標題: 緊急 貓貓突然病發 右腳行唔到(updated:見完Grace 都唔知係好消息定壞消息) [打印本頁]

作者: popki    時間: 2011-12-27 16:59     標題: 緊急 貓貓突然病發 右腳行唔到(updated:見完Grace 都唔知係好消息定壞消息)

本身17號睇完dr.maggie都冇大問題只係話右腳thickened 唔urgent 可以絕育時先xray
點知琴晚突然病發 右腳行唔到
今朝打去dr.maggie 佢放大假
dr.grace full哂最快星期4先有
但今朝又冇乜事 就諗住等到thursday
點知佢岩岩又行唔到啦 知唔知dr.carla/dr.angela對摺耳貓有冇經驗???c~~41~~
如果ok 我試下book聽日....

因為之前貓貓扭親去過另一間 佢對摺耳貓有冇經驗 淨係識開止痛藥
問佢摺耳可以點醫佢都答唔到

佢宜家吉腳係唔係好urgent??thursday會唔會太遲??c~~41~~

我宜家淨係不斷餵佢水 同俾熱野佢FULL 但佢好唔鐘意暖水袋c~~37~~
--------------------------------------------------------------------------------------------
今日終於睇完Grace!!
好消息係dr.grace摸唔到佢右腳有增生 因為如果有增生係好易摸到 佢似係玩到傷左c~~62~~
淨係止痛消炎就得!岩岩食完藥紮紮跳!:)

壞消息係 貓仔6個月大正常已經好好抵抗力 但無啦啦有牙周病同EAR MITE 係唔尋常c~~56~~
有可能係Felv/FIV/FIP感染c~~56~~
個衰Breeder已經呃我係英短 宜家仲要話我知有感染 佢一定有報應!!c~~48~~
不過我都衰 見佢冇摺耳病徴就以為暫時ok 無一拎佢番屋企就驗血 跟住就打左支三合一 都唔知唔有冇越搞越衰/____\
同埋DR. GRACE 問我地有冇俾好大壓力佢搞到咁 但係如果平時只係迫佢著衫飲水同埋玩追逐 係咪好正常??屋企係單貓同冇小朋友......
唯一擔心係隔離大廈拆緊樓...呢個真係唔知點解決.....
不過DR.MAGGIE同GRACE講既野好多都相反咁@_@ 安全起健都係快快趣趣BOOK XRAY+驗血+絕育 希望貓仔唔會大壓力又/___\

有冇人對於felv/FIV/FIP有經驗......??
仲有,我爬左文^^'
我想問波子媽少少野呀,
Glyco Flex I岩唔岩我貓貓 好似預防勝於治療??(不過我都知你地訂貨有困難^^'外面有冇得買??)
同埋#16 Animals' Apawthecary Vitality Blend可唔可以俾貓貓日常減壓???(定係太誇張???)
Thanks!:D

btw,呢隻玻璃貓黎左屋企2個月巳經發燒1次,整親手腳2次,ear mite未好過 total睇左4次醫生/___\
摺耳真係慘!:'( 不過我荷包都好傷:L

作者: xpertdp    時間: 2011-12-27 18:18

其實唔洗急, 呢個病係慢性病,如果佢痛唔會係一二日既事, 貓貓唔會差幾日有問題

天氣凍。軟骨既水份會流失令到軟骨細左,而我屋企貓貓就出現返吊手.
你聽日睇同星期四睇差一日你不如等返Dr. grace,
另外雖然dr. maggie就一個好好既vet.
但摺耳方面我上次問佢suggestion佢都只係話比止痛藥.

你有暖氣就開比佢, 真係唔急果1日, 怕就怕佢痛到唔食野唔飲水.如果唔係無咩問題.
作者: doriswong    時間: 2011-12-27 18:46

你試下俾暖包佢,暖住腳仔會好啲!係咪Dr Grace度既Dr Angela呀?佢對摺耳問題都好有認識既,可以睇佢呀!
作者: popki    時間: 2011-12-27 18:53

唔該哂你地呀!!c~~56~~
咁我星期四先帶佢去睇!!!c~~41~~ 希望唔嚴重!!!
不過今日食得好少野 我要諗諗計....
作者: popki    時間: 2011-12-27 19:16

