53 1234
發新話題

摺耳仔仔 Sabu

摺耳仔仔 Sabu

好似呢處 post 正確啲 c~~55~~ Sabu 是 scottish fold boy 2008年11月11日出生, 而家係一歲六個月大 ! Sabu 係我一位街坊從寵物店買回來, 但養咗兩個月就話唔識養喎, 佢知我養開貓貓就送咗比我. 我倆都十分開心有緣遇到4 1/2月大 Sabu, 佢性格好隨和, 好活潑, 由個時開始查看摺耳貓啲資料, 驚覺原來摺耳貓好大可能有遺傳病. 回家後到咗貓e院驗身, 體格正常, 只係有 ear-mite; 右眼線塞 and 條尾有的硬直. 6個月大做絕育後都平平安安, 但一路上都擔心緊 .... 直到今年二月尾發現佢瞓多咗, 瞓醒後走路一拐一拐, 因睇過資料都心知不妙, vet說好大可能是遺傳關節炎. 而家正在參考大家在這裡的經驗去幫 Sabu 渡過及面對這個病 ... [ 本帖最後由 Addie 於 2010-6-17 11:36 編輯 ]

14.5.2010 開始 , 佢 keep 住食 Glyco Flex II & Animals' Apawthecary ... 但我諗 Sabu 仔要食埋 #001 "Homeopet Joint Relief" 了 ..... 因見佢越來越無心機 , 無胃口 , 唔願郁 ... 得番 3.7kgs 重 ... 近三天 , 我比佢食番 vet 開的止痛藥 Meloxicam (長期食會對肝腎有害) ... 佢立即變身做番活潑可愛仔 ... 開心咁滿屋飛 ... 同 Garlic 玩到興高彩烈 .... 還主動問我攞嘢食 .... 好矛盾 c~~60~~ .............. 今日會去買 "Homeopet Joint Relief" 比Sabu 仔試食 ... 希望幫到佢 ....c~~47~~

Sabu 而家食埋 "Homeopet Joint Relief" 了 ... 每天早晚食兩次 , 每次食三滴 ... 試驗中 .... 應該唔比佢跳 , 對嗎 c~~34~~ (不過佢都唔願郁) ... 但見佢後腿肌肉軟晒 ... 可以點幫佢 c~~34~~ 佢而家就算同 Garlic 玩打架都係瞓住來打 .... c~~28~~

應該係每日3次, 每次5滴噃. .講真, 佢哋有遺傳病, 唔好諗住食咗藥同SUPPLEMENT就可以變返冇樹咁, 藥物同埋SUPPLEMENT 係主力幫佢哋減輕痛楚同埋延緩病情, 好似波子咁, 佢當然食咗藥比未食藥前活潑咗, 但同正常貓比, 佢的確係郁少啲同埋活動能力差啲既。。 俾啲耐心, 只求佢活得開心就OK喇。。 
https://www.facebook.com/yydoris

如果佢行腳仔軟, 有可能因為就住行路所以D肌肉會好攰, 你可以得閒幫佢按摩吓腳仔。 依家Sabu仔都仲係發育年紀, 依2年GE治療對佢日後有好大影响, 我覺得可以問VET俾佢定期打骨膠原針補充多D骨膠原, 另外若果佢真係太痛而影响心情, 其實食止痛葯係無壞GE, 佢年紀仲細, 身體機能會好D, 無咁傷, 但份量一定要校到啱啱好

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-7-6 15:48 發表 應該係每日3次, 每次5滴噃. .講真, 佢哋有遺傳病, 唔好諗住食咗藥同SUPPLEMENT就可以變返冇樹咁, 藥物同埋SUPPLEMENT 係主力幫佢哋減輕痛楚同埋延緩病情, 好似波子咁, 佢當然食咗藥比未食藥前活潑咗, 但同正常貓比, 佢的確係郁少啲同埋活動能力差啲既。。 俾啲耐心, 只求佢活得開心就OK喇。。
我會慢慢加上去 , 直至每日3次, 每次5滴了 ... 我明白 supplement 只係減輕痛楚同埋延緩病情 ..... 而家基本上我目的只是想 Sabu 仔開心番肯自願郁下 , 好驚肌肉退化 (冧晒) , 遲啲更加唔夠力支持走路了 ...c~~37~~

引用:
原帖由 floratps 於 2010-7-7 14:32 發表 如果佢行腳仔軟, 有可能因為就住行路所以D肌肉會好攰, 你可以得閒幫佢按摩吓腳仔。 依家Sabu仔都仲係發育年紀, 依2年GE治療對佢日後有好大影响, 我覺得可以問VET俾佢定期打骨膠原針補充多D骨膠原 ...
我係驚佢唔郁唔郁 ... 咁啲肌肉越來越退化 ='冧(軟)' support 唔到以後行走活動囉 .... 之前間中都有比止痛藥佢 , 佢即日變番活潑仔 .... 但而家用緊 joint relief , 係唔係唔好同時食 vet 開的 止痛藥呢 c~~34~~

joint relief同止痛葯係無抵觸GA, 可以一齊食, 不過你可以因應貓貓情況去減葯, 例如依家VET開GE止痛葯份量係每日一次, 咁你可以試吓隔日一次個效果得唔得, 如果貓貓情況OK, 就可以轉為隔2日先食止痛葯, 如此類推, 咁就可以減少食止痛葯GE份量

波子而家都係JOINT RELIEF 加VET 既止痛藥, 冇問題架, 波子既止痛藥份量都係要去試, 當然最好就係揀啲唔唔會影肝腎功能既止痛藥啦, 呢方面就要同VET 商量. 波子而家食緊有隻中藥既止痛藥, 都唔錯既.. 係GRACE開既, 無副作用. 你都可以參巧吓. 佢若然因為痛而唔願郁既, 你真係要俾返止痛藥佢食架, 單靠SUPPLEMENT 幫唔到止痛架. .加油啊..
https://www.facebook.com/yydoris

subu同subu媽,加油呀!
小妹豬blog
http://hk.myblog.yahoo.com/mctsdu/index?l=f&id=49

引用:
原帖由 floratps 於 2010-7-7 18:21 發表 joint relief同止痛葯係無抵觸GA, 可以一齊食, 不過你可以因應貓貓情況去減葯, 例如依家VET開GE止痛葯份量係每日一次, 咁你可以試吓隔日一次個效果得唔得, 如果貓貓情況OK, 就可以轉為隔2日先食止痛葯, 如此類 ...
咁我比番止痛藥佢隔日食啦 ... thanks

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-7-8 11:28 發表 波子而家都係JOINT RELIEF 加VET 既止痛藥, 冇問題架, 波子既止痛藥份量都係要去試, 當然最好就係揀啲唔唔會影肝腎功能既止痛藥啦, 呢方面就要同VET 商量. 波子而家食緊有隻中藥既止痛藥, 都唔錯既.. 係GRACE開 ...
知道 ... 謝

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-7-8 13:07 發表 subu同subu媽,加油呀!
謝 .... 見到佢咁 , 我倆都無心機 ...

subu仔呢幾日點呀??
小妹豬blog
http://hk.myblog.yahoo.com/mctsdu/index?l=f&id=49

引用:
原帖由 小小小特警 於 2010-7-11 03:26 發表 subu仔呢幾日點呀??
呢兩晚食咗止痛藥咪又變身囉 .... 而家瞓醒晒咪同力力玩追、 打、跳囉 ... 唉 ! 好矛盾 c~~37~~

53 1234
發新話題