標題: 蘇格蘭摺耳和直耳貓 [打印本頁]

作者: Addie    時間: 2010-3-6 18:12     標題: 蘇格蘭摺耳和直耳貓

朋友送咗隻蘇格蘭直耳貓b比我, Garlic 而家9星期大, 剛 body check 和 打第一枝針. 但他的爸爸是直耳而媽媽是摺耳貓, 咁我需唔需要咁早比定 glucosamine 佢食呢 ?

佢係 Garlic 仔 :

作者: Fishball    時間: 2010-3-6 18:58

glucosamine 有咩用?
作者: Addie    時間: 2010-3-6 19:34

你睇下以下條 link, 內裡有介紹各 supplements 的用途, Glucosamine 是 (葡萄糖胺).

http://forum.hksfsickcats.com/thread-625-1-1.html

我另一隻 蘇格蘭摺耳 Sabu 前幾日發現拐下拐下行,  vet 話需要食 Glucosamine. 而家隻直耳 Garlic 因有摺耳基因, 所以想問下有無需要早日做預防囉 .... c~~34~~
作者: doriswong    時間: 2010-3-6 23:28

Garlic 咁細, 唔需要食supplement 住, 其實你可以在考慮在佢做絶育手術時順便做檢查, 看看有冇有遺傳病的問題. 當然若在之前你發現貓貓有任何病徵出現, 要盡早帶佢去睇啦.. 但未必每隻都會病發既.. 我個人意見, 貓貓若然健康沒問題, 沒必要給預藥物/supplement. 而且貓貓咁細, 更不適宜隨便吃呢.
作者: Addie    時間: 2010-3-8 12:02

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-6 23:28 發表
Garlic 咁細, 唔需要食supplement 住, 其實你可以在考慮在佢做絶育手術時順便做檢查, 看看有冇有遺傳病的問題. 當然若在之前你發現貓貓有任何病徵出現, 要盡早帶佢去睇啦.. 但未必每隻都會病發既.. 我個人意見 ...
謝 ! 我明白 .... 但

因 Sabu 4個半初到 and 6個月做絕育手術時已做檢查, vet 話只需比多種類貓糧佢食, 不要只食一類便可, 當時都覺佢條尾已不能好自然彎曲 ... 到而家開始拐下拐下腳才食 supplement, 係唔係會太遲 ? 擔心 .... 所以我先問 ...

Doris, 多謝你的分析, 我會等 Garlic 做絕育手術時問清楚 Vet 先 .... thanks !
作者: doriswong    時間: 2010-3-8 12:25

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-8 12:02 發表

謝 ! 我明白 .... 但

因 Sabu 4個半初到 and 6個月做絕育手術時已做檢查, vet 話只需比多種類貓糧佢食, 不要只食一類便可, 當時都覺佢條尾已不能好自然彎曲 ... 到而家開始拐下拐下腳才食 supplement, 係唔 ...
見你係團購都訂咗ALFAFA同埋GLYCO FLEX. 其實都應該啱SABU 食架啦. 暫時唔好俾太多其他既SUPPLEMENT 住. 開始食都唔算遲既. 其實若然佢哋冇病冇痛既, 又真係唔需要食定囉. 你試咗呢2 隻食咗後既反應, 若然有改善咁就可以KEEP 住食都OK架啦. GLYCO都包含咗葡萄糖胺, 青口素, 軟骨素, MSM消炎止痛等成份, 都好全面呢.
作者: Addie    時間: 2010-3-8 12:40

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-8 12:25 發表

見你係團購都訂咗ALFAFA同埋GLYCO FLEX. 其實都應該啱SABU 食架啦. 暫時唔好俾太多其他既SUPPLEMENT 住. 開始食都唔算遲既. 其實若然佢哋冇病冇痛既, 又真係唔需要食定囉. 你試咗呢2 隻 ...
Doris, 我知道了 ! 我會比 Sabu 試咗呢2 隻 and 睇下啲反應先. 謝 !

心而家定啲喇 ! 因在這裡有人明白我的憂慮和解答我的問題, 非常感激 c~~62~~
作者: doriswong    時間: 2010-3-8 14:07

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-8 12:40 發表

Doris, 我知道了 ! 我會比 Sabu 試咗呢2 隻 and 睇下啲反應先. 謝 !

