標題: 貓貓偏食問題 [打印本頁]

作者: cyanchiu    時間: 2011-6-2 17:45     標題: 貓貓偏食問題

我隻貓好咀叼,比淨乾糧佢唔肯食..要撈D濕糧或者佢食開的小食先肯食.不過呢期唔知做咩朝早果餐撈埋小食比佢都唔食,又唔可以餓佢,因為如果佢肚餓就會食得好急,佢一食得急就會嘔,而家就算晏晝餵罐頭比佢都唔係餐餐肯食.之前轉左隻NOW無穀物糧比佢直情吼都唔吼.而家諗住買OVEN-BAKED果隻糧比佢試試.我呢個女真係太咀叼..都唔知可以點c~~43~~ ...你哋的貓貓有冇呢個問題呀??
作者: 悅同    時間: 2011-6-2 19:58

我隻貓又係勁咀刁,都係我衰自己籠怪佢,佢今餐食雞,第日食新鮮魚,有時食餅,餅放多幾個鐘,無咁翠又唔食。真係好鬼煩。見佢餓死又唔食,自己又唔忍心!真係自己搞到自己。佢好叻嗲我要食物架!
作者: cyanchiu    時間: 2011-6-3 14:47

係呀~~真係唔忍心餓佢.不過個衰女真係太咀刁,都唔知有咩計??
作者: melbby    時間: 2011-6-3 15:24

my cat is not 偏食 but not willing to eat if i'm not around ...

he's always like this -> "如果佢肚餓就會食得好急,佢一食得急就會嘔" ... esp. when he saw me back home and asks for food

if other people feed him in the afternoon, he just eat one or two pieces ...
that's y he is so hungry when he sees me in the evening ...
so, he will throw up v often
作者: 悅同    時間: 2011-6-4 20:27

我老公叫我餓佢,唔好理佢,等佢餓就唔再咀刁!但我又心軟!我鍾意見到佢食到好enjoy個樣!
作者: doriswong    時間: 2011-6-5 22:48

有時唔可以太心軟架. 同埋呢, 試吓唔好俾長糧, 定時定餐咁會好啲.
作者: 悅同    時間: 2011-6-6 06:57

好呀!遲d唔使返工,就試下定時定餐。因為見佢揀食都幾煩!
作者: doriswong    時間: 2011-6-6 14:18

定時定餐好. 可以KEEP得佢哋體重好啲, 同埋佢哋習慣咗冇長糧既, 會冇咁扭計, 一開餐就食.
作者: 小小小特警    時間: 2011-6-6 15:49

我個囡都係食OVEN-BAKED,佢幾LIKE!同埋我而家一次俾1/4杯俾佢,不會多!咁佢會珍惜食物啦!我反而係頭痛佢飲水的問題羅,好耐無見過佢自己飲水。

作者: 悅同    時間: 2011-6-7 10:15

引用:
原帖由 doriswong 於 2011-6-6 14:18 發表
定時定餐好. 可以KEEP得佢哋體重好啲, 同埋佢哋習慣咗冇長糧既, 會冇咁扭計, 一開餐就食.
唉!琴日放假,比佢lur都幾lur,又做唔到定時餵食,叫到我心都酸,都係返左工,放底d食物,唔好理佢返左工,無眼睇好d。佢一d都唔珍惜d食物,side錢!你地貓貓一日通常食幾多乾糧?因為我貓一時食得多,一時食得少,都唔知佢應該食幾多。我諗佢係揀食,所以無心機果日就食得少,但仲餓架!

因為我等唔到佢食完先返工,所以通常早上都要放長糧。佢喜歡的食物就食得好快,唔喜歡的就分好多次,每次食ddddddddddd。

到底我要點train佢?
作者: doriswong    時間: 2011-6-7 10:20

你等唔切咪照放返一餐既份量, 唔好俾多佢. 食晒就冇. 一餐太約1/4杯糧杯份量都差不多架喇. 有時唔可以太心軟, 特別係最初改做定餐時, 佢哋實會有唔慣既情況, 咁有時佢餓一, 二餐冇大問題既, 等佢習慣嘛. 一心軟就唔成事架喇..
作者: 悅同    時間: 2011-6-7 11:18

引用:
原帖由 doriswong 於 2011-6-7 10:20 發表
你等唔切咪照放返一餐既份量, 唔好俾多佢. 食晒就冇. 一餐太約1/4杯糧杯份量都差不多架喇. 有時唔可以太心軟, 特別係最初改做定餐時, 佢哋實會有唔慣既情況, 咁有時佢餓一, 二餐冇大問題既, 等佢習慣嘛. 一心軟 ...
我之前成功過架,同佢誡魚仔,改食乾糧,後來見佢做手術,又腳痛,裝修坐監佢太驚又唔食野,咪開罐頭比佢食,諗住等佢開心d。之後又衰左lah!!! 我真係無鬼用。用自己的意思去解釋貓貓的心意!!

一日兩餐夠嗎?早晚各一餐!
作者: doriswong    時間: 2011-6-7 14:18

一日2餐夠喇, 我就早同NIGHT各一餐.. 咁放假時間咪俾下午茶時間俾少少小食佢哋囉.
作者: 悅同    時間: 2011-6-7 19:56

引用:
原帖由 小小小特警 於 2011-6-6 15:49 發表
我個囡都係食OVEN-BAKED,佢幾LIKE!同埋我而家一次俾1/4杯俾佢,不會多!咁佢會珍惜食物啦!我反而係頭痛佢飲水的問題羅,好耐無見過佢自己飲水。
咁你平時要灌水比佢飲?有無試過果d噴水式飲水器?
作者: doriswong    時間: 2011-6-8 08:17

我家是用一部流水式及噴泉式既水機的.. 我沒有灌水俾貓哋飲, 但每晚DINNER嗰餐就會溝鮮魚湯落糧俾佢哋食.
作者: cyanchiu    時間: 2011-6-8 19:32

Oven-Baked果隻貓糧我個女唔多LIKE呀~~OMG@@都唔知佢想點.....
我屋企都擺咗3個水兜.一部DRINKWELL,一部PETMATE同一個普通水兜.
初初買咗部DRINKWELL之後都唔飲,係等佢熄咗機先肯飲,今日買埋PETMATE,不過都未開始肯飲.
作者: 悅同    時間: 2011-6-8 19:42

貓貓如果沙盤的尿球夠多,夠大都可以睇到佢有無飲夠水。相反我貓貓成日飲水。我只係放一個碗比水佢飲。佢自己成日都去飲!

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0