查看完整版本: 急⋯想尋求意見

Fufu 2015-10-23 15:30

急⋯想尋求意見

前日睇完醫生照完x光,已話4肢、背脊骨都有問題,開左一星期藥,仲要每星期返去打一支延緩退化針,要打4次,其後每個月返去打一支。但食完第一次藥後,十分呆,動作慢幾拍,打去診所問,回覆其中一藥減分量。到第二日發覺唔願郁,仲肚柯,現在唔知點算好,診所又未覆。我聽很多人講香港貓醫院Dr Maggie好,但下星期已full了,請問係唔係真係好有醫得,會唔會睇完又話交比助手跟進?仲想問醫務所X光片可唔可以拎去另一間貓醫院睇呢?

doriswong 2015-10-23 15:38

Dr Maggie 我未睇過, 但佢都係對摺耳有豐富經驗既VET 嚟.. 天后寵物醫院既Dr Grace/Dr Angela都對摺耳貓既問題好有認識, 你可以參考一下. 你講嗰隻針係骨膠原針, 波子都有打開的, 係補助關節軟骨的, 頭4星期每週一針, 之後一月一針.  醫生開咗乜嘢藥俾貓貓食?若你轉診所, 可以同新間診所講, 叫佢問返舊嗰間拎病歷架, X 光片當然可以拎去啦, 唔需要再照多一次.

Fufu 2015-10-23 16:16

請問係咪有針灸睇個間?

doriswong 2015-10-23 17:08

係呀, 天后寵物醫院有針灸的.
[quote]原帖由 [i]Fufu[/i] 於 2015-10-23 16:16 發表 [url=http://forum.hksfsickcats.com/redirect.php?goto=findpost&pid=13929&ptid=1545][img]http://forum.hksfsickcats.com/images/common/back.gif[/img][/url]
請問係咪有針灸睇個間? [/quote]

Fufu 2015-10-23 17:46

Thx,我試下打去book唔book到

Fufu 2015-10-24 10:26

我終於book到,但要星期三先有位睇Dr Grace,希望佢可以幫到手

Fufu 2015-10-24 21:19

想問下佢因為食左藥又柯又嘔,所以停左藥,但停左藥佢隻腳又不停(young),我覺得佢覺得痛先會這樣,Dr Grace又要星期三先有位睇,我現在有什麼方法令佢舒服d,冇咁痛呢?

Addie 2015-10-31 10:36

睇咗 Dr Grace 未? 佢點講 ?  首先d藥份量是否合理, 要問下e 生, 可能要轉藥 ....... 藥可能太苦, 可以用膠囊入住藥粉或藥水先餵 ...... 如果貓咪比你摸, 可以輕力幫佢按摩下, 我試過用毛巾包住暖包暖下佢啲痛處, 都可以舒緩下.....
頁: [1]
查看完整版本: 急⋯想尋求意見