查看完整版本: 曼基問題

milktea0916 2014-9-19 12:59

曼基問題

想問一問各位版友有沒有遇過曼基貓或其他貓有以下情況. 有沒有什麼方法治療..

我的貓咪(曼基摺耳)天生免疫力唔好, 手指腳指邊位經常有膿流出. 又有一些黑色的焦.
其實由細細個時開始已經係咁. 睇了獸醫多年說應該免疫系統有問題, 自己細胞打自己細胞. 又做過測試對好多東西過敏,

佢自從病過1次之後唔肯食貓糧, 只限食雞肉, 三文魚肉. 試過唔理佢, 俾貓糧佢, 佢連續14天都唔肯食同飲水...

現在我唯有從補健品方面入手, 希望幫到佢.

doriswong 2014-9-22 11:24

14天唔食嘢? 不可以這樣呢, 對身體會造成好大傷害!  唔食乾糧有冇試過俾濕糧? 若只俾三文魚或雞肉營養不夠呢. 你試試將三文或雞溝罐頭睇下佢食唔食. 另外, 你可以試吓俾一啲提升免疫力的supplement佢食..

milktea0916 2014-9-22 20:56

我試過好多款乾濕糧, 佢都唔食. 我將D亁糧混入三文魚/雞肉中, 佢將D乾糧挑開唔食.

太嚴重時獸医唯有開類固醇給牠吃壓抑(因為之前做過種菌測試, 大部份消炎藥冇效,有效而可用的消炎藥只有少数款, 可用的消炎藥試過数款都冇效) , 食類固醇時就改善冇膿. 食完就出返.

獸醫覺得原因是先天免疫力問題導致容易過敏. 已做過致敏測試,有好多東西都過敏. 後天居住環境冇得轉, 食物又迫唔到佢進食.

所以我唯有寄望係保健品來改善佢身體素質

floratam 2014-9-23 09:35

以前我隻摺耳都係超低免疫力,我試過俾黑酵母佢食咗之後有好轉,你可以試吓,除咗食之外每日都用黑酵母搽落去個傷口度

milktea0916 2014-9-23 23:51

咁搽左黑酵母之後佢自己用脷抹返手腳趾怕唔怕?還是搽完之後要带喇叭?
另外黑酵母會唔會好痴淋淋, 因為佢周屋行, 怕印到周屋都係

以家我係俾Q10同lysine佢食,加麻黑酵母ok嗎?

[attach]361[/attach]

[attach]362[/attach]

上圖就是手腳趾D膿同黑色〔焦〕狀的物質.

[[i] 本帖最後由 milktea0916 於 2014-9-23 23:59 編輯 [/i]]
頁: [1]
查看完整版本: 曼基問題