子冇咁好, 幾隻呢個營養全面啲, 我自己就用下面呢幾隻天然糧嚟溝..
1. CALIFORNIA NATURAL (天然鯡魚甘薯)
2. Fromm (鴨肉甜薯蔬菜)
3. Now (無穀物火雞鴨肉)

但自家貓食邊隻既糧都真係要試吓, 每隻貓既腸胃體質唔同, 有啲貓對某啲牌子唔受得既會屙爛.. 所以都係要試.. 咁天然貓糧的確對貓貓既毛同體質有好既效果, 不過, 部份貓對天然糧都會有腸胃敏感既問題, 所以真係要試吓邊隻牌子隻貓貓受. 我家其中一隻貓~ 芝蔴呢就係腸胃好敏感既, 食唔到天然糧, 佢轉糧會屙爛架, 佢長期要食處方既rc敏感糧, 而家我搵到Artemis 雅思全貓糧(無穀物)既糧, 佢都專係針對啲腸胃敏感, 而家同rc糧溝嚟餵, 佢腸胃都ok.呀,  講真可以既我都唔想佢食rc, 而家可以2溝都好好啦, 我都試咗好多隻牌子先搵到呢隻得..
作者: Subaru    時間: 2010-3-19 14:02

Hi 我兩只貓大人依家吃緊 Felidae 同 Solid Gold..之前一路吃RC KITTEN, 到其中一只1月份要轉吃成貓糧時有食RC (草本提子糧時), 吃左個零星期, 佢有兩晚半夜嘔番D未消化o既糧出來同大大唔係幾好...我同寵物店反映, 老闆娘話貓吃左唔消化叫我唔好再比貓吃了..叫我比番D剩糧佢 (佢店有好多貓可以share), 佢就換包 Solid Gold 我試.. 加上, 我上網搜集資料大部人都唔建議RC因為商品糧及味精重... 所以上兩個月都一路係度試, 3月份先正式肯定依2只糧OK.. 點解要2溝.. 因為萬一其中有一只斷貨都還有一只可以食住先囉...之前係貓展有攤位比Felidae 及 Artemis 試食裝, 兩個貓都吃, 但我幫襯開的店沒有入Artemis, 如果唔係我都會3溝的...
作者: BeeBee    時間: 2010-3-19 15:43

NV全名係"Nature's Variety"....係三文魚+糙米(全貓用乾糧)...係for較敏感腸胃和皮膚既貓地架...
Doris講得好詳細呀...講得岩....我都要搵多隻溝一溝俾beebee食先....
Subaru.....我都有諗過俾beebee試Felidae同Solid Gold....聽聞呢2隻都ok架.....
見到咁多牌子...我再搵搵你地個d牌子既成份係咩先...或者你地唔介意...可以post出黎就更好喇....c~~31~~
作者: Subaru    時間: 2010-3-19 17:52

BeeBee食緊果只 NV 個評語都唔錯的啊... 我係依度 http://www3.uwants.com/viewthrea ... id%3D488&page=1 睇到大部份貓糧o既成份同評語的.
不過, 妳認為好的糧, 貓大人未必肯吃的.. 他/她們好有性格的.. 可能依個就係Doris講芝麻可以吃2溝rc都好好啦既原因呱..
杜虫藥我用緊 - 康圖 (Quantel) 2粒/盒, 我記得6個月以下 (0.5 - 2.5kg)的貓只吃1/4片. 每3個月先吃一次. 不過, 妳買時再問下店主...
(提示: 如果有d野唔急用的, 妳可以等有寵物展時去八下, 因為好多時係展覽攤位係賣得平d的. Quantel 係寵物店賣70蚊, 寵物展賣60蚊咋!)
作者: BeeBee    時間: 2010-3-19 22:22

你同我朋友一樣....都係話唔急既野...唔好買住....等寵物展先買....平好多c~~5~~
其實只要係對貓地好....佢地又肯食....就夠了....我都要學下你地咁...溝下糧....等真係斷都仲有另一隻頂住...仲有...我都有check住d牌子...邊d會成日缺貨....邊間有貓地食開d糧賣....
咁我想問下...貓b係咪頭幾次每一個月杜一次虫....之後3個月就吃一次呀???
作者: Subaru    時間: 2010-3-20 11:03