心而家定啲喇 ! 因在這裡有人明白我的憂慮和解答我的問題, 非常感激 c~~62~~
或者你講座嗰日同我哋相認, 再詳細傾吓啦. :loveliness:
作者: Addie    時間: 2010-3-8 14:28

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-8 14:07 發表

或者你講座嗰日同我哋相認, 再詳細傾吓啦. :loveliness:
好呀 ~ 到時見 c~~10~~
作者: Fishball    時間: 2010-3-15 17:55

我隻貓貓7個月, 我都覺得佢條尾巴有d 硬, 日日都留意住佢d動作, 希望佢唔會有事啦~
作者: Addie    時間: 2010-3-15 18:20

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-15 17:55 發表
我隻貓貓7個月, 我都覺得佢條尾巴有d 硬, 日日都留意住佢d動作, 希望佢唔會有事啦~
我隻摺耳 sabu 返來時條尾唔似其他貓咁可以彎起圍住自己, 只有尾段一半可以柔軟些 ... 而直耳 Garlic 條尾就好柔軟了.

希望你隻貓貓唔會有事啦 ... 但真係要多啲留意呀 !
作者: Fishball    時間: 2010-3-17 17:39

佢可以圍住自己, 不過同我以前隻英短同埋朋友嘅異短比較, 佢條尾巴就硬好多喇!
我都希望你貓貓健康快樂~ c~~36~~
作者: Addie    時間: 2010-3-18 19:46

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-17 17:39 發表
佢可以圍住自己, 不過同我以前隻英短同埋朋友嘅異短比較, 佢條尾巴就硬好多喇!
我都希望你貓貓健康快樂~ c~~36~~
我而家會常幫 Sabu 按摩啲關節同條尾, 佢就係度呼嚕呼嚕咁覺覺豬 ....
但見佢藥力過咗瞓醒後落地都係有拐下拐下 ... 見到都心酸 ! 佢新年時仍暴走緊玩到顛晒 ... 踏入三月就變到行都唔願行 ... :(

希望大家的貓貓都健康快樂 !
作者: doriswong    時間: 2010-3-19 10:33

天氣潮濕係對佢哋既關節有影响架. 同埋佢哋瞓醒時的確啲關節係會差啲, 要鬆吓先會行得順啲架.
作者: Addie    時間: 2010-3-20 11:38

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-19 10:33 發表
天氣潮濕係對佢哋既關節有影响架. 同埋佢哋瞓醒時的確啲關節係會差啲, 要鬆吓先會行得順啲架.
知道 , 我家 keep 住 24小時開抽濕機了 , 對人和貓都好 .

vet 開啲止痛藥已食完第二個療程(兩星期)了 , 剛停咗兩日觀察緊 , 假如佢又拐行多咗 ... 咁我係唔係再比止痛藥佢食呢 (還有剩餘止痛藥) ? Sabu 的確是瞓醒時關節差啲拐下拐下 , 落地個下慢動作 , 衡量咗一陣先落地 , 拐一陣 (要鬆吓) 先會行得順啲 .

我已經四處放上矮櫈(椅子)比佢上落 , 但佢都係選擇直上直落 , 咁是否佢唔係痛呢 ?

作者: 小小小特警    時間: 2010-3-20 13:54

妹豬唔會直上直落的,無櫈仔,佢上唔到沙化同床的。自從病發,有櫈仔,佢都唔自己走上沙化同床。

希望有一天可以重見到自己行上沙化看街的情景。
作者: Addie    時間: 2010-3-20 15:03

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-3-20 13:54 發表
妹豬唔會直上直落的,無櫈仔,佢上唔到沙化同床的。自從病發,有櫈仔,佢都唔自己走上沙化同床。

希望有一天可以重見到自己行上沙化看街的情景。
疑問 : 咁係因為佢地覺得痛  or  因關節彊硬跳唔到  or both c~~34~~

Sabu lee 兩日如果想由梳化落地 , 佢會'烏' 身向地 , 想近啲個地才落地 , 但基本上佢跳個時咪又要坐直番先才落到地 ... c~~43~~

希望妹豬早日可以自己行上沙化瞓覺覺豬啦 .

