發新話題

請教各位, 貓女發情期間做絕育手術風險較高

想問下cau / npv收$150 / $170打針是否已包埋vet consultation? Thx.

引用:
原帖由 bmuimui 於 2010-7-6 18:58 發表
想問下cau / npv收$150 / $170打針是否已包埋vet consultation? Thx.
yes !!! 我上次同2個囡打針在npv,只收$340, 打針前個vet仲幫2個囡check 好多野,又問有冇抓耳,又示範洗耳,滴藥, 不過我買了好多野, 有耳藥, 杜虫藥, 好多貓糧, 佢地d價錢全城至平,平過d寵物店一半, 但他們只收現金 !!!
冬冬 & 由由

咁真係好平呀!我幾年之前去過9lives幫隻貓打針, 佢張單係consultation同針錢分開收, 不過針餞就好平, 我唔記得係$20定$30, 夾埋consultation就$300度...

回復 30# 的帖子

你都知cau打針有promotion呀, 我先打去cau原本是打針 (10:00-12:00) $150/針.. 不過, 佢地無晒貓針, 重話唔知幾時有貨.. npv 打針要等4個星期太耐啦. 我可能返去麥花臣打針 ($200)o勒..
我不是book cau做貓女絕育, (sorry講句 - cau聽電話果位無咩耐性聽我問問題). 我book 的是 npv, 已經知道是李醫生做. 16號1pm要先到npv見醫生.. 有咩進展我再post係度同大家分享啦... 我有d緊張, 因為係第一次幫貓咪做絕育手術~

今晚8點接番Tamako回家啦, 傷口好似好大(未睇清楚), 不過好乾淨同乾爽...
因為要戴頭罩至拆線 (30號), 我想問貓貓點樣可以自己飲到水?

我都用針筒胃佢地飲水

引用:
原帖由 Subaru 於 2010-7-16 23:59 發表
今晚8點接番Tamako回家啦, 傷口好似好大(未睇清楚), 不過好乾淨同乾爽...
因為要戴頭罩至拆線 (30號), 我想問貓貓點樣可以自己飲到水?
夏天好熱, 兩個囡囡飲唔夠水, 我都用針筒胃佢地, 每次 3ml x 16 比個細囡, 佢飲完真的好happy假, d 眼神好朝氣, chi住晒....仲比平時食多好多野, 你可以試用針筒啦  ! 不過佢地尿得好快,
冬冬 & 由由

引用:
原帖由 Subaru 於 2010-7-16 23:59 發表
請問你在npv做手術共收了你幾多錢 ?
冬冬 & 由由

Hi Susa, 我最後都係比Tamako著衫, 無帶頭罩咁佢就自己飲到水同食野...
原來傷口唔大的, 只係剃毛範圍大, 錯覺傷口大而已. 我比佢有限度行動. 佢都有跳上門窗台睇風景.
npv 貓女絕育手術收 $550, 另外 $22 藥費... 不過, 見唔到醫生的... 佢地剛剛個星期日開多左一間分店, 同一條街29號

引用:
原帖由 Subaru 於 2010-7-19 12:11 發表
Hi Susa, 我最後都係比Tamako著衫, 無帶頭罩咁佢就自己飲到水同食野...
原來傷口唔大的, 只係剃毛範圍大, 錯覺傷口大而已. 我比佢有限度行動. 佢都有跳上門窗台睇風景.
npv 貓女絕育手術收 $550, 另外 $22 藥費.. ...
Hi Sabaru:  個絕育手術真系好平呵!! 同埋真的不錯,個貓傷口kam細. Tamako係米發情完7日後做個手術呀!
冬冬 & 由由

Sabaru: 請問個傷口是否在肚臍益或是在大腿 ??
冬冬 & 由由

Sabaru: 請問TAMAKO 是在NPV 24 或 77 號做, 我打去23932395 DR LI 不做發情貓 !!! 但DR KWOK 肯做為!!
冬冬 & 由由

Hi Susa, Tamako是6號差不多發完情我才打去npv book絕育的. 姑娘話16號有位做. 即係Tamako發情完有7 - 10日才做的. 妳都可以試依個方法比較易計到時間, 姑娘話book左唔去要4日前通知取消~ Tamako是開肚肚. 我book npv24, 剛巧是李醫生(我沒指定的). 16號果日到左診所, 姑娘會逐一問主人使唔使見醫生 (基本上她會先問你咩事/問題要見醫生, 好多主人都話唔使OR姑娘都答晒佢地d問題就唔見醫生的) 跟住簽手術同意書, 放低只貓/狗同袋就走, 做完手術姑娘會打來叫你夜晚幾點可以接番貓貓. 所以我知道果日李醫生要做4個 (2狗2貓)絕育手術. 我聽日睇下影唔影到相比你睇...

sabaru:  多謝你d詳盡資料,我個細女最近發情完有 10日安靜期, 但個大女只有7天安靜期, 所以我book 大女發情完後第7天做, 因佢可能第8、9天又再發,
我book 左28號, 但好可能只可以幫大女做, 細女要等多一個cycle.... 雖然book左npv另一個醫生, 但佢地攪到我好混亂, 我考慮緊去dr choi 個度做 !!
冬冬 & 由由

Npv 貓女絕育費點解唔係平過出面嘅? 要成$550, 仲要無得見醫生...

我貓女上次去hk vet ctr都係$460, dr ian又做得好好, 佢仲好細心檢查貓貓添!

Hi bmuimui, 如果要見係可以見醫生的.
npv 貓女絕育費我唔覺得特別平, 不過, 佢d藥應該平. 另外, 我聽到佢地收診金$160.
如果手術沒咩差錯都叫物有所值啦~ 最怕貼錢買難受...
Hi Susa, npv唔知係咪開多左一間, 招左d新人, 我見有d姑娘服務態度唔係咁優質..
另外, 決定幫襯邊間診所與否, 好視乎接待(如聽電話的人)是否有對該種寵物認識 (我見過cau的一個前枱接待, 有個walk in客人問佢每一個問題, 佢都要走入診所裡面問完再出來答, 我估佢入去問senior / 醫生) ~
而我6號打去npv 24, 接電話既果位姑娘好好, 對於貓既野咩都知, 亦都有建議比我, 所以我就幫襯npv 囉.. Suba, 如果妳覺得npv令妳有咩唔舒服或唔滿意或唔放心交自己個寶具比佢地, 搵多間參考吓啦~
Tamako個傷口大概有1-1.5吋長... so far, 佢都無咩, 食抗生素就easy job, 不過, 食止痛藥水就嘔白泡. 我技術差.. 哈哈
(我好長氣~哈哈)

發新話題