呀!仲有仲有 佢有時仲夠力跑跑跳跳 咁應唔應該STOP佢??
作者: doriswong    時間: 2011-12-28 08:22

盡量唔好俾佢玩得咁激烈喇.. 佢哋有時唔係好識得去就力架.
作者: xpertdp    時間: 2011-12-28 09:28

其實佢痛唔會玩, 不過佢手痛佢向上跳佢唔知痛但要跳返落黎就會痛。
貓貓天性鐘意高, 我自己就用d箱比佢慢慢落黎。
作者: popki    時間: 2011-12-30 00:46

UPDATED!
作者: doriswong    時間: 2011-12-30 08:42

不用太担心, 佢有嗰種病毒, 唔一定會病發既. 只要你盡量KEEP 到佢開心, 唔好咁多既刺激.. 應該沒大問題. 我家既BOYBOY都帶有病毒架. 但一直都沒有問題.  若然你想減壓既, 可以考慮吓HOMEOPET 既ANXIETY.. 不過我哋就暫時冇存貨.. 或者你可以問埋DR GRACE, 佢嗰度應該有呢隻既.

若然佢啲關節沒事, 又咁年青, 你又唔洗俾關節SUPPLEMENT 佢食住既。 GLYCO FLEX I 以我所有部份VET 既診所有售, 但邊間有賣我就真係唔知喇。 
作者: xpertdp    時間: 2011-12-30 09:08

摺耳貓骨增生病好易睇到。因為外表。手腳好明顯。
所以vet睇左而家無我覺得你xray都唔洗做。
佢六個月大你同佢check左次。到佢12個月大desex時睇一次。18個月大打針check一次。無就可以放心增生既問題。
但摺耳第二個問題係漸進式關節炎。既係我家貓果種。呢種係軟骨提早退化。任何時間都可以發生。所以只可以由你睇佢既活動估出黎。
就算你今日睇完xray話無。唔代表無事。
作者: doriswong    時間: 2011-12-30 09:47

骨骼遺傳病, 你只要多點留心佢既活動情況便可以, 都不用太過担心.. 有變化就去CHECK 清楚.
作者: xpertdp    時間: 2011-12-30 13:34

你可以睇睇呢個web,呢間pet shop唔平, 但有好多美國入口野出便無既。

http://shop.wnp.com.hk/wellness- ... aid-c-2_97_231.html
作者: 芝士波    時間: 2011-12-30 13:53

牙周病同EAR MITE
哩d好平常既事黎=.=作屎..醫生咁嚇你都有..

felv/FIV驗血就會知,不過唔洗啦~就算有都係無得醫的

fip>周街都係哩d菌,只係發同唔發,所以放心啦
作者: popki    時間: 2011-12-30 14:37

真係唔該哂大家!!:'( 咁我都係隔多一段日子先xray+絕育!費事嚇死貓貓

但我隻貓6個月有牙周病但D牙冇牙石 好乾淨 所以似係FIV/FIP/Felv喎
咁姐係正唔正常??:(  

不過我都揾到原來FIP係90%既貓都有
咁姐係only驗felv+FIV就夠??淨係都唔洗呢如果無得醫??:L

同埋牙周病我可以做d咩?:o
呀!同埋其實佢仲換緊牙 關唔關牙肉腫事??

作者: xpertdp    時間: 2011-12-30 15:11

我諗大家既意思係你唔洗急住去驗呢樣驗果樣。
反正你要驗果d係一d無得醫既病。

你放d錢同心機係貓貓身上,佢會開心好多。
Just let it be..

你可以買隻oral cleaning gel petzlife
同買d oral drop平時加係水度。 貓貓好鐘意飲果d水格。
一舉二得
作者: 芝士波    時間: 2011-12-30 16:19

唔洗驗啦~無謂自己嚇自己,除非你諗住屋企再加新成員先驗
牙周病-我湊過既貓著左一半都有,我無記錯係天生免疫力既問題~
佢食到野其實都無乜事,可以同佢洗牙刷牙用漱口水,
到食唔到野成日唔開心就要同佢脫牙嚕:)
作者: doriswong    時間: 2011-12-30 16:38

咁細個又真係唔應該有牙周病既問題. 有可能係摺耳天先既免疫系統問題引至, 一係就如GRACE 所言咁. 我估你試吓同佢清潔牙齒, 睇下有冇改善.
作者: popki    時間: 2011-12-31 16:52

Really thanks all of u!!!
好啦!咁我買左牙gel同spray果d先.
好似petzlife真係不錯:loveliness:
驗血就我再上網睇下有冇人有經驗同觀察下貓仔先
到時都可能去NPV驗血先再俾番grace/maggie睇....

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0