標題: 我隻皇帝仔一兩日內甩佐一"執"一毫子大既毛 [打印本頁]

作者: 謝米    時間: 2008-6-11 21:25     標題: 我隻皇帝仔一兩日內甩佐一"執"一毫子大既毛

我隻皇帝仔一兩日內甩佐一"執"一毫子大既毛係腳板式近腳踭位置, 請問知唔知點解, 係咩病呀 ? 係咩生金錢"鮮" ??
嚴重嗎 ?
作者: phoebe    時間: 2008-6-11 22:24

<FONT size=3>有沒有相?如果用紫外光燈(照銀紙燈)照到有螢光就係金錢癬喇,要睇醫生架。</FONT>
作者: floratam    時間: 2008-6-12 09:53

一定係皮膚問題, 但係咩問題真係要睇過先知, 可能係生癬, 也可能係貓砂過敏, 你再睇多一輪, 睇o下其他地方有冇甩毛, 同埋要睇o下貓地有冇不停o甘lem甩毛ge地方?
作者: 謝米    時間: 2008-6-12 12:45

我有影到相, 但唔識upload 上黎.
佢冇lem 個腳板底呀, 我掂佢甩佐毛個達住, 佢都冇返應 (即係唔痕唔痛)
貓砂....真係可能會, 因為其實佢十幾年黎都唔用貓便盆, 佢係去我地(人)個廁所地下個坑渠, 但佢而家隻腳行動唔係咁好, 而坑渠位有暗斜,佢好易會"慣" 低, so 我係近呢個半月先俾佢用貓便盆.

佢個主診醫生星期六先返, 咁唯有星期六問下個醫生.

我只係擔心佢甩毛呢個症狀係身體入面出現其他大問題. (因為佢年紀好大, 已經有不少問題, 醫生亦冇辦法)

謝謝各位既information, thanks!!
作者: floratam    時間: 2008-6-12 13:41

貓甩毛可以由多種問題引超, 好似我妹妹o甘, 佢會因食物敏感而甩毛, 又可以係因為壓力而甩毛, 若果貓地年紀大, 仲可能係其他問題。除o左要留意仲有冇其他地方甩毛, 仲要睇o下甩毛ge地方會唔會再出返毛
作者: 謝米    時間: 2008-6-12 21:39

皇帝仔其實佢其中一隻腳趾面都甩佐毛, 都成個幾月之前.
但而家都係生佐少少毛出黎, 我見佢冇咩大唔妥, 所以冇理佢. (我唔想動不動就bring佢睇醫生, 唔想再俾咁大壓力佢)
而今次腳板底甩毛個黴狀同腳趾個到係一樣.

暫時等星期六問下vet, 睇下佢有咩意見. 不過都有少少擔心...唉
作者: doriswong    時間: 2008-6-13 00:12

咪咁担心住, 未必係大問題既, 不過都係睇吓vet安全啲, 可能只係敏感啫..

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0