標題: 想請教 貓便有血 [打印本頁]

作者: kusu    時間: 2013-4-18 10:19     標題: 想請教 貓便有血

我隻摺耳女B 依家4個月大到, 成日D 便便尾都有血, 有時多D, 有時少D.
睇左兩次醫生, 食過杜蟲, 抗生素, 益生菌.  依家D 便便都係時不時有點血.
因為依個問題同之前既金錢蘚 (現已好返), 一支針到未打.....

請問有冇人知點解決好.....   
謝謝~~
作者: doriswong    時間: 2013-4-18 13:27

便便爛唔爛? 有冇驗過有冇虫??
作者: kusu    時間: 2013-4-19 21:09

便便唔爛呀。獸醫冇驗過有冇虫。不過O個時佢有拎支似針筒既野, 即場抽取我隻摺B 屁屁的便便/ 液體, 之後佢話冇咩。佢開左杜蟲、抗真菌藥和抗生素。食左之後D血少左, 但仲係時不時多D/ 少D。

想問甘既情況係5係吾打針住好D, 因為佢4個大LA, 但一針都未打....

謝謝~~ > <

作者: louiscy    時間: 2013-4-20 18:50

食緊咩糧?同埋有無轉糧?
作者: kusu    時間: 2013-4-21 07:34

食緊first choice, 之前係食clinivet (之前食開)
><
作者: doriswong    時間: 2013-4-22 08:53

我覺得安栓起見驗有冇虫穩陣啲.. 杜虫藥唔係乜嘢虫都杜到架.. 所以驗吓最安全, 若係驗咗都冇虫既, 咁可能係腸胃敏感又或者係啲腸有發炎之類既問題. 我波子就係因為啲腸長期有啲輕微發炎, 所以便便間中會係尾時有血滴出嚟. 但呢個都係關乎佢哋摺耳先天個基因問題, 免疫系統不全, 所以好多時都會有各式各樣既毛病, 波子既情況, 都冇藥食, 還好是問題不算大..

同埋你轉糧後先出問題定係一直有? 如果係轉糧後出現, 就好大機會係呢隻糧唔啱佢食, 有敏感反應.
作者: kusu    時間: 2013-4-22 17:11

佢係一直都有. 有時多. 有時少. 有時仲要冇.... 佢D 血係通常有D 透明液體付住.. 睇左獸醫兩次都搵吾到咩事....

唉....佢條尾開始硬了...... c~~21~~

到依家都打吾到針.... 好擔心.
作者: doriswong    時間: 2013-4-23 09:39

咁醫生係有冇驗過啲便便有冇虫呀? 若係咁我建議你轉睇多個VET 攞多個意見...
作者: kusu    時間: 2013-4-24 18:58

上次醫生有驗, 但吾知佢驗咩..... 唉.... 甘都係睇多次...
好~~ 吾該哂  > <
作者: doriswong    時間: 2013-4-25 09:59

化驗係要留便便去化驗喎, 唔會即刻有結果架, 你問清楚好呢.. 同埋尾巴開始硬, 最好同佢CHECK 埋係咪有骨骼遺傳病...
作者: kusu    時間: 2013-4-25 11:07

我打算佢絕育時照埋X RAY. 但依我觀察, 佢應該係有骨骼遺傳. 尾巴好硬同短同埋行路對腳好直. 但佢又成日走來走去.....所以都吾知幾時開始食SUPPLEMENT 好. 呀~~我隻B 叫芝麻"仔" c~~31~~

P.S. 其實我係上次彩虹貓展請教您好多野既O個個人 =='' ~~ 吾該你呀><
作者: doriswong    時間: 2013-4-25 12:39

原來係你呀.... 我建議你唔好等喇, 盡快同佢CHECK 咗係咪骨骼遺傳病啦.. 真係有事既就盡快開始食SUPPLEMENT喇..
作者: kusu    時間: 2013-4-27 23:21

係呀=='''

唉...依家都吾知做邊樣好.... 呵血又未好返.....

依家芝麻仔四個月大la > <  想問下佢睇個外貌, 遺傳病係吾係好嚴重?
謝謝~~~ ><

作者: doriswong    時間: 2013-4-28 19:09

看相明顯尾巴短同粗, 後腳也有增生, 但嚴唔嚴重要check咗先知, 不如你搵個熟識摺耳既vet , 檢查遺傳病同埋便便有血問題啦。
作者: kusu    時間: 2013-4-30 00:05

THX 哂 ><
VET 今日話可以打針 & 處方左隻SENSITIVITY CONTROL 的糧

但睇到 < http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120304/16124366> .... 係咪可繼續食好 ~_~
作者: doriswong    時間: 2013-4-30 09:55

敏感糧你試吓先, 因似我波子咁未必係腸胃敏感問題.. 但可以揀的話, RC 糧當然唔係好好既選擇... 或者試吓天然糧, 不過真係要試邊隻啱你既貓貓腸胃先得..
作者: kusu    時間: 2013-5-1 13:22

好~~ THX 哂 ><
作者: 大皇子    時間: 2013-5-5 01:31

引用:
原帖由 kusu 於 2013-5-1 13:22 發表
好~~ THX 哂 >
我個摺耳呀宝4個月大到,又係 成日 便便尾都有血, 有時多D, 有時少D.仲勁臭又爛"試過腸胃敏感糧又唔得,最後比我發現食呢隻食三文魚糧好返,大便正常返c~~42~~ 你不如試試吖!http://www.tbapet.com/cat/dry/2_Pro_Plan/Pro%20Plan.html
作者: yokichan    時間: 2013-5-6 12:02     標題: 回復 1# 的帖子

我家其中一隻摺耳之前都有血便, 睇過醫生驗過哂醫生話係腸胃敏感... 不過都有照開藥比佢食左一星期,
之後佢轉左食BARF就無再試過血便嘞...

你參考下la~
作者: kusu    時間: 2013-5-9 22:55

多謝哂各位的幫忙 ><
芝麻仔食左隻敏感糧個幾星期LA, 依家冇血便LA終於c~~31~~ c~~31~~

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0