21 12
發新話題

家中的摺耳貓,腸胃極之敏感

家中的摺耳貓,腸胃極之敏感

我家的摺耳貓,
足足醫左兩年,才發現腸胃極之敏感.
有時真係要搵多幾個醫生斷証,才有結果.
隻仔成日呵水,又呵血,差唔多所有糧都試晒.
最後醫生話有可能要"湯"肚驗.最後醫生換左隻濕糧Royal Canin.
就冇事,但係問題是否這麼簡單就解決呢?很擔心

咁換左隻濕糧Royal Canin有冇好轉?

之前有無驗過貓貓D便便呀?
我金金既腸胃都係唔好架!
成日都係痾軟便,
後來驗左便便話係梨形蟲,
之後食左幾個月藥,
又轉左3個VET,
但一直都唔好,
由於都食左太耐藥,
DR. Maggie都唔建議再比藥金寶食,
所以轉左食rc31敏感糧,
之後都ok, 無再痾軟便,
除非係食錯野 (如: 天然糧 or 其他糧),
所以而家都一直keep住食rc31.
有時如果腸胃唔好痾軟便,
我都會蒸or 白烚雞柳比金寶食,
通常食1~2餐就無問題,
當然乾糧要照比佢地食,
唔可以單食雞柳,
如果唔係, 貓地會唔夠營養.
祝你隻貓貓身體健康!

引用:
原帖由 cherryb 於 2008-8-3 00:17 發表
咁換左隻濕糧Royal Canin有冇好轉?
有好轉,但係再肚呵就冇糧轉.
之前,驗過有球蟲
醫左好耐都醫唔好,仍然有球蟲,醫生說球蟲不會令它肚呵.所以唔用藥醫住.
醫生話:如果貓仔身體健康,都可以自己殺死蟲.
轉糧後,的確沒有再呵水.

好大機會係腸胃敏感呀.. 我芝麻仔都係呀, 佢d 糧要溝rc 敏感配方先得..
https://www.facebook.com/yydoris

摺耳貓症徵係咪可以加多條 "容易過敏" 呀, 我妹妹都係要食敏感糧喎, 不過佢係皮膚敏感 -_-

敏感呢家嘢的確唔易發現

引用:
原帖由 金寶媽 於 2008-8-3 00:17 發表
之前有無驗過貓貓D便便呀?
我金金既腸胃都係唔好架!
成日都係痾軟便,
後來驗左便便話係梨形蟲,
之後食左幾個月藥,
又轉左3個VET,
但一直都唔好,
由於都食左太耐藥,
DR. Maggie都唔建議再比藥金寶食,
所以轉 ...
天然food唔eat得咩??我岩岩轉左隻天然food比個仔eat..咁點算呀
另外食蛋黃可能都有幫助,because我隻摺耳都係食蛋黃之後好左好多,但唔好比咁多同唔好日日比佢食

好彩沒有『湯』肚驗,
原來肥肥只係腸胃敏感.
如果唔係傷心死了,

我豆豆又係咁,嘔足幾個月,睇左幾個vet都吾知咩事,又話要湯肚睇下咩原因,好彩帶左去dr.betty度先知道係腸胃敏感,要長期食rc處方濕糧,食左幾個月見豆豆無嘔,可以轉食處方乾糧,直到依家都ok,無嘔啦!!!

佢哋真係好易腸胃敏感..
https://www.facebook.com/yydoris

食dr.good pet digestive enzyme會唔會好d?

所以湯肚前,真係要想清楚,
重有個風險,係可能會搵唔出原因.
因為病因只係腸胃敏感.
如果湯左肚,又貴,又無端端食一刀,
香港有好多無良醫生,
我聽聞有個CASE,隻貓大肚當佢生瘤.
如果俾醫生做手術,一定連貓BB都會冇埋.
醫生一定唔認自己判錯症

引用:
原帖由 feifei 於 2008-8-7 22:28 發表
所以湯肚前,真係要想清楚,
重有個風險,係可能會搵唔出原因.
因為病因只係腸胃敏感.
如果湯左肚,又貴,又無端端食一刀,
香港有好多無良醫生,
我聽聞有個CASE,隻貓大肚當佢生瘤.
如果俾醫生做手術,一定連貓BB都會 ...
係呀, 香港有好多無良獸醫...所以call車司機問我做咩由屯門去到香港睇獸醫咁遠, 我話冇法, 因為田門冇好獸醫-_-

貓地唔識講, 一定要遇到細心又有經驗ge獸醫先比較容易知道病因...有時可能要反覆試好多次先得....爸媽都要細心觀察

引用:
原帖由 mio 於 2008-8-7 10:27 發表
食dr.good pet digestive enzyme會唔會好d?
依隻SUPPLEMENT對痾軟便同放臭屁都有幫助...但若果係過敏就冇咩用, 只可治標唔得治本

21 12
發新話題