標題: 痾血呀......(已更新) [打印本頁]

作者: sugar_cman    時間: 2009-7-30 22:55     標題: 痾血呀......(已更新)

死啦死啦...
小不點痾血呀.........

我頭先返到屋企佢已經不停痴住我...平時都唔會咁痴..
跟住見到地下有少少血,仲痴住d屎屎...
即刻望下點點個patpat仔....損哂..仲有幾多既血....
再去睇埋沙盆d屎屎.....嘩!!!!嚇死我.....
d屎有血.d沙有血....冇尿尿...
好驚..打比個資深養貓朋友話可能係發炎..可大可小..可以突然好嚴重!!!
聽朝先同佢去睇會唔會有事呢??

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
第二朝早....
我見佢好似乜事都冇wor....
d屎屎尿尿都好正常..
但係唔放心,決定帶佢去睇e生叔叔~~
事關我屋企附近冇d比較好既e生,所以又係帶返佢去個間呃錢野度睇...
一睇就7百幾蚊~
錢唔係問題,問題在於我隻寶貝有冇事,驗左,冇虫~~
係佢媽媽我多手加左d新既天然糧入去~令點點小朋友肚痾姐~~
個d所謂既天然糧好多都係炸得好勁,有d bb唔岩食~~
咁開左藥返屋企食~~
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
返到屋企餵唔到藥....
佢又合實個咀仔,唔肯比我打開....
咁我就帶佢去相熟個間寵物店度餵藥啦...
d藥一點到條舌頭佢就不停流口水啦...
唔係少少幾滴個d,,,
係好似鼻涕咁....一流就成個鐘啦!!!
寵物店主覺得唔正常....
就打電話比義務e生叔叔問下啦...
義務e生叔叔一聽話有6隻藥已經嚇親....
星期日佢會到寵物店義診叫我到時帶佢落黎睇睇~~
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
星期日~~~
琴晚我帶左點點落去比義務e生叔叔睇...
一d問題都冇,,,,話佢只係轉糧唔適應~~
呼吸心跳都ok~~~仲話佢好重磅~~bb黎講叫好叻叻~~
咁我都放心哂~~
但係點點有少少嬲左我呢.....
可能我強迫佢食藥..佢咬我我又打佢patpat...
去到寵物店見到平時同佢沖涼個姐姐又迫佢食藥連姐姐都嬲埋...
唔比抱呀.....c~~56~~
算啦!!為你好~媽媽做衰人都要咖啦!!!!

好lu~~而家乜事都冇~~安落哂!!!!!
不過肚痾都係要小心d~~可能會有傳染病或者生虫都唔出奇~~~
嚇死我!!c~~55~~

作者: 叻叻&心心    時間: 2009-7-31 09:17

咁今朝先同佢去睇囉,可能飲得水少,d便便太硬整損pat pat.
作者: doriswong    時間: 2009-7-31 09:50

出血有好多可能性, 有時可能有虫, 又可能疴損, 又可能發炎.. 睇定吓. 情況繼續既要即睇VET..
作者: floratam    時間: 2009-8-4 01:02

無事就好o剌 ^^
作者: 天爸    時間: 2009-8-4 10:39

對! 冇事就好了  :)

不過那個醫生開成6隻藥都幾誇張喎
咁o的姑娘有冇解釋係乜o野藥同有乜用o架?!?!?!

作者: doriswong    時間: 2009-8-4 11:51

6隻藥又真係好誇噃. 嗰幾隻藥係乜作用架. ?
作者: sugar_cman    時間: 2009-8-4 14:09

冇解釋比你知係咩藥有咩用~~
只係話我知係幫助佢腸胃好d...抵抗力高d咁.....

後來義務e生話我知好多都係廢...呃我錢..
營養膏-----100蚊---平時我都有比佢食啦...洗鬼你比咩~
胺基酸----幾十蚊~~唔知有咩用..鬼死咁大粒~人見到都癲....何況係貓~
仲有好似奶咁....用針筒飲既...唔知乜鬼..
營養粉之類.....
仲有兩隻藥丸....一粒白色一粒橙色.......
仲打支針~~搞到佢呆呆地~~

而家d藥留返黎留念.......哈哈哈~~~c~~55~~
作者: floratam    時間: 2009-8-6 10:27

有時睇獸醫ge野, 我地唔識, o甘緊係信vet la, 真係肉隨鉆板上....唯有唔對路下次唔再幫親
作者: ven    時間: 2009-8-10 00:27

唉, 對於我地D新任媽咪, 寶貝有事都好頭痛, 又唔知邊個E生好.  佢地有事, 點算呀?  請問有無信得過E生介紹呀?
作者: floratam    時間: 2009-8-10 01:25

引用:
原帖由 ven 於 2009-8-10 00:27 發表
唉, 對於我地D新任媽咪, 寶貝有事都好頭痛, 又唔知邊個E生好.  佢地有事, 點算呀?  請問有無信得過E生介紹呀?
你住係邊一頭呀?
作者: ven    時間: 2009-8-10 01:54

住葵青區.
引用:
原帖由 floratps 於 2009-8-10 01:25 發表

你住係邊一頭呀?

