發新話題

有冇好既貓醫生介紹???

有冇好既貓醫生介紹???

睇完摺耳貓既骨骼遺傳病徵後,嚴重懷疑我家阿妹有骨骼病,而且情況好像愈來愈明顯!!!
佢現在2歲零1個月,已絕育,但年紀輕輕已問題多多,令我非常擔心!
1: 曾生個疑似金錢廯
2: 細個時因塊指甲甩左,成半年先好番
3: 已有牙周病
4: 體重不過3kg (到今時今日都係...)
5: 近呢幾月,生左粒肉廇仔係隻耳度
6: 一日睡足二十三小時,雖則撩佢玩會彈起身,但好少跳,少跑,玩唔夠十秒就淨係瞓係度碌來碌去
7: 要人餵先食糧,仲要淨係食十粒多d

相比起佢細佬,真係爭得遠!

之前睇開太平道的Dr.Zareen,都ok,但想搵個再好d既貓醫生幫佢檢查及往後跟進,各位貓奴有冇好介紹?
十萬感激!!!!!!

你可以試吓天后寵物醫院的Dr Grace或者貓醫院既Dr Maggie, 佢哋對摺耳貓遺傳病都好有經驗, 我自己波子就一路睇開Dr Grace.. 睇你既資料, 你最好都係帶佢CHECK 真吓好. 我波子而家4歲, 因為個骨骼病, 體骼發育不良, 停留係5-6個月大既身型, 只有2.56KG 重.
https://www.facebook.com/yydoris

hi doris,thank you very much~

還有一個大問題,就是由乾糧轉濕糧(有刷牙)
背景:
由細到大都放長乾糧,主要食First Choice+小量Royal Cainn,
非常咀叼,自從半年前,細佬肥肥(蘇短)入住後,更要人餵才吃糧

而家下家決心轉濕糧,剛由尋日開始
由下午已經不放長糧,每四小時餵一次,每次放半小時,20:00,24:00,04:00,和剛剛早上8:00
我用wellness吞拿肉醬+applaws雞
試過:
1.濕糧上放左幾粒乾糧,唔食
2.濕糧溝埋乾糧,唔食
3.濕糧唔掂到乾糧,但放在同一個碗中,唔食
4.梗硬用手指塞d肉醬入佢個口,吐返d一條條肉絲出泥,如是者,我做左幾次,都淨係lam我手指上既醬,唔食碗個d
仲有一個明顯反應,就係佢避開兜糧,佢曾經行去聞左幾次,竟然做出括貓沙既動作,係咁括兜糧既周圍!我試過放係佢張床度,佢又係咁括
唉,其實佢應該好肚餓,因為每當我去廚房或佢一聽到攞糧o個陣d糧袋聲,就起勢咁喵我和跟住晒.....但仍堅持不肯吃,怎辦?

thanks a lot!!

ps: 我好堅持,但驚佢餓死=__=

改定時開餐, 真係要同佢哋鬥忍耐力架. 你可能先前太寵佢哋啦. 忍心少少, 餓得1, 2 餐佢哋自然會肯食架啦..
唔好心軟, 一心軟就輸架啦. 唔洗太担心, 唔食一, 二餐唔會有大問題既.  同埋你又唔洗一轉就轉晒濕糧既, 我自己就會2樣都餵, 早上就少少濕加大半乾乾, 晚上可以全濕或大半濕加少少乾..  佢之前食開乾乾既, 你可以試吓逐少慢慢轉.. 一過定時定餐係好, 唔怕佢哋食得過多變肥貓啊.
https://www.facebook.com/yydoris

初初俾Wellness吞拿肉醬我家家食,情況完全一模一樣喎(避開兜糧,佢曾經行去聞左幾次,竟然做出括貓沙既動作,係咁括兜糧既周圍)!  之後我地試到將肉醬用匙壓開,再加入煲過既飲用水,攪混至湯狀,家家起駛舔,好鍾意食好快就清曬!  我估係開稀咗,D濕糧唔會黏係牙仔,家家就鍾意食.

c~~47~~

發新話題