作者: 小小小特警    時間: 2010-3-20 17:57

妹豬由細到大都唔係好識跳,如果要到窗台看風景,一般貓跳兩下的路程,佢要行好多步。首先,要由地跳上櫈仔...再由櫈仔跳上沙化...再由沙化跳到櫈化背....再由沙化背行去窗台。

細個時,雖然條路係複雜左D....但佢都可以行到...但...病發後,無再見過佢咁行啦!

唔知妹豬係唔係知媽媽周圍同人講佢唔會跳這個瘀事,c~~19~~ 剛剛佢威俾媽媽看,當媽媽放佢係沙化時,她終於可以由沙化跳到沙化背...再行去窗台看風景!c~~33~~ 阿囡!好叻叻呀!你要繼續努力!
作者: Addie    時間: 2010-3-20 19:04

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-3-20 17:57 發表
妹豬由細到大都唔係好識跳,如果要到窗台看風景,一般貓跳兩下的路程,佢要行好多步。首先,要由地跳上櫈仔...再由櫈仔跳上沙化...再由沙化跳到櫈化背....再由沙化背行去窗台。

細個時,雖然條 ...
噢 ... 佢細細個已經係咁喇 ? 但貓點都係八八卦卦 , 雖然要走幾步 , 都要去窗台望下街街 ... c~~33~~

希望妹豬食咗啲 supplement 會郁番多啲啦 .  妹豬食緊邊隻 supplement 呢 c~~34~~
作者: 小小小特警    時間: 2010-3-20 19:34

妹豬食緊VET開的萄葡胺同病友會特賣場的青口素,我地係團購亦定左有萄葡胺的小食俾妹豬!

上次看VET...佢話自己對草本無乜認識,所以無俾意見俾我地,而且佢話一次俾咁多貓貓都不是好事,所以我地想看下妹豬食左D SUPPLEMENT有無反應先才再決定會否買埋D草本俾佢。
作者: Addie    時間: 2010-3-20 20:32

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-3-20 19:34 發表
妹豬食緊VET開的萄葡胺同病友會特賣場的青口素,我地係團購亦定左有萄葡胺的小食俾妹豬!

上次看VET...佢話自己對草本無乜認識,所以無俾意見俾我地,而且佢話一次俾咁多貓貓都不是好事,所以我地想看下妹豬食左D ...
妹豬唔需要食任何止痛藥就好好多 c~~34~~

Sabu 要食止痛藥 + 萄葡糖胺 250mg .... 但 lee 隻止痛藥 Meloxicam is bad to kidney 唔可以長期食 ... 我都在團購訂咗 supplement 比佢試, 希望有幫助啦 !
作者: 小小小特警    時間: 2010-3-20 20:42

VET有開止痛藥俾佢以防萬一...但不是最後關頭,我地都唔想俾佢食...因為對個腎都唔好。希望遲些食左有MSM的SUPPLEMENT,可以幫到佢消炎止痛。

TOUCH WOOD,妹豬係唔識跳,SO FAR,佢行路都OK....食左葡萄胺後,隻左後腳比以前無咁 "罩" 下 "罩" 下。這陣子,她久不久都會跑下,咁樣我地公婆都好安慰了。

4月2日,妹豬又要去打每月的骨針了,今次要同VET講,佢上次打完針,嘔嘔呀!要問下佢意見!

希望大家的寶貝一天比一天健康!c~~64~~
作者: Addie    時間: 2010-3-20 21:28

引用:
VET有開止痛藥俾佢以防萬一...但不是最後關頭,我地都唔想俾佢食...因為對個腎都唔好。希望遲些食左有MSM的SUPPLEMENT,可以幫到佢消炎止痛。

TOUCH WOOD,妹豬係唔識跳,SO FAR,佢行路都OK....食左葡萄胺後,隻左後腳比以前無咁 "罩" 下 "罩" 下。這陣子,她久不久都會跑下,咁樣我地公婆都好安慰了。

4月2日,妹豬又要去打每月的骨針了,今次要同VET講,佢上次打完針,嘔嘔呀!要問下佢意見!

