發新話題

歲幾的摺耳貓貓還會長大嗎?

歲幾的摺耳貓貓還會長大嗎?

件事係咁ga, 我帶貓貓返屋企時佢舊主人話佢係6-7個月, 咁事隔2個幾月, 佢就係大約9個月啦!
今日同貓貓去睇醫生, 佢話貓貓唔似9個月似一歲多d...
呢2個幾月貓貓都有長大, 個身長咗, 咁其實歲幾摺耳貓仲會唔會長大(身長)?

按CFA的定義,摺耳貓的發育期在大約三歲才完成。但此為品種優良的摺耳貓標準,本地繁殖的貓不知有沒有混到其他品種,可能也會造成差異

係呀, 正常係3歲先發育完成..
https://www.facebook.com/yydoris

都要睇個別情況……我個女而家2歲另4個月,但由1歲多時就像發育完成般,一路都是這樣子

其實會唔會大都唔重要, 最重要係健康啫

我波子半歲後都冇點發過育呢,,. .. c~~60~~
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 floratps 於 2010-4-27 13:36 發表
其實會唔會大都唔重要, 最重要係健康啫
當然當然~ 只係我驚佢如果已經大個仔, 好快就會發情, 我嚟唔切同佢做絕育囉!
同埋我身為佢亞媽, 都想知道自己個仔幾多歲! 9個月同歲幾差好遠~ c~~40~~

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-4-27 14:08 發表
我波子半歲後都冇點發過育呢,,. .. c~~60~~
半歲之後都冇發育咁波子咪好cute囉~

引用:
原帖由 Fishball 於 2010-4-27 17:39 發表

當然當然~ 只係我驚佢如果已經大個仔, 好快就會發情, 我嚟唔切同佢做絕育囉!
同埋我身為佢亞媽, 都想知道自己個仔幾多歲! 9個月同歲幾差好遠~ c~~40~~
其實過咗半歲就可以desex啦

引用:
原帖由 floratps 於 2010-4-27 19:04 發表

其實過咗半歲就可以desex啦
我知貓貓半歲就可以做絕育, 係佢舊主人叫我唔洗咁早做嘅, 咁佢到咗我屋企又一直都肚痾, 我想同佢去做都唔得啦!
今次都係因為肚痾同佢去睇醫生時個醫生咁講, 所以我咪問吓囉!

發新話題