我所有貓番來時都已經3個月大, 我係一開始就每3個月吃一次咋...
作者: carris    時間: 2010-3-20 13:28

我只貓貓依家四個月, 上次見e生, 佢suggest 每一個月杜一次虫.
作者: doriswong    時間: 2010-3-22 00:00

引用:
原帖由 Subaru 於 2010-3-19 17:52 發表
BeeBee食緊果只 NV 個評語都唔錯的啊... 我係依度 http://www3.uwants.com/viewthrea ... id%3D488&page=1 睇到大部份貓糧o既成份同評語的.
不過,  ...
芝蔴既問題唔係佢唔肯食, 而係佢腸胃敏感既原因, 大部份既天然糧佢都會屙呢. 其實RC糧食肥貓又冇乜營養, 但佢有腸胃敏感無得揀咋. 最終試咗呢隻Artemis 雅思全貓糧(無穀物)用嚟溝RC 佢腸胃OK既, 咁都好好架啦, 起碼唔洗全食晒RC糧嘛..
作者: BeeBee    時間: 2010-3-22 09:37

gain free糧係真係好D....至緊要係貓地肯食..健健康康...貓奴就開心喇
作者: kako    時間: 2010-3-22 11:27

我兩隻在吃solid gold無穀物配方,我見佢地食得ok,唔打算轉,但最近佢兩隻衰豬又麻麻地,唔知關唔關發情事呢!?呢隻牌子唔係度度有,有都未必有無穀物...唉~成日都要訂...
作者: doriswong    時間: 2010-3-22 12:08

通常天然糧街既店好少買到, 多數都要網上店訂囉.
作者: BeeBee    時間: 2010-3-23 12:02

咁你地平時通常幫襯開邊間架....等大家一齊參考下丫......
作者: doriswong    時間: 2010-3-23 14:11

引用:
原帖由 BeeBee 於 2010-3-23 12:02 發表
咁你地平時通常幫襯開邊間架....等大家一齊參考下丫......
我自己就幫襯開寵物雜貨
作者: Subaru    時間: 2010-3-23 14:42

又或者考慮我下來緊個寵物展啦, 睇下有無乾糧free sample或者其他野有平賣啦 http://www.petexpo.hk/hitec/lang-tc/info.html 佢地都會知道你住果區邊間店有佢地d野賣的.
作者: Mia    時間: 2010-3-23 23:27

Chicken Soup-USA 朋友話好wow

呢個牌子好ma? c~~58~~

貓貓每一個月杜一次虫  ???

作者: BeeBee    時間: 2010-3-24 09:42

多謝你地既分享.....我都會去寵物展呀...你地會唔會去呀....我諗住2號去....你地呢??
作者: Mia    時間: 2010-3-24 11:08

我唔會去la,. 太多人太多狗, 好迫...

而且 Birthday 4月1日正式加入寒舍  c~~18~~  要湊B

http://hk.myblog.yahoo.com/tapaswario-birthday/article?mid=920
作者: kako    時間: 2010-3-24 12:04

我都應該會去,但未決定咩日子
我係屯門新墟既寵物用品店買架.
好多間我都睇過,亦都格過價.買開果隻呢度算係最平.
同埋佢d貨都去得快,咁我就唔驚擺太耐啦

作者: floratam    時間: 2010-3-24 15:52

Chicken soup 我以前食過, 唔掂呀, 好油ga, 貓貓食o左軟便呀  >.<
作者: doriswong    時間: 2010-3-24 16:12

我都試過雞湯, 真係麻麻咋.
作者: BeeBee    時間: 2010-3-24 16:18

kako:我都係住屯門架....新墟邊間呀...叫咩名呀...你通常會去個樹買咩?...
作者: Mia    時間: 2010-3-25 14:28

Chicken soup 麻麻就唔好la,.

Nature's Variety 係三文魚+糙米(全貓用乾糧)...係for較敏感腸胃   HK$365 / 14lb      ok for  幼貓 ma ?

