標題: 請問元朗洪水橋獸醫 [打印本頁]

作者: Subaru    時間: 2014-12-16 12:21     標題: 請問元朗洪水橋獸醫

我9月底搬在入元朗洪水橋附近, 請問有朋友知道那間獸醫診所可以介紹?
最近因為搬屋+裝修等等, 好多嘈音及陌生人入屋, 而其中有一只貓貓好緊張... 今天發現他有一次尿尿D砂有少少淡粉紅. 是不是血尿呢? 希望大家比D意見, 謝謝!
作者: doriswong    時間: 2014-12-17 09:58

淡粉紅是血尿, 快啲看醫生吧, 要俾多啲水佢飲, 診所資料PM 咗你.
作者: Subaru    時間: 2014-12-17 10:50

唔該, DORIS! 我昨晚連夜帶了貓貓出返去旺角麥花臣睇夜診了, 因那裡是24小時的. 醫生話膀胱炎, 好左無塞住. 打針吃藥就得. 依兩日都要留意貓貓上廁所既情況! 我收到你PM的診所資料了. 我會開始試下去那裡打針, 了解下D姑娘醫生質素. 3Q VERY MUCH!
作者: doriswong    時間: 2014-12-18 09:53

別客氣, 希望貓貓快啲好返晒...
作者: Subaru    時間: 2015-1-26 23:36

我只貓貓血尿問題係鬳過去一個月都反複出現, 剛星期五再看VET, 照X光發現膀胱有2粒石, 係星期六開刀了. 我隻貓每次去完診所回來都比其他貓FEE, 佢好唔開心. 依家又做了手術, 要帶頭罩, 勁唔開心. 貓又唔認得佢. 我覺得佢個病唔多唔少都有情絢成因 (搬屋, 裝修陌生工人. 其他貓唔接受佢...) 最後, 我想問下大家知唔知邊度有FELIWAY賣? 另外, 是否可以用其他產品的電插座取代原裝個機呢?
作者: Addie    時間: 2015-2-2 20:11

FELIWAY 我在NPV 買, 可以用殺他死液體滅蚊器(90夜) 的電插座代替, 個盒是粉綠色, 電插座是橢圓圓頂, 白色身粉紅底個隻
作者: Subaru    時間: 2015-2-3 09:58

買到了, 唔該 Addie!

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0