希望大家的寶貝一天比一天健康!
妹豬每月都要打骨針 ... 可憐豬 ... 打針會快啲好都無辦法啦 ! 妹豬 ... 加油呀 ! 你都要加油呀 !

大家咁話 .... 希望大家的寶貝一天比一天健康!
作者: Fishball    時間: 2010-3-21 19:07     標題: 回復 13# 的帖子

同貓貓按摩有用ga咩?
作者: Fishball    時間: 2010-3-21 19:15

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-20 21:28 發表

妹豬每月都要打骨針 ... 可憐豬 ... 打針會快啲好都無辦法啦 ! 妹豬 ... 加油呀 ! 你都要加油呀 !

聽倒咁多摺耳貓貓有事都覺得好心痛, 諗返之前隻英短因為有FIP走咗, 病發期間睇見佢呼吸困難, 有時又行唔倒, 真係心痛到死~c~~21~~
各位貓爸貓媽同喵喵要努力呀~c~~45~~
作者: doriswong    時間: 2010-3-21 23:57

引用:
原帖由 Addie 於 2010-3-20 21:28 發表

波子都係每個月要返VET 度打骨膠原針架, 只要對佢好既, 辛苦啲都冇所謂啦係咪??
作者: Addie    時間: 2010-3-22 00:56

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-21 19:07 發表
同貓貓按摩有用ga咩?
我諗有用架 .... 好似人一樣 , 按摩會鬆啲 , 舒服啲 .
作者: Addie    時間: 2010-3-22 00:58

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-3-21 19:15 發表

聽倒咁多摺耳貓貓有事都覺得好心痛, 諗返之前隻英短因為有FIP走咗, 病發期間睇見佢呼吸困難, 有時又行唔倒, 真係心痛到死~c~~21~~
各位貓爸貓媽同喵喵要努力呀~c~~45~~
大家都努力 ~ 加油啦 ~
作者: Addie    時間: 2010-3-22 01:05

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-3-21 23:57 發表

波子都係每個月要返VET 度打骨膠原針架, 只要對佢好既, 辛苦啲都冇所謂啦係咪??
係呀 ! 只要貓咪舒服啲 , 減輕痛楚 .... 我地辛苦啲都冇所謂了 ...

Sabu 停咗食三日止痛藥 , 今日又瞓咗成日 , 唔願郁 ... 起身行又拐拐下 c~~44~~  今晚又比佢食番止痛藥 .... 跟住就肯走動下和同 Garlic 玩下 ... c~~37~~
作者: Addie    時間: 2010-4-2 15:46

Garlic 今日打第二枝針, vet 話一切正常, 但話佢又細膽又巴巴渣渣.  weight is 1.78kgs  c~~62~~
作者: floratam    時間: 2010-4-3 00:36

good!
作者: 小小小特警    時間: 2010-4-3 01:02

妹豬本來今日去VET到打針的,但係我地同VET講,佢上次打了4針,.打完頭針同尾針,佢都有嘔的情況,嘔了些墨綠色的東東出來,所以VET話佢可能對骨針敏感,未必咁適合打骨針,而且VET CHECK過妹豬4肢,都覺得佢OK,情況不太差。所以VET吩咐我地繼續俾葡萄胺俾妹豬食住先,繼續留意她的情況,差了再打針,但劑量要減半。

妹豬爸不是太放心,還是想俾個囡打針,現在都唔知點好,c~~34~~ 唔知好唔好同佢看下第二個VET,因為之前係非牟利看開的林醫生無做,今天看了一個姓施的男醫生。
作者: Addie    時間: 2010-4-8 20:32

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-4-3 01:02 發表
妹豬本來今日去VET到打針的,但係我地同VET講,佢上次打了4針,.打完頭針同尾針,佢都有嘔的情況,嘔了些墨綠色的東東出來,所以VET話佢可能對骨針敏感,未必咁適合打骨針,而且VET CHECK過妹豬4肢,都覺得佢OK,情況 ...
我唔識答添 .... c~~34~~

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0