Applaws 全天然無穀物 (GRAIN-FREE) 貓糧 - 幼貓雞肉HK$660 / 7.5kg
作者: floratam    時間: 2010-3-25 17:37

Applaws乾糧我睇過個成份唔多吸引喎
作者: Mia    時間: 2010-3-25 20:21

我試試NVla~

我依家俾緊8spoon per cat per day ,你地又您的每日餵幾多?
作者: BeeBee    時間: 2010-3-26 11:57

BeeBee都係食緊NV三文魚糧....但我得beebee一粒仔...所以只買4lbs裝....感覺好似保鮮d.....我每日餵糧杯既3/4杯...會會太多呀...其實應該點計佢地每日要食幾多糧呀???
作者: doriswong    時間: 2010-3-26 14:30

份量呢樣嘢又真係好難講, 又要睇下你隻貓係咪成日玩定係成日瞓, 又要睇佢身型幾大, 肥唔肥等.. 若然你會溝罐罐既又唔同計法,  呢樣真係好難有個準則噃..
作者: 小小小特警    時間: 2010-3-26 23:03

天然糧有殼物好些定無穀物好些呢?c~~34~~

妹豬現在食緊ARTEMIS有穀物...我地無溝糧。

其實係唔係一定要溝糧的呢?

作者: doriswong    時間: 2010-3-27 00:22

通常無穀物既糧係冇咁易腸胃敏感囉.. 溝糧呢樣嘢又冇話一定要溝, 個人意見就覺得幾隻糧溝埋啲營養會全面啲, 同埋貓貓唔洗食死一款糧, 萬一真係訂唔到貨, 都不致於無糧揀而有機會出現對一啲新糧既腸胃敏感情況出現囉.
作者: heartoff    時間: 2010-3-28 21:04

artemis呢隻都好好
之前我隻喵喵成日柯爛pee,食完之後都無再柯^^
佢有益生菌,可能好似飲左益力多咁有益c~~33~~
作者: bmuimui    時間: 2010-3-31 22:59

最近見到Pronature出左隻holistic 系列http://www.pronature.hk/holistic/product.php-a=cat&p=4.htm, 裡面d成份有青口素, 唔知大家有無試過? 好唔好呢?

Turkey & cranberries formula
Ingredients:

Turkey, chicken meal, brown rice, dried potatoes, pearled barley, oat groats, herring meal, organic dried cranberries, chicken fat preserved with natural mixed tocopherols (a source of vitamin E), natural chicken flavor, dried apple pomace, dried eggs, dried beet pulp, rice bran, dried tomato pomace, powdered cellulose, millet, whole flaxseed, lecithin, choline chloride, potassium chloride, salt, taurine, calcium carbonate, yeast extract, ferrous sulfate, dl-methionine, ascorbic acid (vitamin C), dried chicory root (a source of inulin), crab and shrimp meal, zinc oxide, dl-alpha-tocopherol acetate (a source of vitamin E), Yucca schidigera extract, organic dried blueberries, dried pineapple, nicotinic acid, sodium selenite, pyridoxine hydrochloride, New Zealand green mussels, sea cucumber, organic ginger, organic quinoa, organic anise seed, organic dried kelp, organic dehydrated alfalfa meal, organic green tea extract, organic dried rosemary, organic dried parsley, organic dried spearmint, organic turmeric, organic dried thyme, organic cinnamon, organic dried spinach, organic dried broccoli, organic dried cauliflower, zinc proteinate, manganese proteinate, copper proteinate, copper sulfate, folic acid, calcium iodate, manganous oxide, vitamin A acetate, calcium pantothenate, thiamine mononitrate, riboflavin, biotin, vitamin B12 supplement, cholecalciferol (vitamin D3), cobalt carbonate.
作者: Fishball    時間: 2010-4-1 23:21

引用:
原帖由 heartoff 於 2010-3-28 21:04 發表
artemis呢隻都好好
之前我隻喵喵成日柯爛pee,食完之後都無再柯^^
佢有益生菌,可能好似飲左益力多咁有益c~~33~~
我都買咗artemis畀貓貓食, 佢痾咗個幾月喇, 一時正常一時軟便一時痾水... 食埋RC配方糧都唔得!
希望artemis可以幫倒佢啦!
作者: Susa    時間: 2010-4-15 00:11     標題: 間中買鮮肉煮熟

除了一般貓糧以外, 有冇家長間中買鮮肉煮熟比個貓貓吃 ?
以前隻大貓重6kg以上, 最喜歡我買鮮牛肝比佢食, 開心到尾巴不停地震, 吃後d 長披毛好漂亮 !