作者: 叻叻&心心    時間: 2009-8-10 11:41

引用:
原帖由 ven 於 2009-8-10 01:54 發表
住葵青區.  
聽講荃灣享和陳學維幾好~
作者: floratam    時間: 2009-8-11 09:37

九龍城dr. betty chen都好ga
作者: ven    時間: 2009-8-11 20:11

唔該哂咁多位.

請問佢地對貓貓有無愛心, 收費貴唔貴? 會唔會叫你買這買那? 你地貓貓有無睇過?

唔好意思, 閤咁多問題, 不是不相信你地, 而是貓貓病了, 又唔識講, 我地只有乾急, 及靠哂佢地.  有些唔好經驗, 使我更擔心, 希望及早打探, 免得錢花了, 貓貓又辛苦.

謝謝.
作者: 天爸    時間: 2009-8-12 09:28

剛陪朋友帶了貓b去睇Dr. Betty
佢好nice同都幾好耐性同你傾(不是太多人在等候睇症的時候)
她和護士們都有愛心
可以放心交小朋友比佢睇

佢收費不算便宜
不過又未至於會叫你買這個買那個
作者: ven    時間: 2009-8-12 14:59

引用:
原帖由 天爸 於 2009-8-12 09:28 發表
剛陪朋友帶了貓b去睇Dr. Betty
佢好nice同都幾好耐性同你傾(不是太多人在等候睇症的時候)
她和護士們都有愛心
可以放心交小朋友比佢睇

佢收費不算便宜
不過又未至於會叫你買這個買那個
謝謝.

<佢收費不算便宜>, 請問大約幾銀? 使有個預算.
作者: 天爸    時間: 2009-8-12 16:20

朋友付款所以不知實數
但前檯的價目表好似寫住診金200幾、預防針200幾(唔知有冇睇錯)
不過如果醫生是真的好
多付點銀兩還是感覺值得
好過比o左錢又醫唔好,貓b又辛苦

順帶一提
Dr. Betty是很受歡迎的
要提早(很早)預約喔!!  :)
作者: 叻叻&心心    時間: 2009-8-12 23:31

引用:
原帖由 ven 於 2009-8-12 14:59 發表

謝謝.

, 請問大約幾銀? 使有個預算.
一般獸醫診金都係二百幾至三百幾,針藥另計,視乎係乜野病,所以好難講到俾你知,不過最緊要係醫生好,同埋dr betty好多貓貓都睇佢,一定唔會亂收錢.
作者: ven    時間: 2009-8-13 14:43

謝謝.

請問Dr Betty 診所在那褢?
作者: 天爸    時間: 2009-8-13 15:19

引用:
原帖由 ven 於 13-8-2009 14:43 發表
謝謝.

請問Dr Betty 診所在那褢?
已PM給你了
作者: ven    時間: 2009-8-15 01:13

收到了.   唔該哂.
作者: alee    時間: 2009-9-10 13:06

請PM Dr Betty 診所地給我, 謝謝.
作者: 天爸    時間: 2009-9-10 14:59

引用:
原帖由 alee 於 10-9-2009 13:06 發表
請PM Dr Betty 診所地給我, 謝謝.
已PM給你了
作者: alee    時間: 2009-9-11 17:31

Many thanks.
作者: luk    時間: 2009-9-19 12:18

Dr. Betty 真係幾細心ga, 我家蜜柑都係睇佢,有排蜜柑一星期要去一次打骨針,去到驚,佢一到診所就唔肯出袋,Dr. Betty 好小心咁抱佢磅重,跟住放番佢入袋看診,說:放番佢入袋先,唔係就好驚ga la... 所以我覺得佢好體貼呀,同埋我們第一次去睇Dr. Betty時 ,Dr. Betty 同我們講蜜柑的情況... 因為蜜柑是4個月就已經開始有遺傳病的特徵,所以 Betty 同番我們講蜜柑的病惡化的可能性,可能佢又見我地傷心啦,講的時候佢自己都有少少眼濕濕ga... 佢都比左D建議我們可以點做,仲比我們考慮,我們拖了半個月後先再問番佢佢先叫護士比個報價我地,所以我覺得佢一D都唔 hard sell, 同埋蜜柑打完針後D手仔真係冇咁震ga, 所以最緊要係找到個有愛心,又有良心的醫生lor...

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0