標題: 第一次養貓, 求教 [打印本頁]

作者: andyhk    時間: 2010-2-23 18:33     標題: 第一次養貓, 求教

各位好, 我是andy, 我第一次養摺耳短毛貓, 買了三個月左右, 買時聽寵物店主説己打齊所有針, 現在可能己6個月大了, 它很活躍, 和它玩時,它很喜歡跳來跳去, 它很喜歡跳到我背上頸及頭的位置 伏下休息,在我頸上時,我很多時聽到它心跳好像"古...古...聲" 在這幾天牠隔2日就嘔了一次, 我不知怎做, 要不要帶它去看醫生, 如看醫生請問那位醫生好介紹, 價錢怎樣, 我是在佐敦渡船街.

其實我還有很多問題, 但不知怎樣一 一在此直言,等我想起再請教各位.

我每個月和它洗澡好不好?洗澡時,它叫得很大聲,好似叫救命似的感覺

現在看到它有脫毛, 是否換毛及正常呢?

我女友在旺角太平道某店買它會來, $9000 是否給店主騙了嗎?

我不知道摺耳貓值幾錢, 它很可愛, 但又怕容易死掉, 我想問,因買它是沒有名字, 所以我改了牠做 'B仔"

但每天叫了幾次. 現在差不多3個月了, 叫它, 它也不會應你, 動物是否不該有名字呢?
而且它很喜歡跳上床玩, 真是不知怎樣教好它, 最怕它去完厠所就立即跳上床, 床很不乾淨及污穢, 另我很氣憤, 但又不想打它.

它好像很少喝水,它每天喝的都是我晚上開的奶粉水.

作者: Subaru    時間: 2010-2-23 23:05

Hi Andy, 因為B仔只是得6個月大左右, 如果你不是給他轉糧或飲食上有改變或其他原因, 而他無緣無固嘔. 我建議你最好帶佢去看獸醫比較好, 因為他年紀比較少.
那家寵物店有沒有給你針卡呢? 上面可以有B仔o既出生日期及記錄何時及打了幾支針的.
我依家兩只貓貓都是在旺角麥花巨臣看何醫生的.
不用每個月都給貓洗澡的. 因貓咪自己會清潔毛毛, 加上我們住家貓沒有出外不會太dirty. 我自己的貓咪就幾個月先洗一次. 不過, 如果有皮膚問題, 我就看情況只洗該部份, 因為貓咪真的不喜歡洗澡的. (幫貓洗澡好多時都是貓+人都唔HAPPY的)
我家的貓也喜歡跳上床的, 因為我在床上睡麻.. 如果你不喜歡他們上床就要關房門或加門欄囉.. 不過, 這要一開始就立定的規矩.
你說的脫毛是不是發覺家中有好多貓毛, 不是皮膚問題的脫毛吧. (B仔6個月大可能是換毛呀)
你試下在給B仔吃東西時叫'B仔食矇朦' 'B仔飲奶奶' 等他習慣下... 特別是在B仔吃飯時, 輕輕摸他頭仔及叫他的名... 他好快就知道自己叫B仔 (不過, 我意思你叫他時他是望下你而不是回應'喵'你喎)
我地各貓主都諗盡辦法想貓飲水, 你可以在聊天室內看下我們的討論話題參考下的.
希望我的意見能幫上忙.
作者: doriswong    時間: 2010-2-24 10:57

Hi Andy, 貓貓只有幾個月大仲係BB期, 佢現下會開始換毛, 其實就算成貓平時都會有脫毛既跡象既, 特別是夏天, 換毛時期更為明顯.. 貓貓嘔出來的東東有否毛球, 若然有可能是有佢有毛在胃內, 要反吐出來的動作, 但若然不是而情況持續的話, 建議你最好帶貓貓去看一下醫生比較安全.. 始終貓BB抵抗力弱, 容易病.. 貓貓不用每個月都洗澡, 佢哋天生愛乾淨, 日日都自行舔毛毛搞清潔, 我自己只會在覺得貓貓毛毛有不乾爽的時間才會幫佢沖涼. 同貓沖涼太密未必是好事, 特別是在冬天, 很易會凍親佢哋..

其實你提到買貓的價錢, 真的不懂如何答你, 這些貓販很多時都是海鮮價, 其實我們鼓勵想養貓的朋友去領養, 很多可愛貓貓都等緊有個溫暖既家呢..