新領養回家兩隻小摺耳胃口好細, 骨瘦如柴, 今天試煮小小牛肉,羊肉, 買唔到牛肝, 用豬肝, 全部切小粒, 用淡牛油細火煎熟, 再加兩粒何蘭芝士, 其中一個吃得好勁, 另外一隻仍然冇胃口 =n= , 點算 !c~~34~~
作者: heiheifamily    時間: 2010-4-15 11:59

朱肝唔好啊,貓仔難消化,會濟的,試下蒸雞柳加雞肝,蒸熟扯爛攪混,好香好吸引的
作者: Subaru    時間: 2010-4-15 12:43

用'淡'牛油? 係咪應該用蒸既方法好d? 我都有間中煲紅衫魚/大眼魚湯, 今日試蒸大眼魚. 如果我加了新鮮魚肉係乾糧度, 我家只有老虎仔喜歡吃, Tamako直程罷吃的... 不過, Tamako係由細到大都挑吃的...
作者: BeeBee    時間: 2010-4-15 13:29

雞柳加雞肝試下先.....c~~31~~
作者: heiheifamily    時間: 2010-4-15 13:58

雞柳多食都無妨,但雞肝一星期一次起兩次止好啦,每次唔好超過半個,因多食會同人一樣引起膽固醇同心血管問題的。
作者: BeeBee    時間: 2010-4-15 14:00

咁食雞柳同雞肝有咩益處?
作者: doriswong    時間: 2010-4-15 14:02

緊記齋食雞係唔夠營養架...
作者: heiheifamily    時間: 2010-4-15 14:42

雞柳營養價值:含豐富蛋白質,但脂肪比較低.而蛋白質更有助建立健康皮毛,增強抵抗力.

雞肝主要含有蛋白質、脂肪、碳水化合物、維生素A、維生素D、磷等成分,營養價值高、適口性好,且有獨特的腥味,為犬貓所喜愛。但若長期吃肝,而且單一吃肝則會出現一些疾病。

肥胖——由於雞肝富含脂肪和碳水化合物,故長期吃肝的犬貓能量過剩會引起肥胖,太胖就會增加糖尿病、胰腺炎、心血管疾病的發病率。

皮膚瘙癢——雞飼料中多有促生長劑,這些化學物質大多經肝代謝,故長期吃雞肝會引起食物過敏或慢性蓄積性中毒而容易引發皮膚病。

維生素A中毒——雞肝含大量的維生素A,若用雞肝拌胡蘿蔔飼喂會使犬的維生素A過量,不能及時排出就會造成維生素A蓄積性中毒,引起疼痛、跛行和牙齒脫落等疾病。

缺鈣——由於肝含磷高而含鈣低,同時磷對鈣的吸收又有抑製作用,長期吃肝會導致機體鈣的缺乏,造成幼年犬貓的佝僂病或成年犬貓的軟骨病。

出血——機體的凝血需要鈣的參與,若犬貓長期吃肝造成缺鈣則會引起凝血功能障礙,出現慢性出血或急性出血不容易止血。

產後抽搐——長期吃肝的犬貓在產後由於哺乳造成鈣的大量流失,而本身儲備的鈣又很少,所以很容易出現低血鈣,表現為喘氣、流涎、抽搐、四肢強直。若治療不及時則可能會引起死亡。

雖說長期吃肝有種種弊端,但並不是說雞肝絕對不能吃。在某些情況下,雞肝是犬貓的一種好補品:

首先,容易感冒和腹瀉的犬貓可利用雞肝維生素A含量高這一特點來維持呼吸道和消化道上皮細胞的完整性,以增強機體抵抗力。

第二,對於食慾差或重病無食慾的犬貓,可利用雞肝良好的適口性來刺激食慾,逐步恢復消化道功能。   

第三,對於營養差或體質瘦弱的犬貓,雞肝中蛋白質含量高的特性可以讓它們增加營養、增強體質。

所以食小量係有益的,久唔久引下佢開胃都有益!

作者: BeeBee    時間: 2010-4-15 15:21

完全明白晒....ths...
除左雞柳....雞肝....魚肉...仲有矛其他營養高但又岩岩貓b食架呢???

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0