29 12
發新話題

花花針炙之路

OMEGA 3 我用針筒餵既, 我會加少少水入針筒稀釋少少, 等陣味冇咁濃,佢哋唔鐘意OMEGA 3 油既味.架..
https://www.facebook.com/yydoris

花花你要加油呀! 真係見到摺耳貓有遺傳病好心痛!!!!c~~21~~

引用:
原帖由 ddlo2002 於 2008-10-10 13:51 發表 花花你要加油呀! 真係見到摺耳貓有遺傳病好心痛!!!!c~~21~~
多謝你呀!係呀,見到佢地病都好心upc~~56~~

回復 1# 的帖子

花花主人 我愛子細路昨日被發現患上骨骼病c~~39~~ 因為尋日先知道原來摺耳會有呢個病....真係令我不知所措c~~37~~ 唔知道有d咩可以幫到佢..... 我都想帶佢去針炙....但係唔知去邊間先ok? 希望你都可以比d意見我....c~~36~~

引用:
原帖由 yoki 於 2008-10-11 12:50 發表 花花主人 我愛子細路昨日被發現患上骨骼病c~~39~~ 因為尋日先知道原來摺耳會有呢個病....真係令我不知所措c~~37~~ 唔知道有d咩可以幫到佢..... 我都想帶佢去針炙....但係唔知去邊間先ok? 希望你都可以比d意見 ...
Yoki,我好明白你0既心情,我自己都要一段時間先可接受現實。骨骼病雖然冇得根治,但有方法可以減低貓貓0既痛楚。好似花花咁,今日針炙完,鬼咁生猛,仲撩我玩番病發前0既百厭0野。如果唔知,仲以為佢冇病添。而呢度好多會員0既貓貓都有類似問題,support好好。骨骼病病徵有d0係手腳,好似波子咁;但有d0係脊椎同尾,手腳0既病徵唔明顯,好似花花咁。但波子同花花都對針炙有好既反應。雖然隻隻貓0既情況都唔一樣,你都可以考慮試下。vet0既資料以短消息send咗俾你0剌。好似Flora話齋,骨骼病是持久戰,要有心理準備,不要輕易放棄。貓貓雖然只係我地生命中一部份,但我地卻係佢地0既全部,佢地只能依靠我地。所以,努力,加油!!有乜需要幫手,可以出聲!:) [ 本帖最後由 FaFa 於 2008-10-11 16:28 編輯 ]

回復 20# 的帖子

thank you哂你ar...已經收到你嘅短消息!!! 因為睇左好多個醫生都話細佬無事...c~~32~~ 直至尋日係太平道睇個醫生先發現佢患上骨骼病, 嗰間vet本身都有針炙, 不過我想check清楚睇下有無其他貓貓有呢一方面嘅經驗, 因為之前個d醫生真係c~~29~~

回復 21# 的帖子

唔駛客氣。我聼花花而家個vet講,好多vet對骨骼病0既認知唔多,可能個病本身history唔長。而睇醫生真係講夾唔夾,搵個啱0既真係唔容易。希望針炙幫到細佬啦!c~~62~~

YOKI, 細佬既情況係點呀? 有冇做詳細既檢查呢.. ? 如果貓貓行動上出現問題, 或者痛得不願不行活動, 咁你可以考慮下用針灸既方法.. 但請留意, 針灸只係幫助佢哋減低痛楚, 並非能根治骨骼病, 通常貓貓到了較差的情況才考慮用針灸的方法(很多時貓貓做針灸都需要先做麻醉) 我波子既情況就係因為痛得不能走路, 需要針灸幫助減低痛楚, 你可以詳細說說細佬的情況嗎? 有需要的請隨時找我們啊..
https://www.facebook.com/yydoris

回復 23# 的帖子

其實之前細佬都睇過3個醫生...不過個個都話佢無事...但佢一路行路都跛下跛下真係好擔心(but佢一路都仲好玩得,以為佢無大件事).....唯有同佢去照x-ray....點知一睇就出事.....c~~41~~ .....依家都好無助....anyway細佬都好多謝你關心佢ga 咁你睇下VET點講啦, 睇下需唔需要做針灸.. 或者淨係服止痛藥都可以減到痛楚.. 咁SUPPLEMENT就一定要食啦.. 希望細佬既情況會穩定落O黎..

回復 23# 的帖子

想問清楚如果細佬依家仲行得跳得...係咪唔需要針炙呢...?咁針炙係咪只可以止痛呢?

引用:
原帖由 yoki 於 2008-10-14 17:45 發表 想問清楚如果細佬依家仲行得跳得...係咪唔需要針炙呢...?咁針炙係咪只可以止痛呢?
這針灸主要係止痛.. 所以通常都是最後才試針灸.. 骨骼病是不能根治的, 通常都是靠止痛藥及SUPPLEMENT去減慢或延緩惡化速度.. 但貓貓要做針灸啲話, 可能需要全身麻醉, 做麻醉有一定既風險, 所以通常都會在情況較差時才去試針灸.. 如果, 貓貓現在還行動自如的話, 你可以帶佢CHECK咗個情況先, 或者食止痛藥已能有幫助.. 但SUPPLEMENT真的要食呢..

回復 26# 的帖子

thank you..!!!之前睇第一次醫生,醫生幫佢打左一支針...之後每星期去打一次,醫生話打哂4支針先比d SUPPLEMENT佢食! 我想問下你貓貓食邊d SUPPLEMENT?

其實我之前都好擔心花花每次針炙都要麻醉,好彩都好乖唔駛麻醉,所以冇呢個問題。每隻貓貓情況都唔一樣,真係要睇個治療方法適唔適合佢地。 [ 本帖最後由 FaFa 於 2008-10-15 13:34 編輯 ]

引用:
原帖由 yoki 於 2008-10-15 01:16 發表 thank you..!!!之前睇第一次醫生,醫生幫佢打左一支針...之後每星期去打一次,醫生話打哂4支針先比d SUPPLEMENT佢食! 我想問下你貓貓食邊d SUPPLEMENT?
我諗醫生幫細佬打既係骨膠原針.. 唔.. omega 3魚油都有用既.. 其他supplement 你可以睇下醫生點講.. 但多都是幫補佢關節...

29 12
發新話題