48 1234
發新話題

請教各位, 貓女發情期間做絕育手術風險較高

請教各位, 貓女發情期間做絕育手術風險較高

請教各位, 貓女發情期間做絕育手術風險較高, 但聽講如果找手勢好和有經驗的醫生, 手術都會好成功! 請指教! 想聽吓大家的經驗分享 !

之前CAU 個Dr. Roy 一定要佢地發情完晒重要等一個月,才可以做手術, 佢話一定要等個子宮完全收縮晒才做手術先安全!   跟本冇可能!!!

我兩個女每2個星期發情一次, 每次都發足7日, 2個貓咪輪住發, 每星期一更, 基本上,由4月初到現在, 發情貓叫未停過, 日又叫, 夜又叫, 我個仔上個月考試, 老公每天一早耍起身番工, 我晚晚都要陪住兩個囡囡, 怕佢地嘈醒晒D屋仆人....

我想如果趁佢地發完情後7日, 計準時間, 下次末到時即刻做, 找個有,經驗的獸醫做, 好唔好?  TKX 聽吓大家的經驗和意見!!
冬冬 & 由由

今年2月中我的貓女發情(當時8個月大), 我立即book了7日後在西貢Pets Cenxxx做desex, 找了有經驗的獸醫, 開大脾位.
妳可以電診所查詢一下.

引用:
原帖由 playmobil 於 2010-6-21 20:42 發表
今年2月中我的貓女發情(當時8個月大), 我立即book了7日後在西貢Pets Cenxxx做desex, 找了有經驗的獸醫, 開大脾位.
妳可以電診所查詢一下.
請問你個囡做完手術復原情況如何, 當時有冇出好多血,  開大脾位是什么意思? 可否比我獸醫的名和診所資料? 個獸醫收費如何 ? 唔該晒  !!!
冬冬 & 由由

我自己之前都唔知貓女發情期時不可以做絕育手術, 所以我隻
貓女做手術前, 我無計過7日後或者1個月後, 我記得係貓女發請時, 佢真係表現得好辛苦, 又叫又周圍騰,坐立不產, 果陣時佢已經4歲, 拿拿林揾獸醫同佢絕育, 個vet的手勢非常好, 傷口好細, 開係下腹度, 手術後, 貓貓都好精神, 個獸醫係hk vet centre 的dr Ian.

打錯字添, 應該係坐立不安至真...

我既豆豆細時都係發情時做, 嗰時佢差唔多6個月大, 帶佢見VET, VET 話可以做. 都冇特別問題出現..
https://www.facebook.com/yydoris

請問仔發情既時候又會點架.....人地話夏天做desex...佢地會辛苦少少...對嗎?...有冇d vet可以介紹下做desex手勢好好架呢???.....ths!!!!

引用:
原帖由 BeeBee 於 2010-6-22 14:32 發表
請問仔發情既時候又會點架.....人地話夏天做desex...佢地會辛苦少少...對嗎?...有冇d vet可以介紹下做desex手勢好好架呢???.....ths!!!!
hi, 我個仔仔好多年前, 約3歲才發情,牠在我們床上呵屎呵尿, 又在我老公最貴個對皮鞋呵尿, 那時即刻去了太平道一間診所做desex, 回家後只是靜坐了一個晚上, 第二天已冇事了, 仔的手術比較簡單, 又平d, 冇me complication, 已經是好多年前啦 !! 已忘記邊間做 !
冬冬 & 由由

我隻仔發情時會想強姦我隻發情女, 當時係dr betty 同仔做絕育, 手勢非常好, 早上放低診所, 下晝可以接番貓貓, 我記得接仔仔當日, 完全唔覺得做過手術!

好多謝大家的分享, 我好希望所有手術在放完暑假前做好晒, 所以希望找到一個有經驗的vet做, 如果可以,請各位推薦個經驗做desex既vet比我, tkx

囡囡的手術是較複雜, 要切去子宮和巢卵, 所以有2派說法, 有d要安全,有d 要講手勢好,

以下是解釋desex 的手術過程, cat spay & dog CASTRATION 图文並蔑, 比大家參考吓...
http://www.grassmere-animal-hospital.com/surgery_photos.htm
冬冬 & 由由

我大囡在醫生提議下發情期後7日做手術,但手術後個醫生話佢當時仲係發情中,(隻囡明明無發情,因為佢發情時好姣好痴人而平時就好惡又唔痴人好易分別)但回家後佢殘得好緊要,2日唔食嘢唔飲水又無大小便,個面廋到尖,當時好擔心佢會死,但到第3日佢終於食嘢飲水了,跟著慢慢康復,但康復得真係好慢呀!!!

所以到細囡要做絶育手術時,我都好驚細囡會好以大囡咁樣,但細囡手術後又無乜嘢(醫生話佢當時無發情),一回到家就飲水食嘢,大小便正常,仲好精神,康復得好快..........唔知同發情有無關呢??

引用:
原帖由 bu媽媽 於 2010-6-22 21:01 發表
我大囡在醫生提議下發情期後7日做手術,但手術後個醫生話佢當時仲係發情中,(隻囡明明無發情,因為佢發情時好姣好痴人而平時就好惡又唔痴人好易分別)但回家後佢殘得好緊要,2日唔食嘢唔飲水又無大小便,個面廋到尖, ...
請問你個細囡是否在發情期後7日做手術
冬冬 & 由由

引用:
原帖由 doriswong 於 2010-6-22 09:16 發表
我既豆豆細時都係發情時做, 嗰時佢差唔多6個月大, 帶佢見VET, VET 話可以做. 都冇特別問題出現..
請問豆豆是否dr. choi 幫佢做desex假 ?
冬冬 & 由由

引用:
原帖由 bmuimui 於 2010-6-22 08:12 發表
我自己之前都唔知貓女發情期時不可以做絕育手術, 所以我隻
貓女做手術前, 我無計過7日後或者1個月後, 我記得係貓女發請時, 佢真係表現得好辛苦, 又叫又周圍騰,坐立不產, 果陣時佢已經4歲, 拿拿林揾獸醫同佢絕 ...
好多謝你的資料, 我都問過d診所, 真的好多獸醫唔肯幫貓女發情期時做絕育手術的, 我問過你間診所, 只是dr. ian 肯做, 亦check 過西貢pet central, 又是只有一位 dr. mike 肯做, 可能佢地比較資深啦 !! 多謝晒 !
冬冬 & 由由

係呀!!細囡在發情期後7日做手術,同個大囡一樣

48 1234
發新話題