B仔咁細佢未適應到你叫佢個名都唔出奇, 你要俾啲耐性, 你對住佢同佢講嘢時多點叫佢個名, 開餐俾小食時又叫佢個名, 時間久了佢自然會明白呢個係佢個名呢.

貓貓天生喜歡愛坐/睡在有軟墊的地方, 如床, 梳化, 毛毯等.. 你若不想貓貓上床的便要出入關門或你可在床上放一張毯俾佢瞓.

貓貓喝水好緊要架, 長期喝得少水容易有尿道既問題, 你可以考慮買部飲水機, 有水既流動會引起貓貓飲水既興趣既.
作者: andyhk    時間: 2010-2-24 12:37     標題: 回復 2# 的帖子

thanks you
作者: andyhk    時間: 2010-2-24 12:42     標題: 回復 3# 的帖子

thanks you.  等我 print 妳們的意見給女朋友看先, 因為大部份照顧小花貓的是我做, 她是玩及抱小花貓的, 我有空也上載B仔相片給妳們看啦.
作者: 叮叮妹    時間: 2010-2-25 00:07

我家大少叫左佢個名差不多兩年佢先肯望下我咋, 其實有時佢地唔係唔知人叫佢, 只不過佢地唔啋你咋!我老公以前都唔鍾意貓貓上床, 但又真係好難避免, 除非你唔比佢入房, 我唯有安慰自己既係貓係愛清潔既動物, 佢地成日都會用條脷來幫自己沖涼, 所以佢地係好乾淨既。家陣我地成日三人行係床都大覺訓!
作者: floratam    時間: 2010-2-25 09:56

講開貓名, 有動物傳心師講過動物都會揀佢地自己鍾意ge名, 我最近證實o左係真ge....話說我上年年尾係貓場接o左隻貓出o黎暫託, 佢個名叫爆谷, 但我發覺我叫佢個名時佢唔理我, 有一日佢背對住我, 我叫o左佢幾次都冇應我, 把心一橫叫o左一聲小寶, 佢竟然拎轉頭望我, 仲要喵一聲回應, 後尾試過幾次叫爆谷冇反應, 叫小寶佢就即刻o黎...好明顯佢揀o左自己個名係小寶la
作者: doriswong    時間: 2010-2-25 14:21

爆谷咁醒呀, 佢話我要做個小寶貝, 所以選擇叫小寶呀. 可愛呢XD....c~~65~~
作者: doriswong    時間: 2010-2-26 10:04

引用:
原帖由 再見深藍 於 2010-2-25 18:06 發表
我對你隻古迦情有獨鐘, 佢的神情好鬼精伶, 好似話比人知佢好聰明咁c~~27~~
哈.. 你有睇我BLOG 啲相呀? 呢個仔又真係好百厭吓, 不過見到陌生人就超級細胆呢.. 哈..
作者: andyhk    時間: 2010-3-21 22:15     標題: 求教, 摺耳貓甩好多毛

各位朋友,又系我andy.
我隻貓近一個月,每天都甩好多毛, 我每一日掃地,拖地都累了.

它甩毛是否正常,請問在旺角有那閒寵物店服務好, 我想帶它去剪毛, 希望可盡剪短.因為前幾天,我帶它到一店子, 剪到我隻貓鬼5馬六. 將來長番一定不好看,所以我希望盡快帶它去美容一下.  thanks all advise.
作者: Fishball    時間: 2010-3-23 14:01

sabaru, 我想問"你試下在給B仔吃東西時叫'B仔食矇朦' 'B仔飲奶奶' 等他習慣下... 特別是在B仔吃飯時, 輕輕摸他頭仔及叫他的名... 他好快就知道自己叫B仔 (不過, 我意思你叫他時他是望下你而不是回應'喵'你喎)"
點解要係望? 點解"喵"唔得呀??
作者: Subaru    時間: 2010-3-23 14:23

Hi Fishball, 望同''喵'都得...c~~27~~ ...'望'會多機會d, 因為貓咪好少用'喵'來應我囉.. 當然, 都有貓會'喵'番我地... 我屋企d貓係望住我架咋 (除左嘈我比野食).. 所以有時我叫佢地一輪先發現他/她們係我後面/上面望住我... 你d貓係點應你架?
作者: kik1618    時間: 2010-3-23 18:47

作者: kik1618    時間: 2010-3-23 18:48

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0