標題: 牙齒問題 [打印本頁]

作者: BeeBee    時間: 2011-5-16 15:55     標題: 牙齒問題

請問幾時先要留意小朋友既牙齒呢?...係咪要俾d潔齒既野佢地咬??.......
作者: doriswong    時間: 2011-5-16 17:05

平時都要留意架喇. 最好係可以幫佢哋刷牙仔喇..
作者: 小小小特警    時間: 2011-5-17 17:49

刷牙?? 點刷牙?? 要張開佢個口都好難呀!!!!
作者: floratam    時間: 2011-5-18 00:08

我以前都有同妹妹刷牙, 越大就越唔like, 最後都係放棄咗LU
作者: doriswong    時間: 2011-5-18 11:33

刷唔到都冇法呢, 我家7貓都唔係隻隻得.. 咁你就留意吓, 貓太約3-4年就需要洗吓牙仔囉.
作者: BeeBee    時間: 2011-5-18 12:45

如果真係想試下同佢刷....係點刷呢?....係咪用條毛巾包住隻手指....之後張開佢個口...."卒卒卒"呀??....不過我個仔應該都係好難開佢口....但我會試既...heehee

我見過寵物鋪有d噴劑或潔齒骨...係咪都係唔好俾佢地試呀??
作者: doriswong    時間: 2011-5-18 14:15

你可以用紗布包住手指用水輕捽吓佢既牙肉, 又或者塗上動物既牙膏幫佢哋刷吓.. 潔齒小食都可以既.. 但當然最好係刷到牙啦.
作者: 小小小特警    時間: 2011-5-19 00:52

我只可以勉強...兩人合力用棉花棒幫妹豬捽下D犬齒同大牙啦...仲要好久唔久,見佢好黃才做啦!! 個囡勁唔LIKE呀!! c~~43~~
作者: BeeBee    時間: 2011-5-20 16:00

好好....等我今個weekend試下先

歡迎光臨 香港摺耳貓病友會 Hong Kong Scottish Fold Sickness Concern Group (http://forum.hksfsickcats.com/) Powered by Discuz! 6.0.0