發新話題

儲肥小朋友問題

增加佢食量??....真係有d難度bor??.....佢呢排食少左野......sorry...我想儲肥佢既意思就係想佢有多d營養...打好佢個底....可能我表達得唔好....heehee

最緊要健康, 肥唔一定好事. 只要健康既, 瘦少少都唔係咁大問題.. KEEP 到佢有胃口, 食多啲自己可以長肉.
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 BeeBee 於 2010-4-15 13:32 發表
增加佢食量??....真係有d難度bor??.....佢呢排食少左野......sorry...我想儲肥佢既意思就係想佢有多d營養...打好佢個底....可能我表達得唔好....heehee
絕育之後就容易肥架啦,貓B成日跑跑跳跳,所以身型fit d,只要佢係健康o既,唔駛專登谷肥佢喎.同埋貓地唔同人,三文魚呢d貴價魚未必食架,你不如試下買條紅衫魚蒸俾佢食,但要小心揀哂d骨出黎,唔好哽親貓貓喎.

好好...我會試試...因為我想幫beebee打好個底...bb個底打得好...大個病痛都少d丫麻...heehee

引用:
原帖由 BeeBee 於 2010-4-15 14:23 發表
好好...我會試試...因為我想幫beebee打好個底...bb個底打得好...大個病痛都少d丫麻...heehee
係架!你真係一個好媽媽呀!c~~33~~

始終我覺得貓同狗食天然食品好D,人都唔可能一世食餅乾鑵頭啦!所以我宜家掉番轉,乾糧同鑵頭反而係配菜,但因為始終拍佢唔均衡,所以每餐都會加D維他命。如果你都想自己整,可以試下我餵開以下材料,餐餐兩三樣配撘黎做:
雞柳(主食)、急凍青衣柳、急涷立魚柳、海蝦仁(1隻1餐夠)、銀魚仔、羊肉、鴕鳥肉、大眼雞、紅衫、沙猛魚、雞肝(1week1time only)、鴨心(1week1time only)、鵪鶉蛋、雞蛋、西籣花、南瓜、翠玉瓜等,因我地唔食牛,所以佢都冇得食,你可以加埋牛肉比佢,以上材料用蒸的方法,蒸8-10分左右,蒸完放涼撕細佢,然後捯埋蒸出黎D汁落去,再加小量乾糧,材料一般可以係凍肉鋪買到,所以唔駛日日買,至於鮮魚,你買左後劏好,叫佢唔好洗水,自己番到屋企後都唔好洗淡水,分好1條1袋後立刻放冰箱,食前溶好先洗,都可以keep到3日左右,至於內臟就真係要餐餐買啦,唔留得架。

做你小朋友真係幸福啊!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 叻叻&心心 於 2010-4-15 14:31 發表

係架!你真係一個好媽媽呀!c~~33~~
呢度每一位都係好媽媽爸爸....所以野都係為貓地精心挑選去揀.....俾比你地....我仲有好多地方要向你地學習....你見我出咁多post....係一個問題媽媽黎架....你地唔厭我煩...仲慢慢去解答.....真係...c~~39~~

引用:
原帖由 heiheifamily 於 2010-4-15 14:33 發表
始終我覺得貓同狗食天然食品好D,人都唔可能一世食餅乾鑵頭啦!所以我宜家掉番轉,乾糧同鑵頭反而係配菜,但因為始終拍佢唔均衡,所以每餐都會加D維他命。如果你都想自己整,可以試下我餵開以下材料,餐餐兩三樣配撘 ...
真係好豐富.. 我呢就日日都有魚湯俾佢哋飲, 間中都會煮啲鮮魚佢哋食. 我家大咪哥呢好咀刁, 鮮魚唔係次次肯食, 鮮蝦唔食, 雞柳唔食, 罐罐都唔係隻隻味食. 同埋佢腎有事, 要食處方糧, 所以只有天天加魚湯.. 波子同BOYBOY體弱, SUPPLEMENT 日日都要食架啦, 補啲湯佢哋多啲營養囉, 有時間都會蒸啲雞肉, 魚肉加啲南瓜粒佢哋食, 我一家7貓, 隻隻口味唔同, 要煮新鮮餐都真係有啲難度. 不過俾天然FOOD 好架,我唯有用湯嚟補返數啦. 我都唔算係個好媽媽, 不過盡力啦.
https://www.facebook.com/yydoris

貓b日日飲魚湯...可以嗎?

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-4-15 17:24 發表

真係好豐富.. 我呢就日日都有魚湯俾佢哋飲, 間中都會煮啲鮮魚佢哋食. 我家大咪哥呢好咀刁, 鮮魚唔係次次肯食, 鮮蝦唔食, 雞柳唔食, 罐罐都唔係隻隻味食. 同埋佢腎有事, 要食處方糧, 所以只有天 ...
冇法啦!因平安係FIP走,而為左大吉唔好身子弱而引致冠狀病毒病變,所以咪要比高營養高蛋白食物佢,唯有自己整先覺得好D啦!不過攪到佢連幾款靚罐都唔願食啊。

係你隻貓嚟我屋企住一排啦, 我屋企專養肥貓GA, 唔食飯淨飲水都肥呀 -_-

漁湯日日飲都冇問題架噃, 天然架嘛. 好似人飲湯咁. OK架.  咪咪腎有事後, 都開始俾魚湯佢飲, 佢由原本瘦到得棚骨, 到而家有返啲肉, VET 都話佢咁叻仔可以長到肉, 我估飲魚湯係幫上一定既忙, 咁VET都話有營養. 所以我都KEEP 住煲俾佢哋飲囉. 就算有時冇時間煲, 最少都一個星期有5 日有湯佢哋飲.

[quote]原帖由 floratps 於 2010-4-16 00:55 發表
係你隻貓

[quote]原帖由 floratps 於 2010-4-16 00:55 發表
係你隻貓

發新話題