20 12
發新話題

摺耳貓一定有遺傳病??

摺耳貓一定有遺傳病??

摺耳貓一定有遺傳病??

摺耳同英短交配都會??

直耳會有遺傳病嗎?

有d繁殖話可以繁殖d冇遺傳病既摺耳貓, 係唔係真架??

凡有摺耳基因o既都有可能會有遺傳病,無論係摺耳配摺耳,摺耳配英短,摺耳配家貓都有咁o既機會,不過唔一定會發病.所以,最好都係唔好繁殖摺耳貓.c~~29~~

引用:
原帖由 jt1118 於 2009-2-23 05:58 發表
摺耳貓一定有遺傳病??
唔係所有摺耳貓都會病發遺傳病, 有很多摺耳貓都健康成長。但為什麼我們病友會強調不要購買及繁殖呢, 下面會再詳細講。

摺耳同英短交配都會??
摺耳貓的耳朵會向下摺是因為牠們身上帶有一個讓軟骨變型的基因, 所以理論上所有耳朵有摺的摺耳貓都有機會病發遺傳病, 不論牠是有英短或美短甚至於家貓血統。

直耳會有遺傳病嗎?
在幾年以前我們會相信直耳患有遺傳病的機會很底, 但近年開始, 因為無良貓販胡亂配種, 本港甚至台灣繁殖的摺耳貓的其因已經變得很差, 我們都開始見到直耳貓也發病。有些無良商人更將直耳當作英短出售。

有d繁殖話可以繁殖d冇遺傳病既摺耳貓, 係唔係真架??
有良心的專業繁殖者的確可能繁殖出健康的摺耳貓, 但如上述所講, 軟骨變型的基因始終存在, 就算資深的繁殖者都不能100%確保生下來的全部小貓的遺傳病病發率是0%。可惜的是, 有良心的繁殖者真的寥寥可數, 無良寵物販子卻每天不斷"生產"劣質寵物, 因此, 不購買才能減少無辜的受害貓

到目前為止, 都沒有百份之百的 0 發病率, 只要帶有摺耳貓的遺傳基因都有可能會病發,  而且近年我們眼見的病例越來越多, 如真的愛牠們, 最好的方法是停止繁殖.. 只有這樣才可以避免悲劇不停的發生.
https://www.facebook.com/yydoris

c~~41~~

Thanks!!!

我想問下有冇機會幾歲之病發??
係咪預防勝於治療呀??

其實病發既年齡都無一個定率, 但對比上來, 越大年齡病發的, 相對病情會較為輕一點..我們可以給予貓貓一些適當的補健品(SUPPLEMENT), 為貓貓增強健康..
https://www.facebook.com/yydoris

o甘係咪 所有 hk vet 曉驗摺耳貓的遺傳基因 ?

其實有些VET都不清楚摺耳既遺傳病既問題, 不曉得如何醫治.. 其實 基本上有摺耳既基因就有可能會有遺傳病..

o甘 HK 有邊位 vet 對 摺耳貓既遺傳病 比較有認識呢  ?

知唔知 西沙路 Dr Tsoi 對 摺耳貓既遺傳病 有 冇認識呢 ?

Thanks !!

引用:
原帖由 火車頭 於 2009-3-6 17:25 發表
o甘 HK 有邊位 vet 對 摺耳貓既遺傳病 比較有認識呢  ?

知唔知 西沙路 Dr Tsoi 對 摺耳貓既遺傳病 有 冇認識呢 ?

Thanks !!
個人經驗 - Dr. Maggie, Dr. Grace Li

引用:
原帖由 火車頭 於 2009-3-6 17:25 發表

Thanks !!
你屋企有摺耳貓?

引用:
原帖由 floratps 於 2009-2-23 09:29 發表
有些無良商人更將直耳當作英短出售

我和男友在銅鑼灣某上樓pet shop看到幾隻貓b, 3隻直耳1隻摺耳, 佢地樣貌明顯都係有摺耳血統
pet shop既人同我講直耳係英短, 摺耳係摺耳
心裡已覺唔對路, 明明個樣係摺耳貓樣, 一d英短既感覺都無
我地再追問係咪兩胎貓b, 只係放埋同一個籠, 佢竟然答我地係同一胎!!!:funk:
我同男友當時o 哂咀, 已知呢間pet shop唔掂, 望多兩望就走左....c~~29~~

引用:
原帖由 mini-kinki 於 2009-3-26 16:04 發表

有些無良商人更將直耳當作英短出售

我和男友在銅鑼灣某上樓pet shop看到幾隻貓b, 3隻直耳1隻摺耳, 佢地樣貌明顯都係有摺耳血統
pet shop既人同我講直耳係英短, 摺耳係摺耳
心裡已覺唔對路, 明明個樣係摺耳貓 ...
唉. 連英短同摺耳都唔識.. 分.. 有摺耳血統既只可以叫蘇格蘭直耳貓, 點可以話係英短. 就係好多人係咁,

引用:
原帖由 doriswong 於 2009-3-26 17:16 發表

唉. 連英短同摺耳都唔識.. 分.. 有摺耳血統既只可以叫蘇格蘭直耳貓, 點可以話係英短. 就係好多人係咁,  
我屋企隻貓b都有骨骼病既外觀病徵, 未病發
打算遲d帶去醫生度check下, 睇下可以比d 咩supplement佢食

20 12
發新話題