發新話題

新手一問

琴晚買左新既紙沙, 兩個 dull 放埋一齊, 佢今朝係揀新既紙沙大便同小便
係咪要兩樣繼續放, 睇下佢係咪真係鐘意紙沙?
返工前將兩個dull分開左放, 夜d返去睇下佢去邊個, 定係仲在沙發咁激氣先.
另外呢, 今朝發現貓貓一隻耳仔, 有一tak 1cm x 0.5cm 左右大既位甩哂d毛,
記起哩幾日, 佢都有搵腳去 r 的, 要點樣情況下需要去睇 vet 呢?

會唔會係金錢癬呀..  如果係既就要睇vet啦.. 佢甩毛既地方有冇d似皮屑既東西呀.. ?
https://www.facebook.com/yydoris

引用:
原帖由 七豬 於 2008-8-12 11:39 發表
琴晚買左新既紙沙, 兩個 dull 放埋一齊, 佢今朝係揀新既紙沙大便同小便
係咪要兩樣繼續放, 睇下佢係咪真係鐘意紙沙?
返工前將兩個dull分開左放, 夜d返去睇下佢去邊個, 定係仲在沙發咁激氣先.
另外呢, 今朝發現貓貓 ...
如果繼續r, r到損, 甩毛越來越多就要睇...可能係生癬或其他皮膚病呢, 你可以等覆診時一齊睇埋
貓貓係寵物店住過一段時間, 寵物店環境欠佳, 你地可能要花一d時間去調理返貓貓身體, 辛苦你地la, 加油!

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-8-12 15:16 發表
會唔會係金錢癬呀..  如果係既就要睇vet啦.. 佢甩毛既地方有冇d似皮屑既東西呀.. ?
金錢癬係點架? 剛剛發現佢唔見隻耳仔有一tak仔, 原來耳仔對落, 頸對上, 仲有一大tak都甩左毛,
應該係佢哩幾日都用腳勁 r ... 哩個地方晌面仔兩則, 唔易發現, 都係頭先望清佢耳仔tak野, 先發現到
"皮屑" 既係點? 甩毛果tak地方上有一塊塊野咁?
耳仔果tak就甩毛甩得清d, 細細tak, 面仔一則果tak大tak d, 但就仲有d甩在果tak ...
仲有三日藥食, 星期六去睇報告, 到時先一次過睇埋, 我諗三日應該頂得住, 唔會再嚴重落去好緊要卦
因為貓貓剛黎我屋企, 第二日已經去睇vet, 仲要俾個vet 嚇親 ...
一星期後又再去睇vet .. 佢真係好驚架

引用:
原帖由 floratps 於 2008-8-12 15:28 發表

如果繼續r, r到損, 甩毛越來越多就要睇...可能係生癬或其他皮膚病呢, 你可以等覆診時一齊睇埋
貓貓係寵物店住過一段時間, 寵物店環境欠佳, 你地可能要花一d時間去調理返貓貓身體, 辛苦你地la, 加油!
都真係幾辛苦 ... 我決定養, 我辛苦係應該, 但我覺得好似累左我老公 /_\

今日五點要去見客, 我特登在公司搭的士返屋企, 睇下貓貓既情況, 我驚佢又周圍痾屎,
點知, 出乎意料之外, 一切正常! 廳舊個沙dull冇去過, 廁所入面新果個沙dull, 新紙沙,
佢去左兩次大, 亦都冇在沙發上或者地下, 我都讚左佢好多句,
攪左10分鐘, 拿拿臨出去見客...哈
希望佢繼續咁乖啦
不過無啦啦甩毛, 佢又勁 r, 唔知係 r 甩毛, 定係有皮膚問題 ..
肚痾未攪掂, 又黎一樣野擔心
貓貓就黎食左兩星期藥喇, 佢食藥真係好辛苦, 又驚, 唔想佢又多樣野又要食藥
皮膚病, 金錢癬, 搽藥膏? 定一定要食藥? 醫得耐唔耐架?

咁可能佢係唔鐘意用之前隻貓砂噃.. 金錢癬要搽藥膏或者用藥水沖涼既..  我豆豆同芝蔴嗰時都搞咗2個幾月先好.. 但金錢癬就貓B 有既機會大好多.. 大貓會少啲.. 不過都有可能係貓貓精神緊張, 都會R甩毛既..

