標題: 明星貓既去向 [打印本頁]

作者: cherryb    時間: 2008-7-3 22:18     標題: 明星貓既去向

琴晚同d同事講開無線羅家良7月回歸好有氣勢,有套新劇叫《當貓愛上狗》,劇中隻貓當然係好可愛,但原來拍無線劇d寵物通常都喺寵物店買返黎,在劇中同主角幾friend都係假,拍完就會搵人領養,跟流浪貓無異。
作者: mio    時間: 2008-7-3 22:48

ha? 原來係咁架....不過唔知上過鏡既貓貓狗狗會唔會多d人要呢?
作者: doriswong    時間: 2008-7-4 00:38

咁啲動物咪好慘..c~~50~~
作者: floratam    時間: 2008-7-4 00:59

D人就係O甘唔人道, 所以我唔會睇無線c~~29~~
作者: rhoda_lohas    時間: 2008-7-5 01:47

邊個講你聽架??
無良左d喎....點解唔搵d靚仔貓去拍...又有主人臭住唔係好d咩??
or 向寵物店租都好過之後唔要佢地喇
作者: chinchilla    時間: 2008-7-5 10:31

跟本就當d動物係"貨", 好彩咪用完搵人要咯, 最怕係俾(賣)番俾寵物店咋~~
其實我都唔明, 日對夜對...無感情架咩...可以話唔要就唔要...c~~39~~
作者: 阿婷    時間: 2008-7-8 20:22

我記得看過一本雜誌講過,他們為了讓貓貓乖乖不亂跑,方便演員拍戲,要把貓貓的手腳綁起來。
太殘忍了!!!!!!!
看完這篇文章之后,我立刻決定不要看這套劇!!!
現在連羅嘉良我都不喜歡了呢!!!

其實用動物來拍攝廣告、電影、電視(尤其用動物BB),看起來好可愛溫馨,其實背后都是很殘忍的。
動物不會說話,更沒有人幫它們要求權益,我們看到的溫馨場面,經常是某個小動物用命換來的!
作者: maymaychan    時間: 2008-7-11 10:34

我見條宣傳片就覺得好奇怪,因為隻貓貓太聽話喇!(各位爸、媽都知點解我咁講)
作者: guccima2005    時間: 2008-7-11 21:47

所以我連用金毛尋回犬BB賣廣告的紙巾都不買, 睇怕都唔方溫馨感人.c~~32~~
作者: emmy    時間: 2008-7-12 13:42

好殘忍。。。
但之前睇報紙好似話有一隻係胡杏兒0既貓黎架?c~~34~~
作者: fnyip    時間: 2008-7-14 14:15

c~~41~~

o個隻貓好得意wor...

有無人識電視台o的人呀, 搭o下路, 睇o下o的貓狗去o左邊啦...
作者: doriswong    時間: 2008-7-14 14:19

如果搵到人領養都好, 但搵唔到就真係可憐啦, 都唔知命途係點..c~~29~~
作者: fnyip    時間: 2008-7-16 15:12

轉載自明報:

http://hk.news.yahoo.com/article/080715/4/76yu.html

傳《當狗愛上貓》寵物主角遭拋棄 監製:已妥善安排收養
(明報)7月16日 星期三 05:10

【明報專訊】無綫新劇《當狗愛上貓》下周一播映,這是羅嘉良回歸無綫首部劇集而受注目外,因為劇中的「主要演員」還有一隻狗兩隻貓,牠們的演出受到愛護動物人士的關注,並在討論區作討論。日前有網民在寵物主題討論區指《當狗愛上貓》中選用的動物購自寵物店,拍攝後寵物遭拋棄如流浪貓狗般。傳言引起其他網民激烈回應,認為不人道,甚至要罷睇此劇。《當》劇監製關永忠釋一班愛護動物人士的疑慮,表示劇中貓狗也有妥善安排,大家安心捧場收看劇集。

宣揚善待動物信息

關永忠稱劇中主要的寵物是兩隻英國    短毛貓與一隻唐狗,唐狗是早前參演過《奸人堅》後便由道具組同事照顧,後來再拍《當》劇。拍攝前狗仔先安排到狗場接受訓練,而兩隻貓是購買的,亦有專業訓練員培訓後參與拍劇。按無綫一向處理拍劇用的動物方式,完成拍攝後公司有內部通告讓有興趣收養動物的員工競投領養。觀眾最關心劇中動物的去向?關永忠稱兩隻貓已由藝員部同事收養了,至於唐狗因一直接受狗場訓練,怕牠不適應其他人照顧故由狗場收養了。他表示《當》劇的拍攝就是宣揚正面信息,希望大家善待動物,無綫又怎會虐待動物?對於外界的熱烈討論他認為是好事,證明大家也留意此劇亦關心小動物,觀眾絕對可放心捧場。
作者: doriswong    時間: 2008-7-16 15:33

咁都好d.. 總好過放o左出街.. 其實佢o地點解唔請有主人o地既貓貓狗狗o黎拍呢.. 咁咪唔洗買囉.. 又唔洗要搵人收養.. 因總會有機會冇人要嘛..
作者: floratam    時間: 2008-7-16 15:51

咁都唔係咁好
作者: 謝米    時間: 2008-7-16 20:23

套劇有胡杏兒份, 佢又有養貓, 佢隻貓都有出鏡.
我估佢應該都會愛錫d貓貓ge, 就算佢唔收養, 都會搵人收養.
養貓人, 唔會忍心見其他貓被遺棄

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0