佢耳仔側有一塊塊似皮屑好大機會係金錢癬嚟.. 快啲帶佢睇VET啦..

你哋呢輪應該好辛苦吓, 但要加油呀.. 過咗呢段過度期會好好多既. 我諗都係貓貓身體未咁好啫.. 努力呀..
https://www.facebook.com/yydoris

oooo....知道係沙ge問題就好了, 希望貓貓以後去得cc服服

以你形容, 甩毛似係生癬喎....覆診時記住同vet講....

由於貓貓轉換環境, 依排壓力會大d, 抵抗力自然會差d...唔洗擔心, 癬唔係大病, 唔難醫ga, 過o左依段時期就會漸入佳境。

貓貓入o左屋變成一家人, 唔好話邊個害o左邊個, 能相遇就係緣份, 貓貓對你同你先生都有唔同意義。

我家芝麻都生過癬, 連我都野到呀, 同佢睇o左vet, 有藥膏, 洗身藥水, 一隻粉撈糧食(好似係抗生素) , 大約半個月好翻, 所以不用太擔心

引用:
原帖由 doriswong 於 2008-8-13 00:43 發表
咁可能佢係唔鐘意用之前隻貓砂噃.. 金錢癬要搽藥膏或者用藥水沖涼既..  我豆豆同芝蔴嗰時都搞咗2個幾月先好.. 但金錢癬就貓B 有既機會大好多.. 大貓會少啲.. 不過都有可能係貓貓精神緊 ...
今朝貓貓仍然乖乖地, 新沙就兩次便便, 但廳既舊沙, 都有一次便便喎,
一晚時間有三次, 唔通我真係要安排兩個沙dull俾一隻貓?!
冇咁多地方bor /_\
我唔係太知道果 d "皮屑" 係點樣, 一細細塊好似頭皮咁? 有冇相呀?

引用:
原帖由 floratps 於 2008-8-13 11:13 發表
oooo....知道係沙ge問題就好了, 希望貓貓以後去得cc服服

以你形容, 甩毛似係生癬喎....覆診時記住同vet講....

由於貓貓轉換環境, 依排壓力會大d, 抵抗力自然會差d...唔洗擔心, 癬唔係大病, 唔難醫ga, 過o左依段 ...
暫時似係沙問題, 睇多幾日先 :) 因為今朝佢舊沙都去呀
佢周圍痾可能肚餓冇人理, 哩兩日我都放左d糧晌dull,
新沙+糧, 佢都暫時正常, 都係咁樣keep一排先...
仲有樣大濛野 -_- 隻杜蟲藥一日食一次, 我餵左兩次(一早一晚隔12小時左右),
一陣打去vet度問下先 ...

引用:
原帖由 ddlo2002 於 2008-8-13 14:04 發表
我家芝麻都生過癬, 連我都野到呀, 同佢睇o左vet, 有藥膏, 洗身藥水, 一隻粉撈糧食(好似係抗生素) , 大約半個月好翻, 所以不用太擔心
會野到人架? 痕? 人會點樣症狀呀?

引用:
原帖由 七豬 於 2008-8-13 15:14 發表

會野到人架? 痕? 人會點樣症狀呀?
我都試過惹o左一次, 會生好細好細水泡仔, d水泡仔圍成個卷咁, 會痕, 要睇人醫生搽葯高....都係個句, 若果你抵抗力好, 係唔會惹到ga, 唔洗擔心...我隻貓以前長期生癬, 我只惹到過一次

回復 27# 的帖子

係呀會好痕, 但唔駛擔心的, 睇醫生會好快好

引用:
原帖由 ddlo2002 於 2008-8-13 17:58 發表
係呀會好痕, 但唔駛擔心的, 睇醫生會好快好
你講人惹到會好痕?
咁等我同老公都小心D, 不過我地都好勤力清潔,
成日抹地, 沙DULL ...
我諗等到報告出左, 睇下貓貓有冇蟲蟲, 星期六再去覆診啦
好在哩兩日, 雖然餵多左一次杜蟲藥, 但貓貓都冇乜異樣
我要再小心d ... 唔可以咁大濛

發新話題